I november åkte Arsenals mittfältare Jordan Nobbs på en tuff knäskada som betydde att hon missade VM. Nobbs tror att hennes mens, som startade på morgonen innan matchen, hade en väldigt stor faktor, i att hon skadade knäet.
- Jag säger inte att jag är säker på att det berodde på det, men faktum är att det är så många damidrottare som har skadat sina knän när man har haft mens, säger Nobbs till BBC.
I det svenska landslaget är det många spelare som har haft knäskador, vissa har skadat knäet flera gånger.
Nu ska landslaget spela ett långt VM och några i laget kommer kanske att få sin mens under mästerskapet.
Fotbollskanalen frågade landslagets läkare Mats Börjesson hur spelarna påverkas av att spela när de har mens.
- Man vet att mens och knäskador hänger ihop. Det finns en ganska färsk genomgång av 68 000 spelare där man har tittat på det här. Man har slagit samman massa studier som finns och man har pratat om det här i många år tillbaka. När man har tittat på så många spelare så ser man ett mönster över att det finns ett samband mellan risk för främre korsbandsskador och delar av menscykeln. Det är fortfarande inga jättestarka samband, men det finns, säger Börjesson.
Varför är knäskador vanligare hos kvinnor än hos män?
- Det är en helt annan fråga. Om det är det som är orsaken till att det är mycket vanligare hos kvinnor så är det bara en faktor med hormonella faktorer. Det är helt säkert att det är så att det är två till tre gånger vanligare hos kvinnor att få korsbandsskador än vad det är hos män. Det vet vi.
- Mitt i menstruationen, vid ägglossningen, så har man lite mer slappa ledband. Det kan vara en förklaring till att en av mekanismerna bakom hormonernas effekt. Ledbanden blir rörligare och det ökar riskerna att få en skada.
Mats Börjesson säger att man tror att det inte bara beror på hormonella skillnader även om det är en faktor.
- Ja, det är en av faktorerna, men det finns andra faktorer som vi också vet spelar roll, men där man då kan spekulera i vilken som är den viktigaste. Men hormoner är en sak. En annan sak är att man har en skillnad i anatomin, både hur knät ser ut hos kvinnor och män, och bäckenets läge, och det tredje är att man är svagare i muskler och i leder och stabiliserar inte lika bra.
- Men hormonstatus är en av sakerna. Riskerna börjar ju öka kraftigt när tjejerna är 14-18 år och börjar menstruera. Men det är ju inte så att allt förklaras av det. Och det är inte heller så att det inte finns forskning på detta.
Under ett långt mästerskap så får kanske flera spelare sin mens – vad gör det med ens prestation?
- Prestationen har man också tittat på. Det finns en hel del studier på det också. Men däremot finns det inte några riktigt bra svar, där är man ännu mer osäker. Men man tror att det finns ett litet samband också. Om man tittar på uthållighet så har man sett att det kan vara så att man har lite sämre uthållighet då. Så det finns ett samband med det också.
- Men om det har någon betydelse för det stora hela och hur man skulle tackla det, det är svårt att sia om. Det finns inga sådana rekommendationer utan spelarna har ju menstruation vid helt olika tillfällen och vad vi koncentrerar oss på är att titta på följderna, att man inte har så mycket menstruation så att man behöver ersätta järn och så. Det påverkar ju prestationen om man får järnbrist, så sådant kollar man och följer och behandlar. Men du kan ju också ha så svår värk att du har problem och då får vi ju ta hand om det. För en del blir ju helt utslagna.
Tror du att de flesta spelarna inte vill ha mens under turneringen?
- I regel så har man ju menstruation om man spelar fotboll, men det finns en del extremidrotter där man knappt har det. Det går att reglera sin mens och till exempel skjuta upp den. Men den problematiken har inte vi. För det är en annan problematik om man inte har mens, risk för benskörhet och så. Men vi styr inte det.
För några år sedan hade Sportbladet en enkät där 301 landslagsaktuella idrottskvinnor fick frågor om menstruation, graviditet och preventivmedel.
Sju av tio uppgav att de kände av hur dagsformen påverkades under menstruation och 73 procent ansåg att de hade för lite kunskap om kvinnlig fysiologi – hur ser du på det?
- Vi försöker hålla spelarna informerade. Vi pratar ju rätt mycket med spelarna. När vi samlas här har vi ju tid att prata och behandlingsrum och så. Så just sambandet mellan prestation och järn och förklara det, det försöker vi gå in på väldigt tydligt för där har vi starkast bevis. Men vi får ju ta till oss det här inom idrottsmedicin, att vi måste hålla spelarna informerade. Men vi manipulerar inte med menstruationen.
Har du några erfarenheter kring det här?
- Ja att man under turneringar har haft svår mensvärk och då har vi tagit hand om det och hittat sätt. Det kan man ta hand om med mediciner eller andra metoder för att smärtlindra. Det har hänt.
Vissa kvinnor kan ju gå upp i vikt i samband med menstruation – hur påverkar det prestationen?
- Ja, det kan man säkert göra. Men jag är ingen riktig expert på det här.
Damlandslaget bor ju tillsammans under införlägret och sedan under hela turneringen - kan tjejer i grupp synkronisera sig och få mens samtidigt?
- Ja, det kan man få. Det finns att man skulle kunna synkronisera sig, men då får man nog vara tillsammans i grupp lite längre än vad vi är nu. Det har vi aldrig kunnat se när vi har varit samlade i en månad. Det får nog vara längre tid än så.
- Men jag är ingen expert på detta. Men det här med att synkronisera sig, man anpassar sig och det är svårt att förstå varför det är så. Men det tycks vara så om du till exempel lever ihop tätt och att man då synkroniseras. Naturen är spännande. Men jag vet faktiskt inte vad det har för betydelse.
Har du upplevt att någon av tjejerna inte vill ha sin mens på grund av prestationen?
- Nej det har jag inte upplevt. Vi har inga starka mediciner utan vanliga. Det finns ingen anledning till att inte ge det men det finns också andra metoder om man har svår mensvärk, till exempel TNS som vi använder för muskelsmärta. Sådana här elektroder som man sätter, det har man visat i forskning att det har lika god effekt som mediciner. Så man kan behandla mensvärk på ett säkert sätt utan mediciner också.
- Det finns alternativ, och det har vi gjort någon gång när spelare har haft svår värk och då har det varit med god effekt. Då har man visat att det är lika effektivt som mediciner.
Sveriges möte med Chile spelas på tisdagen med avspark klockan 18 (sändningsstart 17.00) och kan ses i TV4, på C More Fotboll och streamas på cmore.se.