Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jag är inte övertygad av "JDT-revolutionens" förträfflighet - än

Sverige (herr)

BRATISLAVA. Unga stjärnskott som Ayari, Nanasi, Larsson och Bergvall. Presterande äss likt Kulusevski, Gyökeres och skadade Isak. Samt en del ärrade veteraner. 
Potentialen är där, att göra det till ett vinnande landslag är svårare.

18:16
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se en presskonferens med Jon Dahl Tomasson, Victor Nilsson Lindelöf och Dejan Kulusevski.

Första riktiga testet för Jon Dahl Tomasson? Klart att Slovakien är ett snäpp upp jämfört med Estland och Azerbajdzjan i september och dessutom väntar laget på bortaplan. Ändå kan vi inte pumpa upp slovakerna för mycket. Om Sverige ska tillbaka till högre höjder i fotbollsvärlden ska man kunna slå Slovakien.

Budskapet från både fotbollsförbundet och Jon Dahl Tomasson har varit entydigt. Sverige ska framöver slåss om att vara med i mästerskap och definitivt inte spela i C-divisionen i Nations League. Hur många biljetter tror ni Estland, Slovakien och Azerbajdzjan säljer till Strawberry Arena som förbundet deläger? Runt noll är min bedömning.

Annons

Vilket ökar trycket på förbundet ytterligare. Under 2000-talet har man blivit bortskämt av att herrlandslaget spelade varenda EM 2000-2021 och dessutom tog sig till två VM. Framgångar som förvisso inte gav medaljer men det gav både direkta och indirekta inkomster som gödde svensk fotboll.

Om det är ekonomisk kris eller ej i svensk fotboll går att diskutera. Tidigare styrelseledamöter ifrågasätter det sparpaket och den bild som regimen Reinfeldt iscensatt. Nu hörde jag att Fredrik Reinfeldt och Andrea Möllerberg modifierade bilden på ett möte i förra veckan, men det är uppenbart Sveriges herrar måste nå mästerskap oavsett vad man vill kalla läget.

Och med ett kommande VM-kval (mer om detaljerna längre ner) under 2025 blir matchen på nationalarenan i Bratislava ett tecken på var herrlandslaget står. Hur långt har den nya förbundskaptenen tagit Sverige sedan han började jobba den 1 mars? Vi kan peka på skador i backlinjen, återbud och annat som stör, men som alla kring fotbollen vet man att resultat räknas.

Annons

Efter två missade mästerskap i rad och ett förnedrande respass ner i C-divisionen är temperaturen generellt kring herrlandslaget mycket låg. Hugo Larssons tydliga besvikelse senast gav visst utslag och fick folk att kasta sig in i den svartvita debatten. Antingen var talangen och ynglingen bortskämd eller så var det danskt-nederländskt ledarskap som slog fel.

Denna samling har landslaget sjunkit ner i ett stilla lunk där den alltid leende Jon Dahl Tomasson på pressträffarna stängt ner all insyn kring träningar. Jag fattar att han gör vad han tror är bäst för att landslaget ska kunna prestera. Med ett kort kontrakt och liten förankring i svensk fotboll finns inget att förlora för honom. Resultat kommer tysta eventuella protester och vid haveri drar han snabbt vidare.

Som journalist är det svårjobbat när man inte kan se något av träningen. Och det oavsett hur skarpa de 15 öppna minuterna än är. Sedan är det inte bara JDT:s fel och ansvar utan det är en trend som bara blivit starkare och starkare och som härstammar från en kultur som finns utanför de svenska gränserna.

Annons

Det som går att ta på är att ännu så länge är stämningen kring landslaget hoppfull och att det finns en tro. Många av spelarna verkar genuint både gilla och backa inriktningen som landslaget tagit under dansk ledning. Man vet att laget är långt i från färdigt, men pekar på att man lyft vissa av bristerna från september till kvällens match och ska förbättra dem.

Synen på det svenska landslaget landar lite i om man ser ett halvfullt eller halvtomt glas. Själv ser jag mer det senare och tror att det är del av min personlighet men framför allt en del av jobbet. Att vara kritiskt inställd. Vi ska varken vara supportrar eller aktivister som ser snett på det hela.

Gästade Nyhetsmorgon i morse och efter mig och Max Grinndal kom den legendariske utrikesreportern Rolf Porseryd. Precis efter att vi tackat för oss hör jag hur han kallar sportjournalister för aktivister sett till att jag sagt att landslaget kan vinna i kväll, och Porseryd slår fast att Slovakien är bättre än Sverige.

Annons

Må så vara, men då vet vi läget för det svenska herrlandslaget. Däremot hade Porseryd helt rätt i att det är ett slags gissningsläge. Än mer sett till att avståndet till spelarna, ledarna och laget bara ökat. Ja, det är klart att vi kan jobba med andra vägar, men man riskerar då alltid att få in andra agendor och annat i uppgifterna.

Ingen kan titta på den svenska offensiven och missa potentialen. Även utan saknade Alexander Isak och med enbart Viktor Gyökeres som anfallare finns det offensiva hot. Många unga och talangfulla spelare ingår i truppen och ovanpå Sebastian Nanasis succé i Frankrike finns MFF-ersättaren Hugo Bolin.

Värre är det om man sneglar bakåt i den svenska startelvan. Victor Nilsson Lindelöf är tillbaka men har enbart 45 minuters spel och han har haft det tungt i landslaget på senare år. Ja, inte bara han, men United-backen har knappast stuckit ut som stark när laget gått svagt.

Annons

Tyvärr får man sätta samma stämpel på Ludwig Augustinsson. Isak Hien har imponerat i Italien, vunnit Europa League och tagit en plats i Atalanta, men i landslaget har det varit några djupa svackor i matcherna. Emil Krafth är solid, men inte heller den som övertygat när han spelat. Och detta är några av de bärande spelarna.

Man får vara ärlig om att de inte blivit utmanade av andra spelare. Därför är det knappast underligt att de fått speltid när de kunnat spela och det både under Janne Andersson och Jon Dahl Tomasson. Självklart har hela laget ansvar för försvarsspelet och backarna behöver hjälp från mittfält för att det svenska försvaret ska vara solidare.

Det är mycket som lockar kring det svenska landslagets pånyttfödelse, men ännu är jag inte övertygad om den danska revolutionens förträfflighet. Två segrar mot svagt motstånd och uppumpad statistik om Sveriges offensiv räcker inte, det måste till mer. Mycket mer. Och helst gärna i kväll mot Slovakien. Om VM är målet går det inte att bygga tro och hopp på annat än segrar mot bättre lag. 

Annons

*****

Fotbollskanalen on Tour är alltid i gång under herrarnas samlingar. Lyssna på matchdagens avsnitt här

*****

Betyder verkligen Nations League något för Sveriges VM-chanser? Ja, det kan ge landslaget en nästan säkrad väg till playoff om man vinner gruppen och blir bästa gruppvinnare i C-divisionen. Allt enligt ESPN:s Dale Johnson som räknat på det och där det kan ge en plats i playoff

Det är fyra grupper i C-divisionen av Nations League och i dagsläget står Sverige, Slovakien från grupp 1 och Rumänien från grupp 2 på maximala sex poäng. Det är alltså de lagen man tävlar mot just nu kring bästa gruppvinnare och därmed är det bäst att gå rent för svenskt del.

Lättare sagt än gjort och en indikation får man fredag kväll i Bratislava. I Europa börjar VM-kvalet först i mars nästa år och i dagsläget ska 54 länder göra upp om 16 platser i mästerskapet. Tolv av Europas 16 VM-platser går till gruppvinnarna och de sista fyra platserna fördelas efter playoff i mars 2026. Till playoff kan man nå antingen genom att bli en av tolv grupptvåor i VM-kvalet eller att man är en av de bästa gruppvinnarna i Nations League.

Annons

VM-kvalet lottas den 13 december och nu är planerna att det blir sex femlagsgrupper och sex fyrlagsgrupper som ska lottas. Inte mycket talar för Ryssland i VM-kvalet, men då får man utöka en grupp till fem lag. För femlagsgrupperna börjar VM-kvalet i mars nästa år och pågår till november. För fyrlagsgrupperna dröjer det till september 2025 och kvalspelet är över efter dryga två månader.

Det är en radda landslag som ska spela om uppflyttning och nerflyttning i Nations League i mars och därmed kan de inte ingå i femagsgrupper i VM-kvalet. Om Sverige blir tvåa i gruppen i Nations League får man spela om uppflyttning och hamnar därmed i en fyrlagsgrupp i VM-kvalet, men annars talar mycket för femlagsgrupp.

Inför VM-kvalets lottning kommer landslagen att bli seedade i potter med tolv lag i varje. Först och främst kommer de åtta lag som går till Nations Leagues kvartsfinaler (ettan och tvåan i de fyra A-grupperna) seedas först och sedan ska man följa Fifa-rankningen för de följande länderna.

Annons

Sverige kan inte nå första seedningspotten men kan inte heller trilla ner i den tredje seedningspotten. Det är redan klart med andra seedningspotten och det är lite intressant att kolla på hur det ser ut i dagsläget, även om en del kan ändras via Nations League. Om det var lottning nu gäller följande i seedning:

Pott 1: Spanien, Frankrike, Belgien, England, Nederländerna och Italien är givna. Portugal, Tyskland, Kroatien är där med hög sannolikhet. Danmark har 91 procents sannolikhet, Schweiz 89 och Österrike 41.

Pott 2: Polen, Ungern, Serbien har alla chans på pott 1, vilket även Skottland har men laget kan även trilla ner i pott 3. Ukraina och Turkiet har mindre än en procents sannolikhet till pott 1. Sverige, Wales, Slovakien och Rumänien hamnar här. Grekland och Tjeckien kan även trilla neråt. 

Annons

Pott 3: Norge och Slovenien har chansen på pott två. Irland, Finland, Albanien, Georgien, Island, Nordmakedonien, Montenegro och Nordirland är givna här. Bosnien har 95 procents chans att hänga kvar och Israel har 69 att hänga kvar, men bägge riskerar pott 4. De skulle också kunna nå pott 1 via Nations League.

Pott 4: Bulgarien är enda laget med chans på pott 3. Klart med Luxemburg, Kazakstan, Azerbajdzjan, Estland, Kosovo, Cypern, Litauen, Belarus, Armenien, Färöarna och Lettland här.

Pott 5: Moldavien, Malta, Liechtenstein, Gibraltar, Andorra och San Marino.

Det är en udda lottning för när den sker har de åtta lagen i Nations Leagues kvartsfinal inte mötts än. Så det blir en VM-kvallottning i blindo i viss mån där de inte kan spela kvalet i mars och där fyra ej kan spela i juni. Plus att det finns hinder kring resor, länder i konflikt med varandra.

Annons

Man inser att Sverige kan få rysargrupper med ett storlag som Frankrike, Spanien eller Tyskland och även svåra lag från pott 3 likt Norge, Finland, Island och Georgien. Det finns givetvis skillnad på lagen i pott 4, men det är lag man ska hantera oavsett. En dröm är väl Danmark, Schweiz eller Österrike från pott 1.

Publicerad 2024-10-11 kl 13:34

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS