Annat än till Offside inför magasinets publicering av granskningen av Svenska Fotbollförbundets arbetsmiljö har Andrea Möllerberg inte uttalat sig i media rörande den pågående krisen för förbundet.
Men efter Fotbollskanalens avslöjande under onsdagen om SvFF:s vice ordförande Nina Lindströms interna mejl, i vilket hon trycker på att det är "bittra" tidigare medarbetare som riktat kritik mot ledningen, gjorde sig generalsekreteraren tillgänglig för media på plats i Azerbajdzjan - där herrlandslaget ska spela i Nations League under torsdagen.
Inför onsdagens träning i Baku svarade hon på frågor i runt 20 minuter.
- Vi är oroade och förstår att det finns besvikelse. Vårt mål är att alla som arbetar hos oss ska må bra och känna tillit till oss. Att de ska trivas. Vi tar det här på fullaste allvar, säger Möllerberg.
Vad säger du om mejlet från Nina Lindström, som velat poängtera att kritiken kommer från "bittra" tidigare anställda. Hennes syn kommer ju från ett möte där du informerat styrelsen?
- Som jag tolkar det så var det hennes personliga åsikter.
Kan det vara det när man är förste vice ordförande i styrelsen?
- Det kan inte jag bedöma.
- Det vi pratat om är vad vi vill göra, vad vi gjort hittills och att vi tar det här på fullaste allvar. Vi har haft bra möten i ledningsgruppen och de i sin tur med gruppcheferna för att vi ska kunna jobba vidare med frågan. För att öka kommunikation och information. Det är en av de svåraste utmaningarna i en omorganisation.
Möllerberg vill inte berätta vad hon tycker om Nina Lindströms sätt att uttrycka sig på i mejlet.
- Jag uttalar mig inte om vad någon annan uttryckt.
- Jag har inte pratat med Nina efter det (Fotbollskanalens publicering). Jag hoppas bara att hon mår bra.
På frågan om hon förstår att det kan framstå som dubbelmoral att SvFF sagt en sak utåt samtidigt som ett sådant mejl skickats internt svarar Möllerberg:
- Utifrån det jag arbetar med är det tydligt att vi tar det här på fullaste allvar. Vi jobbar med full kraft kring oron. Vi vill jobba vidare med hur folk mår. Det är mitt enda fokus. Att varje dag jobba med det här. Med chefer, HR, arbetsmiljöombuden och lokala fackklubben.
- Jag kommenterar inte enskilda uttalanden. Jag försöker koncentrera mig på mitt jobb.
Nina tar avstamp i ett möte där du har en dragning. Hon informerar "sina" distrikts ordföranden efter att du haft den dragningen. Hur kan hon ha tolkat det så fel? Om du tar saken på allvar men hon skriver ut till distrikten att hon vill poängtera att det handlar om "bittra" tidigare anställda, hur kan hon ha tolkat dig så fel?
- Jag kan inte bedöma hur hon tolkat det. Det vi pratade om på mötet var att vi tar det här på fullaste allvar och vilka åtgärder vi satt igång och vilka åtgärder vi kommer vidta.
Enligt Möllerberg kommer man framöver ”intensifiera” sin dialog med arbetsmiljöombuden hos SvFF.
- För att komma ännu närmare och för att komma åt oron som finns.
I slutet av juni hade vi på Fotbollskanalen en granskning där vi ställde många frågor till dig om det här. Jag frågade dig även i början av juni (i podcasten Lundh). Då tonade du ner det (missnöjet på kansliet) och sa att det mest var positiva vibbar. Vad är det som har gjort att du ändrat dig?
- Allt kom inte till vår kännedom. Det finns två sidor av ett mynt. Vi vet att det finns oro, det visste vi även då och jag tror att jag nämnde det och att jag förstår att det finns en besvikelse.
- Men vi ser också att det finns ett intresse och en positiv anda efter semestern för det vi jobbar med och ska lansera. Men som sagt: vi tar allt på fullaste allvar för att få till en så bra arbetsmiljö som möjligt.
Tvivlar du på din egen roll med tanke på kritiken, dels från före detta anställda men också från folk på förbundet som inte vågar komma ut med sina namn?
- Vi vill verkligen att folk ska våga komma till oss med sin oro och vara tydliga så att vi kan arbeta med det här väldigt konkret. Men jag känner mig ändå trygg med arbetet vi gör. Sen förstår jag att folk känner besvikelse och oro. Men så länge vi har ett förtroende jobbar vi på med de här sakerna och försöker göra det bästa möjliga för att utöka och förbättra kommunikationen, som de känner inte varit tillräcklig.
Vad kunde du ha gjort annorlunda sedan du tog över?
- Det är klart att vi hade kunnat kommunicera och informerat ännu mer. Man tror alltid att det är tillräckligt men det är också en utmaning i förändringsprocesser. Vi måste följa ett regelverk kopplat till fack och arbetsmiljöombud. Men vi tar åt oss av all kritik för att framåt kunna göra det ännu bättre.
Var det en total nyhet för dig att arbetsmiljöombuden hanterat 15 fall rörande anställda det senaste halvåret?
- Det var ingen nyhet att det fanns en oro kopplat till förändringen och att det finns ett sparbeting. Men antalet var inte känt för mig.
Hur ser du på den visselblåsaranmälan som gjorts från en person inom SvFF men som inte går genom er visselblåsartjänst för att personen inte vågat använda den? Den anmälan har gjorts genom Riksidrottsförbundets visselblåsarfunktion.
- Det är jättetråkigt att de inte vill använda vår egen. Det är en neutral tjänst vi har. Men jag tycker också det finns en styrka i att idrotten gemensamt kan hitta sätt för folk som är oroliga att höra av sig.
Andrea Möllerberg upplever att hon fortsatt har backning av SvFF:s styrelse.
- Jag känner att jag har stort förtroende från styrelsen. Jag har också stort förtroende för styrelsen. Så länge det är så fortsätter vi arbetet tillsammans.
Möllerberg förklarar också att den senaste tiden påverkat henne. Men inte för att det blåser runt henne själv.
- Det jag blir mer berörd av är det som skrivs om kollegor på förbundet. Det mår jag inte bra av.
- Man har pratat om Elias Mineirji, utbildningschefen (Carola Söberg) och kompetenser… att man ger mig och möjligtvis Kim (Källström) kritik i vissa lägen, det är en sak. Men att gå ner ännu lägre på personer som sökt tjänster och fått de tjänsterna på korrekta val och kompetenser. Det tycker jag är tråkigt.
Du tycker det är fel att de kritiseras eller ställs till svar?
- Det är inte de som ska besvara det här. Det är jag. Jag blev mer berörd av det än kritiken jag själv fått, svarar Möllerberg.
Redan i juni kunde Fotbollskanalen berätta att det finns ett missnöje med Möllerberg och fotbollschefen Kim Källström, rörande hur de driver verksamheten i Solna. Källor talade om att "oerhört många mår dåligt" och pekade på flera olika punkter där medarbetare ser brister. Exempelvis uppgavs mellanchefers ledarstil ha påverkats av SvFF-topparna.
- Ledarskapet är oerhört ifrågasatt internt och om man ifrågasätter minsta grej blir det som om man är emot alla förändringar, sa en person med god insyn i fotbollsförbundet.
I centrum för kritiken mot ledningen finns processen runt den omorganisation som Andrea Möllerberg genomfört efter sitt intåg, vilken inneburit att en rad namn försvunnit från SvFF. Sedan tidigare hade två av dem, Roger Sandberg (tidigare gruppchef på utbildningsavdelningen) och idrottspsykologen Janne Ferner, öppet riktat kritik mot ledarskapet och hanteringen av omorganisationen, i intervjuer med Fotbollskanalen.
Magasinet Offsides granskning handlade om den senaste medarbetarundersökningen som visade rekordlåga nivåer, och även om att en situation där medarbetare varken har förtroende för sin närmaste chef eller HR-avdelningen uppstått. Dessutom vädrade Perra Widén (utbildnings- och utvecklingschef), Claes Eriksson (chef för ungdomslandslagen på pojksidan) och Yvonne Ekroth (chef för ungdomslandslagen på flicksidan), som alla fått lämna SvFF efter Möllerbergs intåg, missnöje med nya ledningen. På nytt framförde också nämnda duon Sandberg och Ferner kritik.
Även nuvarande medarbetare uttalade sig kritiskt för Offside, men anonymt.