Sedan den 1 mars får bara yrkesidrottslag spela matcher. SvFF har tolkat Folkhälsomyndighetens restriktioner som att det ska innebära grönt ljus för matcher i allsvenskan, superetttan, ettan, U21-allsvenskan, svenska cupen, damallsvenskan samt elitettan.
Divisionerna där under får inte spela några matcher alls, bara träna. Och det får inte barn och ungdomar heller göra (tidigare fick barn spela enstaka matcher). Signalen från FHM är dessutom att restriktionerna kan lättas tidigast i mitten av maj.
Vad får det här för effekter ute i landet? Fotbollskanalen har talat med flera distrikt och framför allt i tre av de största; Stockholm, Göteborg och Skåne, så är bilden samstämmig: Oron för vilka konsekvenser det här får är stor, och redan nu märker man på sina håll av att en del väljer att sluta. Det finns även exempel på att klubbar drar sig ur seriesystemet.
- Det slår rakt igenom. Jag har inte en klar bild exakt, men min upplevelse är att vi tappar från åldrarna 13-14 år och uppåt. Det är den bild jag har och vi har ett antal ungdomslag som dragit sig ur seriespelet. Det går hela vägen - i division fem och sex är det svårt att motivera spelarna att stanna kvar, säger Claes Ohlsson, ordförande i Skånes Fotbollförbund, och förklarar att distrikten ser störst tapp på flicksidan.
Ohlssons slutsats är att det beror på just frånvaron av matcher.
- Ja det kan man säga. Man känner ingen motivation till att träna om man inte får spela. Vi hade faktiskt möte med region Skåne i dag, där vi efterfrågade kommunikation från myndigheterna kring varför man har en strategi som förbjuder spel utomhus på stora fotbollsplaner.
- Vi märker det (tappet red. anm) redan och det kommer nu bara att eskalera, om man inte släpper på restriktionerna.
Bert Andersson är ordförande i Göteborgs fotbollförbund. Och han är frustrerad.
- Vi är inte riktigt där att hela lag drar sig ur ännu, men jag hör ju att man tappar spelare och det är alltid svårast att förklara för barnen. Vuxna har lite andra perspektiv, man kan hänga i en månad till. Ett barn kan inte riktigt relatera på det sättet. Min bedömning är att de siffror som RF visat, på 10-15 procents tapp (minskning av idrottsaktiviteter under 2020), gissningsvis är i underkant och det är mest allvarligt bland barnen och det är mest svårförståeligt bland barnen. Jag uppfattar det som att man inte tar det här på allvar. Jag är oerhört kritisk till Folkhälsomyndigheten. Vi ska följa dem och inte ha några egna hyss, men att förbjuda barnfotbollen; det finns ingen saklig grund för det, säger Andersson.
Är ni oroliga för att ni tappar mångas intresse och aktivitet, oavsett nivå?
- Ja, jag ser och hör hela skalan. Barn och ungdomsföreningar som tappar ungdomar, jag får signaler från division 2-klubbarna som är högst upp i pyramiderna som sänder en ekonomisk oro. Jag kan tänka mig att de har lite kontrakt med spelarna - och ovanpå det ett totalstopp. Det är ett riktigt bekymmersamt läge och vi vet inte riktigt vad vi ska göra. Man vill ställa sig på Götaplatsen och skrika, men det är ju inte så produktivt.
Nyligen presenterade Svenska Fotbollförbundet siffror på att så många som 10 000 spelare på herr- och pojksidan kan ha slutat spela fotboll under det första pandemiåret. Siffror baserade på antalet unika spelare som medverkat i minst en match udner 2020.
Dessutom gick Stockholms FF i dagarna ut och vädjade om att få starta igång säsongen då man ser tecken på att "…framför allt barn och ungdomar lämnar den organiserade verksamheten och skapar egna oorganiserade initiativ".
Vidare skriver StFF:
"Vi är säkra på att om våra spelare inte får spela matcher inom ett par veckor får detta mycket omfattande följder för fotbollsutövandet och därmed den viktiga folkhälsan. Vi fasar över är den konsekvens vi nu börjar se och som forskare varnat för länge".
Andrea Möllerberg är distriktschef i Stockholms FF:
- Det är framför allt i kategorin 15-16-åringar, det vill säga äldre ungdomar och unga vuxna. De kopplar ju ihop matcher med något annat än vad kanske barn gör, som är åtta-nio år. Spelarna i den ålderskategorin som man är mest oroad över ska sluta är också de som slutar. Det är helt obegripligt att man inte kan koppla ihop matchens betydelse för dem. Vi är väl ganska lugna gällande barnen och vi tror även att många vuxna, när de kommit upp till en viss ålder, tar en paus och sedan startar om, men ungdomarna är de klurigaste, säger hon till Fotbollskanalen.
Möllerberg beskriver nuvarande situation som det allvarligaste sedan pandemin startade.
- Förra året var fortfarande pandemin ny och då kom vi ändå igång hyfsat tidigt. Många barn och ungdomar fick köra och då kände man ändå att det snart också kommer för seniorspelarna. Nu är dock allt stängt och då tror jag att många känner att de inte orkar ett varv till. De har inte den uthålligheten. Det är ju kanske tre träningar i veckan och en massa övningar som man gör i syfte att få utöva på match. Nu är det nog det allvarligaste läget.
Andra distrikt som Fotbollskanalen pratat med har inte riktigt samma mörka bild av nuläget, men det finns en oro för framtiden.
- Man kan konstatera att vi får oerhört mycket frågor från föreningarna kring vad som händer. Ju längre det går med förbud mot matcher så ökar ju risken att det blir ett minskat intresse. Men om vi kan starta i någorlunda närtid så tror jag ändå att det går att rätta till, säger Smålands ordförande Christer Gustafsson.
Indikationer på att folk slutar eller att lag drar sig ur?
- Nej, det har vi inte fått ännu. Det är alltid några avhopp varje år men vi har inte upplevt att det ökat jämfört med tidigare år.
Pernilla Uddh är ordförande i Värmlands FF:
- Det vi märker är en allmän uppgivenhet, att det inte kommer igång. Vi trodde att vi i år skulle få köra igång. Sedan tror jag att det är ett större problem i vuxenvärlden än för barnen, för de tycker att det är skitkul att träna också. Sedan hur många eller om vi kommer tappa på grund av det här, det vet jag inte. Det har vi inte kunnat titta på än, men det är klart att man riskerar det.
Robert Lindström i Norrbottens FF är inne på samma linje.
- Vi har samma rädsla kring att det kan bli så. När vi tittar på ungdomsanmälningar till serier och liknande har vi samma storlek både på tjej- och killsidan, men det beror också på hur länge det här fortsätter. Svaret kommer ju när vi startar upp verksamheterna igen, då vi kan se vad vi har för bortfall, men när vi nu tittar på anmälningar av serielag ser vi inte någon nedgång.
Och i Östergötland ser man både tecken på att klubbar har svårt att locka kvar spelare, samtidigt som det finns positiva tecken i skyn.
- Självklart är det så att matchspelet har stor betydelse för den stora massan och det gör att det finns tveksamheter hos både lag och föreningar, säger ordförande Sven-Inge Arnell till Fotbollskanalen.
- Vi har några få lag som redan nu dragit sig ur och någon har antytt att det är på grund av spelarbrist, så jag tror absolut att det kommer att få konsekvenser. Däremot har det sett väldigt bra ut vad gäller antalet anmälda lag jämfört med föregående år. Summan av kardemumman är att vi har en ökning av antalet lag totalt sett.