Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Landslagsstjärnor om näthat: "Jättetråkigt att vi spelare på något sätt bara accepterat att det är så"

Sverige (dam)

BÅSTAD. Spelare utsätts då och då för hat och hot på nätet.
Magdalena Eriksson är tydlig med att det aldrig får bli accepterat.
- I det stora perspektivet tycker jag att det är jättetråkigt att vi spelare på något sätt bara accepterat att det är så, säger landslagsbacken. 

2:36
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se höjdpunkterna från EM-genrepet i spelaren ovan.

LÄS MER: Dejemyr om Blågults säkerhet - och näthat: "Människan är otroligt feg"

Ett stort problem inom fotbollen är näthat. Nyligen publicerade Fifa en ny rapport om att över 55 procent av alla spelare, som var med i herr-EM i fjol och i Afrikanska mästerskapen i år, blev utsatta för trakasserier i sociala medier. Enligt Sky Sports var det vanligast med homofobiska och rasistiska kommentarer, och genom åren har även svenska spelare blivit drabbade av olika typer av kränkningar i sociala medier.

Svenska landslagsbacken Magdalena Eriksson berättar att ämnet lyfts i truppen inför det kommande Europamästerskapet i England. 

Annons

- Alla vi spelare kommer få ännu mer uppmärksamhet i sommar och spela på ännu större arenor rent tv-tittarmässigt också, så då får man vara förberedd för att det kan komma ännu mer under mästerskapet. Det är också något vi har pratat om och uppmärksammat inom laget, att vi ska vara förberedda för att det kan komma, säger Chelsea-spelaren.

Eriksson vet inte om det ökat med homofobi och rasism, men menar att det är ständigt närvarande, då runt tio procent av alla kommentarer är negativa. 

- Jag vet inte om det ökat, men jag tycker att det varit något konsekvent sedan i princip 2019, då jag och Pernille (Harder) blev väldigt profilerade som par. Då har det alltid varit 90 procent positivt, tio procent homofobiska kommentarer eller meddelanden.

Hon fortsätter:

- Det är så sjukt, man blir: "90-10, det är okej, det är så det är". Men det är jättetråkigt att det ska vara så. För mig har det ungefär bestått. Det kommer några kommentarer här och där. "Det är onaturligt, det är emot någon typ av religion", det är sådana saker som man vet finns, säger mittbacken. 

Annons

Eriksson menar att vissa spelare blivit avtrubbade, men att det i grunden inte är bra, då det är ett stort problem med olika former av hat i sociala medier.

Jag tror att man blir ganska avtrubbad från det och i acceptansen att det kommer komma några, men merparten är positiva och jag vet vad jag står för och sprider ett bra budskap, som jag är trygg med. I det stora perspektivet tycker jag att det är jättetråkigt att vi spelare på något sätt bara accepterat att det är så, att tio procent är homofobiska budskap. Det tycker jag inte är okej och ett problem som måste tas tag i.

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl är en av flera spelare som blivit utsatta för hat och hot. Mitt under VM 2019 blev hon dödshotad, vilket hon sedan uppmärksammade i sociala medier och berättade att hotet blivit polisanmält. 

Annons

- Det kändes verkligen i magen. Även om jag hade tagit ett steg tillbaka, så kändes det i magen. Mycket annat bryr jag mig inte så mycket om. Jag har som en distans till mitt namn. Det är inte så personligt längre, men det kändes, säger hon.

På frågan om spelare blivit luttrade kring näthat är svaret:

Det beror väl på. Vi pratar en del om att om man framför allt under en turnering väljer att läsa på sociala medier, ska man göra det när man är trött? Det är kanske inte det smartaste. Om man är trött kan man kanske överreagera lite ibland. Vi diskuterar det, absolut. 

Lindahl menar även att alla spelare är olika och hanterar olika saker på olika sätt.

- Alla är individer och har olika erfarenheter. Jag spelade till exempel med en tjej, som är 18 år, i Atlético och hon kunde ta att tränaren stod och gormade åt henne. Jag bara: "Hur kan du ta det?". "Äh, det där är ingenting", tyckte hon. Så jag undrar vad hon varit med om innan. Det beror helt på vad det är för individ, men om man aldrig upplevt det är det något nytt och ett nytt sätt att få kritik och ibland hot, som aldrig är okej såklart. Kritik behöver man kanske lära sig att ta ibland, då man ibland förtjänar kritik, men hot behöver vi reagera på. Där tycker jag förbundet varit väldigt tydligt med hur vi ska agera, att det aldrig är okej, och att vi måste rapportera och polisanmäla och så vidare, säger hon och fortsätter:

Annons

- Det är inte så roligt. Man slår bort en passning, gör ett misstag och sedan tycker alla man är sämst i hela världen. Det har alla rätt att tycka och känna och alla har väl jättemycket energi och känslor och sedan förlorar man på grund av dig, och vill bara kanalisera ut det där. För mig var det jättejobbigt i början, men någonstans kunde jag ta ett steg tillbaka och inse: "Men vänta, min favoritspelare får skitmycket kritik, och alla tycker att han är sämst. Men det är han ju inte. Det är kanske inte så personligt egentligen. Det är kanske bara i stridens hetta och att man har känslor".

- Samtidigt tycker jag ändå folk borde bete sig bättre. Man borde inte kommunicera på ett sätt på Twitter eller Instagram när man inte kan säga det här. Det tycker jag är regeln.

Publicerad 2022-07-02 kl 11:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS