Det har diskuterats fram och tillbaka. Vad är egentligen bäst för landslagsspelarna? En bra träningsmiljö eller att man får kontinuerligt med speltid? Ja, frågan är komplex menar förbundskaptenen Peter Gerhardsson.
Men om man skulle jämföra OS-truppen, där Sverige tog sig till final, med EM-truppen där Blågult åkte ut i semifinal – var det betydligt fler landslagsspelare som under OS fick kontinuerligt med speltid i sina klubblag.
Samtidigt har fler spelare, Filippa Angeldahl och Zecira Musovic på senare tid fått stort förtroende i sina klubblag, och Magdalena Eriksson som tidigare har varit given i en startelva har fått nöta en del bänk.
Så hur viktigt är det då med speltid?
- Det betyder naturligtvis väldigt mycket, då konkurrenssituationen i klubblagen är väldigt stor. Kollar man på till exempel Tyskland har man en startelva där åtta spelare startar i Wolfsburg. Men sen så är vi i samma situation där man startar med elva spelare och kommer behöva bra ersättare, säger Gerhardsson och fortsätter:
- Sedan får det inte bli för mycket speltid, för det finns alltid något optimalt när de kommer till landslaget och inte har spelat för mycket. Spelarna vill spela och vara ordinarie och då kommer man till landslaget med självförtroendet. Det är flera parametrar som vägs in, det är lite mer komplext än att säga att alla ska starta varje match.
Även förbundskaptenen har svårt att bestämma sig för vad som egentligen är bäst. Han har efterfrågat bättre träningsmiljöer för de svenska spelarna, och flera har valt klubbar där man har fått sitta en del på bänken. Men efter förlusten mot Australien i november hade Gerhardsson vänt på myntet. Förbundskaptenen som nyligen förlängde sitt kontrakt med Svenska Fotbollförbundet efterfrågade nu mer speltid i klubblagen.
- Det är ju jättesvårt. Vi har ett exempel med Filippa Angeldahl som varit ute länge och fått spela sista tiden. Det är svårt att veta hur klubbar tänker, kortsiktigt tror man på spelaren. När jag var klubblagstränare ville jag ha bästa truppen och hade spelare som inte var nöjda med att sitta på bänken och bara få hoppa in. För mig som tränare var det, det som var viktigt för att nå resultat. Som tränare är man inte beredd att ge bort spelare, men det är klubben som bestämmer – det är ganska komplext.
Ser du heller att man är i en bra träningsmiljö eller får mycket speltid?
- Jag brukar säga att de absolut bästa lagen i Europa, som får spela i Champions League, är du ordinarie där då är det jättebra. För då kan man säga att man är i toppen. Allt där under är svårt att säga. Ta Rebecka Blomqvist som spelar i Wolfsburg, hoppar in och gör det bra. Hon är i en miljö där hon konkurrerar med tyska A-landslagsspelare, det är inte säkert att hon hade varit bättre i en annan klubb. Det är svårt att säga. Jag tror att spelare och agenter försöker hitta den heliga gralen, vart man ska vara. Grunden är att man vill spela och det är inte många som klarar av att sitta på bänken för lång tid.