Den tidigare SvFF-anställda Gunilla Axén klev i helgen fram och berättade om sexuella trakasserier som hon utsatts för under sin tid på förbundet. Bland annat ska tre tidigare landslagsspelare, vid tillfället inte aktiva i Blågult, ha skickat bilder på sitt kön till Axén.
Den tidigare ordföranden Lars-Åke Lagrell uttalade sig i en intervju med Aftonbladet på ett sätt som kunde tolkas som att han inte trodde på Axéns berättelse. Lagrell menar dock att det misstolkades. Då var uppfattningen att spelarna som skickade bilderna var aktiva, men senare förtydligades det att det handlade om vid tillfället ej aktiva spelare.
- Då reagerade jag så; att det är inte möjligt att någon i de här spelartrupperna tagit den typen av bilder och skickat, det var det jag reagerade på. Sedan blev väl mitt ordval lite olyckligt. Och jag säger inte nu; jag är aldrig felciterad. Jag har sagt precis så som det står i tidningarna men jag skulle nog ha förklarat det här lite bättre. Därför att jag menar ju inte att Gunilla ljuger, att hon inte fått någonting. Det är klart att om hon säger det så har hon fått det. Men det jag menade var att de kan inte ha kommit från landslaget, säger Lagrell.
- Jag ansåg att jag kände dem så väl och de litade jag på så för mig var det en omöjlighet att någon av dem skulle ha kunnat gjort något sådant här. Och där kan man säga också att där stänker det lite på ledarna. Det vill säga mig, Lasse Richt och Lasse Lagerbäck. Och då menar jag att är du ledare för ett lag så kan de förvänta sig att du ska stötta dem om du är övertygad om att de inte har gjort sig skyldiga till något. Och det var det jag gjorde. Sedan med den här ändringen att det rör tidigare landslagsspelare, då är jag inte beredd att garantera någonting, för de känner jag inte på samma sätt. Och dessutom ändrar sig människor under årens lopp.
- Det är klart att talar man om tidigare landslagsspelare så kan jag inte på samma sätt säga att jag är säker på att inte någon har gjort någonting. För det kan jag inte bedöma.
En del av kritiken mot Lagrell har handlat just om motiveringen att han "kände spelarna så bra och litade på dem". Bland annat dömde kriminologen och genusvetaren Nina Rungs ut den motiveringen i en intervju med Fotbollskanalen.
- Han är verkligen en del av problemet bara genom att uttrycka sig på det här sättet. Han kan omöjligen vet vad som hänt och inte baserat på att ”jag känner spelare”. Metoo-kampanjen har väl visat på just det, att i princip alla känner någon som utsatt en kvinna, sa Rungs.
Gunilla Axén har vidare beskrivit, i en intervju med SVT, en kultur på SvFF där härskartekniker, att förminska kvinnan och att känna utsatthet utan att få stöd förekom. Det är inget som Lars-Åke Lagrell känt av, men han medger att han kanske inte är rätt person att bedöma det.
- Nä, det gör jag inte. Men eftersom jag är man kanske inte jag drabbades av det, säger hon (Axén) förmodligen. Det är likadant med det, känner hon så är det väl bra att det kommer fram. Så får det väl också läggas in i hela den här diskussionen om framtiden.