Om det var en avgörande tävlingsmatch som lockade över 36 000 till Solna eller en höst med en del svenska segrar går att diskutera. Det troliga är snarare att det var fronttrion Gyökeres-Isak-Kulusevski som excellerat i sina respektive klubblag och nu börjar briljera på allvar i landslaget.
Den stora majoriteten som kom till nationalarenan en lördag kväll lämnade garanterat matchen nöjda. Sveriges vann med 2-1 efter att Isak och Gyökeres hade varsitt mål och varsin assist. Duon gjorde sitt när Jon Dahl Tomasson slutförde ett av sina uppdrag som förbundskapten, att vinna gruppen i Nations League och nå B-divsionen.
Fast fotboll innebär en del små marginaler. Efter mindre än en minut av matchen borde Slovakien ha ryckt åt sig ledningen. Ett felpass av Anton Saletros öppnade för ett friläge för Tomas Suslov. Kanske blev slovaken chockad av bjudningen för avslutet var svagt och bollen smet utanför Viktor Johanssons stolpe.
Någon minut senare vann Dejan Kulusevski en duell, Yasin Ayari fick bollen och hittade Alexander Isak som vackert frispelade Europas kanske hetaste anfallare just nu. Viktor Gyökeres ryckte i djupled och placerade säkert och iskallt in 1-0 vid bortre stolpen.
Från möjlig mardröm till drömstart för ett svenskt landslag i jakt på återupprättelse av en förlorad heder. En gruppseger fanns i potten när man tågade in på nationalarenan tidigare på kvällen. Slovakien väntade på andra sidan i det förbundskapten Jon Dahl Tomasson klassade som en final.
Publiken hade fått värma upp med att välkomna Kristoffer “Koffe” Olsson tillbaka ute på gräset i Solna. Landslagsmittfältaren som i februari 2024 kollapsade och sedan vårdades i respirator för en akut hjärtsjukdom har rest sig. Nu siktar han på comeback 2025 och det gladde givetvis många.
Det svenska ledningsmålet efter blott tre minuter skakade slovakerna och lyfte parallellt hemmalaget. Tio minuter efter 1-0 frispelade Isak återigen Gyökeres som kom fri med Newcastle-målvakten Dubravka. De flesta på läktarna räknade med 2-0 men avslutet räddades.
Sverige såg till att skapa fler lägen efter fina och kvicka kombinationer. Tyvärr fick varken Isak eller Kulusevski till avsluten och däremellan var det svagt svenskt försvarsspel. Först fick man inte stopp på inlägg och sedan blev rensningen misslyckad. David Hancko utnyttjade det och skickade in 1-1 via stolpen.
Raset för det svenska spelet därefter vara direkt skakande. Det svenska försvarsspelet är aldrig tryggt och Isak Hien hade fått gult redan efter en kvart och missar tisdagens match mot Azerbajdzjan. Inte heller lär Victor Nilsson Lindelöf spela då efter att ha klivit av skadad (ljumsken?) och mycket frustrerad.
De sista minuterna av den första halvleken hittade Sverige tillbaka till det tidiga spelet. AIK-fostrade Ayari och Isak visade skicklighet när Brighton-spelaren lyfte fram bollen till anfallaren som tog emot den på liten yta och sköt tätt över. Det var en injektion att det svenska laget avslutade starkt.
Tre minuter efter att domaren blåst i gång den andra halvleken tog sig Ken Sema runt på vänsterkanten – en fint från Östersund-tiden – och han fann Gyökeres med bollen i straffområdet. Han skickade i sin tur vidare den till Alexander Isak som visade kyla när han vände och vred innan han dundrade in 2-1 till Sverige.
Om Sverige i sina bästa stunder spelar på en oerhört hög nivå är dalarna skrämmande djupa. Lägg till att det känns som om försvaret är ihåligt och osäkert. För mycket spel på chans med hög risk och det var bara slovakisk oskicklighet som gjorde att det inte straffade sig för svensk del.
Med den offensiva styrkan måste JDT:s risktagande fotboll generera fler mål så man kan leva med att det är så oerhört öppet bakåt. Missade markeringar, att man går bort sig och rent slarv innebär att Sverige är ständigt sårbart och det är inte lätt för försvararna.
Det ska sägas att nationalarenans ofta ifrågasatta gräs är direkt kontraproduktivt för JDT-fotbollen. Det var många gånger som farliga lägen rann ut i intet på grund av gräsets kvalitet. Ett offensivt, framåtlutat och modernt spel som förbundet beställt funkar inte på förbundets delägda arena. Något måste göras.
Förbundskapten Jon Dahl Tomasson talade om tre faser när han tog över ansvaret för Sverige i mars 2024. Fas 1 var inventering av spelarmaterialet. Fas 2 var Nations League där seger var målet. Fas 3 är ett lyckat VM-kval som lottas 13 december och då åker ribban upp några snäpp.
Klart att man ska sikta högt som Dejan Kulusevski gjort när han talat om att bli ett av världens bästa lag. Dit är det fortsatt långt och det är främst defensiven som brister, men det får bli något att tänka på längre fram. Nu kan man fira gruppsegern i Nations League och ett litet kliv mot en återupprättad heder och ta tre poäng mot Azerbajdzjan på tisdag av bara farten.