OLIVA. Sveriges P18-landslag förlorade med 1-4 mot USA.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

0:35

Se Sveriges mål i spelaren ovan.

SÅ VAR SVERIGE
Blågult var nära att få en drömstart när Gais-yttern Simon Sjöholm slog ett bra inlägg efter bara två minuter och Häcken-anfallaren Nuurdin Ali Mohudin gick upp och nickade, men bollen träffade ribban.

Men efter det hade Sverige svårt att skapa målchanser. I stället var det USA som stormade framåt och lite för ofta spelade sig igenom Blågult och skapade chanser.

Inte förrän i den 43:e minuten fick Sverige nästa läge när Milan-yttern Maximilian Ibrahimovic fick bollen rättvänd ute till vänster. Han utmanade och tog sig in i straffområdet och avslutade, men bollen smet utanför stolpen.

Ibrahimovic gjorde sin första start i landslaget och ju längre första halvleken gick desto varmare i kläderna blev han. Till en början var det klart mest spel på Sveriges högerkant, men efter ett tag blev vänsteryttern mer och mer involverad i spelet och då tog han ofta för sig och försökte göra något kreativt. I början av andra halvlek fick han övertag på USA:s högerback och var på väg att komma förbi och få ett bra läge, men blev neddragen och motståndaren fick gult kort.

Sverige hade svårt att få till ett etablerat anfallsspel och USA var ett par klasser bättre (läs under nästa spaning).

Blågult blev bättre efter några byten och i den 85:e minuten gjorde inhopparen Kalipha Jawla 3-1. Han fick bollen till vänster i straffområdet, utmanande och avslutade säkert nere i målvaktens bortre hörn.

SÅ VAR USA
USA var bättre än onsdagens motståndare Japan som Sverige besegrade med 1-0. Det här var ett fysiskt lag som var bra på att spela sig igenom Sverige. Det gick att förstå att USA under 2024 har besegrat lag som Argentina och England.

Och man hade flera chanser att göra 1-0.

Efter åtta minuter drog Keyrol Figueroa på ett skott strax utanför straffområdet, men Sveriges målvakt Nils Ramming, till vardags i Frankfurt, kastade sig och räddade.

Efter 34 minuter kom USA fram längs högerkanten och slog ett inlägg till Nimfasha Berchimas som fick fritt fram och vräkte sig fram precis framför Sverige mål, men avslutet gick över.

Två minuter senare var det nära igen.

Berchimas fick bollen i straffområdet och sköt och Elfsborgs mittback Kasper Berndtsson räddade på mållinjen.

Efter 40 minuter tog kom Zavier Gozo runt på Sveriges vänsterkant och avslutade, men Ramming räddade igen.

Till slut klarade inte Sverige hålla tätt. Efter 52 minuter fick Jykese Fields bollen till vänster i Sveriges straffområde, tog ett knappt kliv inåt och klippte till, och bollen satt snyggt uppe i Rammings bortre hörn.

Kort efter 1-0 var USA nära att öka på ledningen när Figueroa blev fri, men Ramming kom ut och räddade bra.

Efter 65 minuter fick Cruz Medina på en drömträff från 25 meter och bollen gick stenhårt rakt upp i krysset. 2-0.

Tio minuter senare ökade USA på till 3-0. Efter en fast situation blev det flipper i Sveriges straffområde och bollen landade till slut framför fötterna på Jykese Fields som gjorde 3-0.

I sista sekunden skulle Atlee Manneh rensa ett avslut men fick inte bort bollen som i stället giock in i eget mål och matchen slutade 4-1.

DÄR SER FRAMTIDEN LJUS UT FÖR BLÅGULT
Mot Japan gjorde MFF-målvakten William Nieroth Lundgren en väldigt bra insats och räddade en straff och andra farliga lägen. Mot USA fick Frankfurts Nils Ramming chansen. Han gjorde också en fin insats och höll flera gånger kvar Sverige i matchen. Och kort efter 0-1-målet räddade han ett friläge. Målen hade han inte mycket att göra på.

MEN DET VAR FLER SOM VAR BRA
Gais högerytter Simon Sjöholm gjorde en fin insats och var stark och explosiv och skapade en del problem för USA. Stocksunds offensiva mittfältare Keyano Marrah visade ett par gånger upp sin skicklighet. Och så kom Kalipha Jawla in och gjorde mål. Nu har han på en start och ett inhopp gjort ett mål och en assist. IFK Norrköpings centrale mittfältare Noel Sernelius hoppade också in, och efter Sveriges två första matcher är han den som har utmärkt sig allra mest.

SÅ STARTADE SVERIGE
Förbundskapten Andreas Pettersson valde att rotera och spelarna som startade i onsdags började på bänken mot USA.

Nils Ramming (Frankfurt) - Neo Lindén (AIK), Kasper Berndtsson (Elfsborg), Albin Gashi (Häcken), Jimi dos Reis Nikko (AIK) - Wilson Lindberg Uhrström (Hammarby), William Andersson (K) (Kalmar FF), Keyano Marrah (Stocksund) - Simon Sjöholm (Gais), Nuurdin Ali Mohudin (Häcken), Maximilian Ibrahimović (Milan).

Efter 70 minuter gjorde Sverige fem byten. Ut gick Lindén, Berndtsson, Sjöholm, Ali Mohudin och Ibrahimovic - in kom Alieu Atlee Manneh, Santino Samuyiwa, Noel Sernelius, Emir El-Kathemi och Kalipha Jawla.

Efter 80 minuter gjorde Sverige tre nya byten, ut gick Marrah, dos Reis Nikko och Andersson - in kom Viggo Jeppson, Genesis Antwi och Zakaria Loukili.

Publicerad 2024-10-11 kl 17:58