- Jag tar emot uppgifterna med ett stort leende på läpparna. De är naturligtvis helt tagna ur luften. Men det är klart att om det är bra för Norden och Sverige är det naturligtvis ingen nackdel, men det finns naturligtvis inga sådana löften eller garantier givna. Sverige, Norge, Danmark och Finland gick redan i juni månad ut med att vi tycker att Ceferin skulle kandidera och nu träffar vi alla kandidater på torsdag i Köpenhamn.
Du kommer inte få en plats i Uefas exekutivkommitté för det här?
- Nej, det fungerar ju så att det är Uefa:s 55 medlemsländer vid en kongress i Finland nästa år som kommer avgöra vilka som ska ta plats i kommittén. På det sättet kan ju ingen enskild individ ge några löften åt något håll, utan det ska Uefa:s medlemsländer rösta om så därför är alla sådana eventuella löften inte värda någonting. Det gäller ju att övertyga medlemsländerna. Det är klart att Sverige gärna vill vara med där, ingen tvekan, men det finns ingen koppling till det här.
Men folk kan ju ändå påverka varandra om vilka som ska väljas in i kommittén?
- Ja, men till syvende och sist handlar det om vad varje enskild ledamot som kandiderar står för, vad de har för värderingar och vad de tror man ska kunna bidra med till europeisk fotbollsutveckling. Då handlar det om att övertyga de 55 medlemsländerna, inte enskilda individer.
Vad säger du om uppgifterna om löftet att få arrangera 2024 eller 2028 om andra länder?
- Lika gripet ur luften, det. Vi har sagt att vi vill göra en analys och möjligtvis göra en förstudie om det är möjligt för oss att ansöka om det. Det arbetet är precis i startgroparna, vi har inte ens påbörjat det än. Vi vet inte om vi kommer ansöka. Men om vi ansöker är det precis som med det andra, då måste vi övertyga inte en individ utan en majoritet av Uefas medlemsländer om att vi är ett bra alternativ. Det hoppas vi ju kunna göra. Men en enskild individs inverkan är synnerligen begränsad i sådana här processer.
Har ni fått någon indikation på att ni ligger bra till om ni ansöker?
- Nej, ingen som helst. Vi har själva gjort en förstudie på en förstudie, kan man säga. Utifrån det får vi ta arbetet vidare och se om det är möjligt att göra en lösning där vi kan ansöka. Jag tycker det är ett väldigt spännande projekt att samlas kring. Skulle vi få ihop en ansökan, då får vi börja påverka resten av Europa för att få dem att rösta på vårt alternativ. Men vi är långt ifrån det nu.
Berätta om mötet ni hade 28 maj.
- De nordiska ordförandena var samlade för att få information, bland annat från Aleksander Čeferin. Vid det mötet var också Norges generalsekreterare Kjetil Siem med. Då informade han om sitt nya jobb som han skulle få på Fifa. Det var vad det mötet handlade om. Siem hade inget bud eller ingen information med sig från någon annan än sig själv.
Han uppträdde inte i form av Fifa-arbetare?
- Inte på något sätt. Han var där för att träffa sina nordiska kompisar och berätta om det jobb som han hade fått på Fifa. Han representerade inte i det avseendet någon mer än sig själv. Det fanns inget sånt. Även i det fallet är det ingen fråga för Fifa, det är en fråga för Uefa:s 55 medlemsländer.
Varför var ni så snabba med att gå ut och stötta Ceferin?
- Vi hade träffat honom ett antal gånger. Han har värderingar som ligger väldigt nära de nordiska, ett synsätt på ett förändringsarbete som han vill genomföra i Uefa och en tro på att han skulle kunna vara mannen som håller ihop Uefa både i nord och syd, öst och väst. Då rekommenderade vi honom att kandidera till Uefa-presidentposten. Då ville vi gå ut tidigt. Vi träffade honom i samband med Sverige-Slovenien och strax därefter gick vi ut med ett stöd till hans kandidatur. Nu ska vi träffa alla tre kandidater på torsdag och den 14 september sker valet.
Varför gick ni ut med att stötta hans kandidatur innan ni visste exakt vilka som skulle kandidera?
- Vi tycker att han är en lämplig kandidat. Man kan välja två alterantiv, att sätta sig bak någonstans och vänta och se vad andra gör, eller välja att sätta sig i förarsätet. Det är ganska ovanligt att nordiska länder sätter sig i förarsätet, men den här gången ville vi tydligt signalera och ta det initiativet. Med de risker det innebär, naturligtvis, att man satsar på fel kandidat. Det är bara att konstatera när man ser vilka länder som kommit efter oss att vi inte var helt fel ute. Det är väldigt många som efter oss har signalerat att de ser honom som sin kandidat. Sen får vi se hur det går, det visar sig nästa vecka.
Josimar skriver att Gianni Infantino ville att ni i Norden gick ut och stöttade Ceferin först innan Ryssland gjorde det?
- Fullständigt gripet ur luften, aldrig hört något sådant påstående. De nordiska länderna i det här fallet resonerade och kom fram till det här. Vi hade över huvud taget ingen kontakt med någon annan innan vi tog det beslutet. Vad ryssland eller Fifa tycker är fullständigt ovidkommande. Vi tog vårt beslut.
Är det helt klart att Ceferin kommer vara Sveriges man i valet?
- Vi har sagt att vi gärna stöttar honom. Nu ska vi lyssna på alla tre kandidater på torsdag och händer inget dramatiskt är det naturligtvis så att han fortfarande är vår kandidat, men vi vill förbhålla oss rätten att lyssna på alla tre.
Varför gick ni ut med er stöttning innan Ceferin ens hade presenterat ett valprogram?
- Därför att vi ville se en mångfald av kandidater till Uefa-presidentposten. Efter att ha träffat honom ett antal gånger kände vi att de värderingar och det som var angeläget för honom att driva ville vi väldigt gärna skulle upp i konkurerns med de andra. Det var därför vi rekommenderade honom och ville att han skulle bli en av kandidaterna.
Varför träffade ni inte alla kandidater innan ni gick ut med ert stöd. Kring Fifa-valet berömde ni er själva för att ni i Norden var några av få som träffade alla kandidater innan valet, så varför bytte ni strategi?
- Nej, det är ingen annorlunda strategi nu. Det är precis samma strategi. På torsdag träffar vi alla kandidaterna och det gör vi inför valet den 14 september. Så i den delen är det exakt samma strategi och jag förmodar att vi är ganska ensamma även den här gången om att träffa alla kandidater på ett och samma ställe. Vi låter alla få chansen.
Michael van Praag har tidigare varit er man i Fifa-valet, varför är inte han er man nu?
- Van Praag är en alldeles utomordentligt bra kandidat. Den här gången ska vi se vad samtalet på torsdag leder fram till, men händer inget dramatiskt är det för svensk del Ceferin som är huvudkandidat. Vi får se vad som händer på torsdag, men hittills har vi inte haft någon anledning att ompröva det. Men det är angeläget att säga att vi vill lyssna på alla tre kandidater, det vill vi göra innan vi lägger röstsedeln.
Hur har ni resonerat kring att Ceferin är oerfaren inom fotbollsbranschen (ett halvår i NK Olimpija Ljubljana och fem år som Sloveniens förbundsordförande)?
- Han har varit aktiv i sitt land, i sin klubbfotboll och varit president i Slovenien i många år. Han har gjort ett väldigt fint arbete. Jag brukar säga i andra sammanhang att den enda möjligheten att gå från att vara oerfaren till att bli erfaren är ju att få förtroendeuppdrag och få chansen. Han kommer alltid vara mer oerfaren än de som varit med väldigt många år, men vi tror ändå det här kan vara ett intressant nytänkande och precis det Uefa behöver. Vi får se vad det leder fram till på torsdag.
Men i klubbfotbollen har han ju bara varit aktiv i ett halvår?
- Han har ju varit engagerad och involverad i slovensk klubbfotboll och på nationell nivå i många år. Han har precis den tillräckliga erfarenhet som vi bedömer att man ska ha för att kunna vara en bra Uefa-presidentkandidat.
Ni har tidigare pratat om öppenhet och att det ska till förändring efter de senaste årens Fifa-skandaler, hur ser du på att det de här uppgifterna dyker upp kring dig och SvFF med tanke på det?
- Jag tycker inte uppgifterna på något sätt är besvärande för oss. Vi vet vad vi gjort. Tillsammans med våra nordiska kompisar har vi gått ut med en uppmaning i början på juni, på den vägen är det. Vi känner inte på något sätt något bekymmer kring de här uppgifterna. Dels så är de i många stycken fullständigt ogrundade, men sedan är det väl det här som ofta är situationen inför ett stundande val så jag är inte direkt förvånad. Men vi ser ingen problematik i hur vi agerat. Vi har agerat öppet, tydligt presenterat vem vi vill se som kandidat och sagt att vi kommer träffa alla tre. Vi håller på den linjen.
Av Josimar presenteras ni som drivande bakom pressmeddelandet som skickades ut, var det så?
- Vi fyra var alla aktiva i den här processen. Vi bollade olika delar. Dels under vårt möte i Milano, men sen hade vi en mejlkonversation där vi bröt och bytte olika tankar. Alla fyra var i högsta grad delaktiga i det som blev slutformuleringen. Sen skickade jag det sista mejlet. Men det kan vara en mer praktisk sak. Men vi var lika drivande allihopa i utformuleringarna, så de skulle stämma väl överens med de olika nordiska ländernas angelägna punkter att ha med. Vi står bakom det alla fyra, helt och hållet.
Island och Färöarna ville inte skriva under på pressmeddelandet, de tyckte att det var för tidigt. Hur ser du på det?
- Deras bevekelsegrunder för att inte vara med får de naturligtvis själva svara på. Vi övriga tyckte att det var angeläget att gå ut och rekommendera Ceferin att bli kandidat. Det var precis det vi gjorde tillsammans.
Hur är din relation med Ceferin?
- Jag vill påstå att jag har en alldeles utmärkt relation med alla tre presidentkandidater. Så i den delen är det ingen skillnad mellan Villar Llona, Ceferin eller van Praag.
Förstår du att det ser lite konstigt ut att ni går ut så tidigt, sex veckor innan deadlinen för att meddela sin kandidatur, med att ni stöttar en viss person?
- Nej, jag tycker snarare att det finns anledning att vara lite stolt över att vi vågade ha modet att gå ut så tidigt. Det normala är att man sätter sig och väntar och ser. Där tog vi initiativ, vi fyra nordiska länder, och sen kom väldigt många efter oss. Jag tycker det känns bra att vi var på hugget och att vi var modiga att gå ut och beskriva det här i ett så tidigt skede. Jag ser det precis tvärtom, avslutar Karl-Erik Nilsson.
I spelaren ovan kan du lyssna på hela intervjun med SvFF:s ordförande.