Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Kaotiskt runt SvFF-ledningen: "Oerhört många mår dåligt"

Sverige

SvFF-ledningens utmaningar växer.
Nu kan Fotbollskanalen avslöja nya detaljer, om:
✓ Den pressade ekonomin.
✓ Läget runt Fredrik Reinfeldt.
✓ Dyra "JDT"-notan.
✓ Unika extrakonferensen.
✓ Splittringen inne på kansliet.
"Väldigt många internt och externt är positiva", svarar Andrea Möllerberg.

Foto: Bildbyrån.

OLOF LUNDH: Svensk fotboll kokar - och osäkert vad som blir kvar
LÄS OCKSÅ:
Så svarar SvFF-ledningen.


Det blåser runt Svenska Fotbollförbundets ledning. Dels på kansliet i Solna där generalsekreteraren Andrea Möllerberg och fotbollschefen Kim Källström leder verksamheten, men även kring styrelsen med ordföranden Fredrik Reinfeldt i spetsen.

Nu kan Fotbollskanalen bland annat berätta att det planeras för en extrainsatt konferens i höst där samtliga landets distriktsordföranden ska närvara, för att diskutera framtiden för svensk fotboll. 

Varje sommar anordnas en så kallad ordförandekonferens där SvFF, distrikten och intresseorganisationer som Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam närvarar för att diskutera olika frågor och en sådan kommer hållas som vanligt i år. Den här gången i Visby, med start senare i veckan.

Annons

Men nu vill distrikten ses själva för att kunna få till mer "fria" diskussioner som inte styrs centralt av SvFF eller är låsta till en viss agenda, berättar källor. Enligt Fotbollskanalens uppgiftslämnare talar mycket för att förbundsordföranden Fredrik Reinfeldt inte ska bjudas in till konferensen.

- Det pyr i distrikten på många sätt. De är inte nöjda med att de inte får tid att samtala med varandra på de ordinarie konferenserna, säger en källa.

Tommy Andersson, ordförande för Blekinges fotbollsförbund, bekräftar att konferensen är tänkt att äga rum i oktober.

- Det har framkommit önskemål från flera håll om att det kanske vore en bra idé att ha en enklare konferens, mellan distriktens ordföranden, där vi diskuterar olika saker. Företrädelsevis utifrån distriktsperspektiv, säger Andersson.

- Sen vet jag inte om det kommer vara ordförande och vice ordförande, men det blir en eller två från varje distrikt.

Annons

Andersson tydliggör också:

- Konferensen ska inte ses på som någon opposition till något annat. Vi är en fotbollsfamilj totalt sett. Men precis som distrikt inom landsdelar eller medlemmar inom Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam kan diskutera saker sinsemellan finns det en rimlighet i att alla distrikt kan samlas.

Kommer Fredrik Reinfeldt vara med?
- Han är inte distriktsföreträdare. Tanken är att det här ska vara ett möte för distrikten, svarar Andersson.

Har ni haft någon sådan här extrakonferens tidigare?
- Jag tror inte det varit någon tidigare. Jag har varit ordförande i tio år och jag kan inte minnas det.

Fotbollskanalen har tidigare rapporterat om hur det finns ett missnöje gentemot Reinfeldt bland distrikten, rörande bland annat det man ser på som bristande närvaro och intresse. 

Annons

- Det kokar i rörelsen, sa en källa i februari.

Missnöjet finns kvar och ordföranden lär bli ett av många samtalsämnen under den extrainsatta höstkonferensen, antingen formellt eller informellt. Sedan han valdes till Karl-Erik Nilssons ersättare 2023 har distrikt som röstade fram Reinfeldt börjat vackla i sin tro på honom, vilket Fotbollskanalen har skrivit om tidigare.

- Samtidigt säger vissa kritiker att han börjar bli mer bekväm och att det pekar åt rätt håll, säger en uppgiftslämnare.

När Fotbollskanalen frågar Blekinges ordförande Tommy Andersson hur han ser på Reinfeldt och SvFF:s jobb just nu blir svaret:

- Det är som det är. Man kanske kunde önskat mer tid och återkoppling till distriktsverksamheten. De synpunkterna tror jag kvarstår utifrån de som funnits tidigare. Folkrörelsetraditionen kanske inte riktigt är lika levande som man tyckt att den varit tidigare. Ungefär så.

Annons

Vad tänker du i dagsläget om nästa års årsmöte och om Fredrik Reinfeldt borde sitta kvar eller inte?
- Jag har inga synpunkter om det här och nu. Det får löpa som det är och sen finns det olika organ som jobbar med de här frågorna. Jag utgår från att de gör det jobbet, svarar Andersson.

Nästa år ska Reinfeldt upp till omval och de anonyma källor som Fotbollskanalen talat med är i dagsläget osäkra kring om han får fortsatt förtroende då. Något som talar för att den kritiserade basen väljs om på nytt är det faktum att den senaste "valrörelsen", som innehöll många olika ordförandekandidater, beskrivs ha varit slitsam för distrikten. Det råder därför osäkerhet kring huruvida de orkar gå in i en liknande process på nytt.

- Frågan är också om det går att hitta ett annat stort nog namn som alla kan enas kring, säger en källa.

Annons

En sak som dock gör det sannolikt att det kommer dyka upp åtminstone en utmanare till Reinfeldt inför nästa årsmöte är det faktum att Hammarby röstat igenom en motion om att man "vid varje givet tillfälle" ska verka för en "egen eller annan lämplig kandidat" för att avsätta Reinfeldt. Därför väntas Bajen lägga fram ett förslag på ett annat ordförandeval.

Just nu är Reinfeldt, som har flera andra styrelseuppdrag, på Almedalsveckan på Gotland. Det faktum att SvFF:s ordinarie ordförandekonferens lagts i anslutning till den, i Visby i helgen, har väckt frågor hos vissa distrikt kring huruvida den tidigare statsministerns närvaro där spelat in i beslutet om val av plats.

- Det här innebär höga resekostnader för exempelvis Norrlandsdistrikten, säger en källa inom rörelsen.


Reinfeldt själv ligger lågt om sin egen framtid som SvFF-ordförande. Hela hans svar till Fotbollskanalen läser du HÄR.

Annons


Men det är alltså inte bara runt Reinfeldt det finns frågetecken. Under flera månader har Fotbollskanalen, via en rad olika källor, fått uppgifter om en splittring inne på SvFF:s kansli i Solna. 

I november förra året inledde Andrea Möllerberg sitt arbete som ny generalsekreterare och tidigt rekryterade hon landslagsprofilen Kim Källström till den nya rollen som fotbollschef. Tillsammans har de förändrat mycket och genomfört flera olika etapper av en omorganisation som inneburit att ett antal personer lämnat SvFF.

Flera olika källor beskriver situationen internt som "rörig". En viss del av medarbetarna känner att det är bra att det görs förändringar, medan andra är missnöjda. Möllerberg och Källström beskrivs kunna "gå hårt fram" när de agerar kring olika saker och sättet som de driver verksamheten på ifrågasätts. Duon uppfattas av vissa sakna "bollkänsla" för hur de ska agera som ledare i olika frågor, enligt personer som Fotbollskanalen talat med.

Annons

Fotbollskanalen har exempelvis tagit del av uppgifter om att Kim Källström vid ett tillfälle har tillrättavisat en medarbetare - i en mejltråd som en hel avdelning var med i.

- Ledarskapet är oerhört ifrågasatt internt och om man ifrågasätter minsta grej blir det som om man är emot alla förändringar, säger en person med god insyn i fotbollsförbundet.

- Många är väldigt tilltufsade och förstörda av det här och det finns en vrede kring hur man blir behandlad. Klart att fotbollsförbundet behövde förändras men det kunde ske med respekt.

Personen beskriver hur mellanchefer på förbundet helt förändrats och det finns en rädsla i att de apar efter den ledarstil som Kim Källström och Andrea Möllerberg står för.

En annan person med lång erfarenhet på fotbollsförbundet är skakad över hur snabbt det gått att skapa ett klimat av rädsla.

Annons

- Det är oerhört många som mår dåligt och man har frusit ut en del av dem som man inte vill ha kvar, säger källan.

En annan person uppger:

- Det finns en stor irritation vad gäller Kims "fria roll på mittfältet".

Trots att Andrea Möllerberg tidigare förklarat utåt att man ska kapa i kostnader för resor har Källström exempelvis kunnat fatta beslut om att köpa dyra flygbiljetter i business-klass för ungdomslandslagsspelare, vilket rört upp känslor internt. 

Vidare har de många utköpen av personal, som i exempelvis Roger Sandbergs fall berott på en konflikt med Källström, väckt reaktioner och frågor kring hur ledningens kunskap rörande ekonomi - men även arbetsrätt - ser ut.

Flera källor berättar att utköp blivit dyrare än tänkt "på grund av osmidighet". I något fall har SvFF varit nära att hamna i en arbetsrättslig tvist med en medarbetare som fått lämna och därför tvingats punga upp ännu mer pengar för att lösa situationen.

Annons

Runt årsskiftet försvann ett antal personer från förbundets kansli. Utvecklingschefen Per Widén, kommunikationschefen Anderas Jansson och strategichefen Daniel Johnson lämnade. Nyligen stod det även klart att landslagscheferna på herr- och flicksidan, Claes Eriksson och Yvonne Ekroth, får sluta. Vidare har nämnde Roger Sandberg, gruppchef på utbildningsavdelningen, gjort sitt på SvFF.

- Jag har valt att sluta, jag och ledningen har olika syn på hur verksamheten ska bedrivas och har olika syn på ledarskapet, sa Sandberg till Fotbollskanalen tidigare i juni.

- Jag har trivts oerhört bra under större delen på fotbollsförbundet men inte trivts bra de senaste månaderna. Men det är så det funkar. Det sker omorganisationer. Jag är inte negativ till omorganisationer, men jag är inte nöjd med bristen på information och insyn. Det har varit svårnavigerat.

Annons

En av många som lämnar fotbollsförbundets utbildningsavdelning är Janne Ferner som jobbat som idrottspsykolog i tre år. Han mejlade chefen Carola Söberg och drog det sedan på ett teamsmöte.

- Jag har trivts bra men det är två skäl att jag slutar. Dels går mitt förordnade ut vid årsskiftet och jag får inga signaler om något intresse, dels är det mina chefers ledarskap som krockar med mina värderingar och det är inte något vi lär ut här på förbundet utan då handlar det om omtänksamhet och samarbete, säger Ferner till Fotbollskanalen.

- Jag har verkligen inget emot förändringar men det måste förankras hos personalen med ett tydligt varför och det har inte funnits någon förankring alls. 

När GIH hörde att Janne Ferner kunde tänka sig att lämna fotbollsförbundet såg man till att ordna plats till idrottspsykologen omedelbart.

Annons

I februari skrev Aftonbladet att SvFF sedan Andrea Möllerberg tog över som generalsekreterare köpt ut medarbetare till en totalkostnad på närmare 15 miljoner kronor, inräknat arbetsgivaravgifter.

Och förbundet har stora kostnader att hantera rörande utköp av personal även om man bara ser till det som landat på räkenskapsåret 2024. Flera av varandra oberoende källor uppger för Fotbollskanalen att den posten är uppe i strax under eller runt 20 miljoner kronor. Något som dementeras av Andrea Möllerberg.

De ovan nämnda kostnaderna i kombination med ett sparpaket på 30 miljoner kronor för 2024 gör att det finns en intern oro kring hur ekonomin ska gå ihop framöver. Speciellt med tanke på att SvFF flaggat för att det kommer läggas ett nytt sparbeting för 2025.

Trycket att säkerställa intäkter som täcker upp för de extrakostnaderna man dragit på sig ligger nu på generalsekreteraren Andrea Möllerberg. Och det är inte bara utköp av personal som kostat mer än tänkt. Rekryteringen av herrlandslagets nye förbundskapten, och hans stab, gick utanför de ramar som satts upp, berättar flera källor för Fotbollskanalen.

Annons

Planen var att SvFF skulle lägga ungefär samma pengar på herrlandslagsstaben som under Janne Anderssons tid, men i slutändan blev lösningen för att ro i hamn ett avtal med Jon Dahl Tomasson och hans assistent Remy Reijnierse klart dyrare än beräknat. Något som styrelsen informerades om under ett möte och en genomgång av det ekonomiska läget tidigare i juni, erfar Fotbollskanalen.

De båda tränarna bor utomlands och fick en så kallad sign on-bonus (engångsbelopp) i samband med kontraktsskrivningen och SvFF har fått ta en större ekonomisk "smäll" för landslagsstaben under 2024.

Något som också förstärker bilden av ett ekonomiskt pressat förbund är det faktum att man under onsdagen meddelade att den klassiska januariturnén för herrlandslaget, som arrangerats från och till sedan i början av 1990-talet, läggs ner.

Annons

Andrea Möllerberg skriver i ett svar till Fotbollskanalen att hon är medveten om att förändringarna som genomförts kan skapa oro internt, men hon hävdar att SvFF ser att "väldigt många internt och externt är positiva" till det som händer. 


Hela hennes och Kim Källströms svar till uppgifterna i den här artikeln går att läsa HÄR.


Nyligen var Möllerberg gäst i Fotbollskanalens podcast Lundh. Då kommenterade hon hur hon upplever sitt förtroende runt om i rörelsen och det faktum att det exempelvis finns distrikt som är missnöjda med nuvarande läge.

- Så är det. Vi är i en stor förändringsprocess och det är klart att det påverkar distrikten också. Det var väldigt länge sedan vi gjorde en så här stor förändring på Svenska Fotbollförbundet och det är klart att det speglar ner på distrikten i form av en osäkerhet. Vi har hela tiden kunnat öka ekonomin, fördela ut mer pengar och under pandemin kom det återstartspengar och då blev det ännu mer pengar. Nu när vi då inte har det här är det klart att vi behöver strama, sa Möllerberg och fortsatte:

Annons

- Jag förstår oron, men när de får träffa oss, prata, diskutera och hör mer i detalj känner i alla fall jag efteråt att man är väldigt positiv, man förstår mer och har ett bra stöd. Jag hoppas att vi har det förtroendet som behövs för att fortsätta göra den här resan som vi faktiskt behöver göra nu.


LÄS OCKSÅ: Så svarar SvFF-ledningen.
OLOF LUNDH: Svensk fotboll kokar - och osäkert vad som blir kvar

Publicerad 2024-06-27 kl 13:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto