Under lördagen gick SvFF:s förre utvecklingschef, Gunilla Axén, ut i en intervju med Aftonbladet och berättade om olika former av sexuella trakasserier hon blivit utsatt för. Bland annat ska tre tidigare landslagsspelare, vid tillfället inte aktiva i Blågult, ha skickat bilder på sitt kön till Axén. Hon ska dessutom ha ombetts av den förre detta ordföranden Lars-Åke Lagrell att inte använda kjol på jobbet.
Efter intervjun har både Lagrell och dåvarande generalsekreteraren Sune Hellströmer ifrågasatt uppgifterna. Lagrell säger närmast rakt ut till Aftonbladet att han inte tror på Axéns berättelse – och Hellströmer å sin sida ifrågasätter, i en intervju med Fotbollskanalen, varför det tog sådan tid att berätta.
- Jag förstår inte varför Gunilla i det här fallet inte tog upp det direkt, för att jag tycker att vi hade även då och har fortfarande inte på något sätt en kultur där den typen av saker sopas under mattan eller tystas ner eller liknande. Då hade vi tagit upp det direkt för det får naturligtvis inte förekomma, säger Hellströmer.
Nina Rung är kriminolog, genusvetare och en flitig debattör kring sexualbrott. Hon är starkt kritisk till de båda förbundsbasarnas uttalande
- Det är precis just det här som gör att de flesta kvinnor håller tyst, som gör att olika former av övergrepp tar tid för kvinnor att berätta, just för att konsekvensen ofta blir så otroligt stora för kvinnor. De blir utsatta för smutskastning eller, som hon (Gunilla Axén) nu blir – extremt ifrågasatt, säger hon till Fotbollskanalen.
Lars-Åke Lagrell säger i en intervju med Expressen att han ”känner spelarna så väl så jag litar på dem” och det är en motivering Rung inte tycker är speciellt bra.
- Han är verkligen en del av problemet bara genom att uttrycka sig på det här sättet. Han kan omöjligen vet vad som hänt och inte baserat på att ”jag känner spelare”. Metoo-kampanjen har väl visat på just det, att i princip alla känner någon som utsatt en kvinna.
Vad gäller Sune Hellströmer menar Rung att den typen av uttalande tyder på att han inte var lämpad för en så högt uppsatt position.
- Det handlar om en inkompetens som jag inte tycker ska få finnas på den här typen av poster, när man jobbar med idrott. Det här är en ledarskapsfråga, vad har man för kultur? Att säga att det inte har hänt för att det är långe sedan eller kritisera någon för det, återigen är det just det som är en del av problematiken.
- Hon berättar själv att hon var ny, hon hade fått posten som utvecklingsansvarig för både herr och dam, vilket är en typ av topposition inte särskilt många kvinnor haft inom Svenska Fotbollförbundet. Det är ännu svårare för henne att berätta om den här typen av kränkningar. Det är så maktpositioner fungerar. Det får de människor som inte har de typen av privilegium att tystas.
Den nuvarande ledningen inom Svenska Fotbollförbundet har nu beslutat sig för att inleda en intertutredning för att komma till botten med frågan.