När flyktingströmmen drog in över Europa i höstas, var det många människor som bestämde sig för att sträcka ut en hjälpande hand. En av dem som var Lars Jansson i Halmstad. Han ville göra vad han kunde för de flyktingar som anlände till staden - och gärna med hjälp av fotbollen.
- Jag satt och läste om alla bekymmer som hände. Då tänkte jag att jag väl kunde försöka att göra något själv, så jag slängde mig i bilen och åkte till Röda Korset, säger Jansson till Fotbollskanalen.
Där fick han kontakt med en annan fotbollsentusiast. Feras Aldamen hade dragit ihop ett gäng asylsökande som han tränade ett par gånger i veckan. Ett sätt för de nyanlända att få lattja med bollen och samtidigt få lite glädje i vardagen.
- Killarna i laget är glada över att ha någonstans där de kan träna sporten som de tycker om. Att de har något att göra och att de lär känna personer här i Sverige, berättar Aldamen.
Det speciella med 36-årige Feras Aldamen är att han själv har suttit i samma sits som grabbarna i laget. Han kom till Sverige för ungefär ett år sedan, efter att ha flytt undan kriget i Syrien. Hans upplevelser från det krigshärjade landet är svåra att beskriva med ord. Aldamen har sett döden i vitögat, och upplevt den ofattbara sorgen av att förlora ett barn.
De svåra erfarenheterna vill han dock inte fokusera på. Feras Aldamen har aldrig grävt ned sig, och framförallt har han också sett till att ge tillbaka. I Halmstad är han engagerad i ett språkkafé, och försöker få svenskar och flyktingar med samma intressen att mötas. Ovanpå detta drog han dessutom ihop gänget som lirar fotboll tillsammans.
- Att kunna hjälpa andra ger mig energi. Det är viktigt för mig att kunna hjälpa andra och att se dem glada, det gör att jag orkar, säger Feras Aldamen.
Hemma i Syrien var han assisterande tränare. Det är en idrott som har betytt mycket för honom, inte minst eftersom den är så lättillgänglig för alla.
- Fotboll är internationellt och kräver inte så mycket resurser, alla kan hålla på med fotboll, säger Aldamen.
Lars Jansson ville utveckla Feras Aldamens idé, och starta Sveriges första riktiga fotbollsklubb för nyanlända. Tillsammans med vännen Henrik Tullgren kontaktade han svenska fotbollsförbundet, som jobbade på snabbt. Bara dagar senare blev det klart att Halmstad Inter FC skulle få en plats i division 7 säsongen 2016.
Jansson och Tullgren påbörjade arbetet med att leta sponsorer direkt, och det gav resultat. Select och Adidas ställde upp med både kläder och skor, samtidigt som föreningen lyckades ordna en ordentlig hall att träna i.
- Med hjälp från Hallands FF och SISU fick vi möjlighet att börja träna i kombihallen varje fredag, en riktig inomhusplan så att killarna slapp springa runt i en gympasal, berättar Jansson.
Projektet har redan blivit en succé, i alla fall sett till antalet aktiva. För två veckor sedan kom över 50 grabbar till träningen, något som gör att klubben nu även vill starta upp ett B-lag.
Spelarna kommer ifrån hela världen. Det vanligaste språket är dock arabiska, vilket passar tränaren bra.
- Jag brukar skälla ut dem på arabiska, skojar Feras Aldamen.
Halmstad Inter FC ska dock inte bara handla om fotboll. Klubben ska även ge spelarna chansen att komma ut på den svenska arbetsmarknaden.
- Fem företag står klara för att kunna erbjuda arbetspraktik till alla. Vår förhoppning är att de ska få prova på 3-4 yrken vardera, säger Lars Jansson.
Det är ingen enkel sak att dra ihop ett integrationsprojekt likt Halmstad Inter. Många bitar ska falla på plats.
- Det är en väldigt lång process. Vi ska prata med asylboenden och migrationsverket i Falkenberg, och vi ska fylla i blanketter. Det är en riktig soppa, berättar Jansson.
Nu när föreningen är bildad är de beredda att ta nästa steg i utvecklingen. Datumet för Halmstad Inters premiärmatch ska spikas, och förhoppningen är att matchen ska filmas och sändas gratis på nätet.
- Avsikten med det är att vi ska försöka nå ut till alla andra asylboenden i hela Sverige, och visa upp vårt projekt och få dem att tänka ”det där kan vi också göra”, säger Lars Jansson.
Fotbollen förenar, det uttrycket förekommer ofta. I det här fallet är det dessutom sant.
- Fotbollen är absolut avgörande. Vi pratar inte samma språk, men det behöver vi inte. Det är bollen som pratar, det är den som gör att vi förstår varandra, säger Jansson.
Feras Aldamen ser ljust på framtiden. Framförallt hoppas han att fotbollen ska öppna nya dörrar för hans spelare.
- Killarna som tränar med mig är olika, och laget kommer kanske aldrig bli svenska mästare. Men jag vill att alla ska trivas och ha någon som tror på dem. Kanske kommer det tränare från andra lag som ser mina spelare och vill ha dem i sina lag. Det skapar nya möjligheter för dem, säger tränaren.
För honom finns det inga hinder som är för knepiga att ta sig över. I alla fall inte för Halmstad Inter FC.
- Det finns många svårigheter, lokaler, kläder, andra resurser. Men det viktigaste är ändå att vi tror på det vi gör. Då kommer vi lyckas, säger Feras Aldamen.