Lindahl hjälte i Algarve cup-finalen - med straffmål och straffräddning

Sverige (dam)

LAGOS. Finalen mot i Italien i Algarve cup gick till straffar.
Då blev Hedvig Lindahl stor matchvinnare - med både straffmål och straffräddning.
- Jag tänkte mest att det blir som det blir, säger Lindahl själv efter matchen.

1:53

Se höjdpunkterna från Sverige-Italien i spelaren ovan. Bilder från SVT.

Det räckte med en seger mot Portugal (4-0) för Blågult att ta sig till final i Algarve cup, detta efter att Danmark lämnat återbud. På onsdagen var det dags då Sverige ställdes mot Italien.

Sverige fick en dålig start mot Italien. Redan i den 18:e minuten var målfarliga Valentina Giacinti framme. Olivia Schough omringades av italienska spelare och passade panikartat in bollen mot mitten - där fanns Juventus-stjärnan Barbara Bonansea som kunde lägga en boll i djupled på Giacinti som hittade in bakom en chanslös Hedvig Lindahl.

Italien fortsatte att pressa på - och när det italienska fulspelet uppenbarade sig började frustrationen sprida sig i det svenska lägret. Den blågula bänken vädrade sitt missnöje och Peter Gerhardsson var märkbart irriterad. Men mot slutet av den första halvleken började Sverige hitta rytmen och i den 33:e minuten kom Sveriges farligaste läge i den första halvleken. Sofia Jakobsson drog till med ett skott utanför straffområdet som gick strax över ribban.

Sverige hade en guldchans att kvittera i den 52:a minuten. En frispark av Asllani nådde Emma Berglund som nickskarvade bollen i stolpen och trots att Schough var med på returen ville bollen inte hitta in bakom den italienska målvakten.

Sen besämde sig Gerhardsson att göra fyra byten - och då kunde Sverige sätta fart.

Asllani stod för ett fint förarbete och kunde släppa i väg bollen till Lina Hurtig som drogs ner i straffområdet. Caroline Seger klev fram till straffpunkten och kunde komfortabelt sätta dit kvitteringen till 1-1 - ett resultat som stod sig matchen ut.

SPELARBETYG: Duo lyfts fram - får högst betyg

Finalen gick till straffar, och väl där drog Sverige det längsta strået. Vid ställningen 5-5 stegade målvakten Hedvig Lindahl själv fram och satte 6-5, och därefter räddade hon Italiens straff. Lindahl blev därmed stor matchvinnare och såg till att Sverige vann Algarve cup.

- Vi pratade om det innan, vem som skulle lägga sjätte straff. Hedvig ville och då sa jag "Den kommer hon bara smälla in", och det gjorde hon. Hon har visat att hon kan slå straff på träning tidigare också, säger Caroline Seger efter matchen.

- Det är skönt att ha någon som Hedvig, gör vi bara vårt jobb vet vi att hon kommer rädda en straff eller två. Hon gjorde det i dag igen. Hon är helt avgörande för oss.

Vad Hedvig Lindahl tänkte innan hon stegade fram till elvameterspunkten?

- "Vad fan ska jag göra nu?", om jag ska vara helt ärlig. Nej men jag tänkte väl att det kan gå åt helvete, men jag kör som på träning. Det var faktiskt inte nervöst, jag tänkte mer att det blir som det blir, säger hon efter matchen.

Sverige: Lindahl - Roddar, Rybrink, Berglund, Andersson - Bennison, Asllani, Rubensson - Jakobsson, Anvegård, Schough.

Italien: Laura, Valentina, Sara, Aurora, Elena, R. Martina, Valentina, Barbara, Lucia, Arianna, L. Martina.

Publicerad 2022-02-23 kl 14:09