På måndagens allsvenska upptaktsträff diskuterades VAR-frågan. Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Andrea Möllerberg var på scen tillsammans med Simon Åström, ordförande i Svensk Elitboll (SEF).
Simon Åström var tydlig med att det just nu finns en tydlig majoritet i Svensk fotboll som säger att det inte ska finnas VAR, men Andrea Möllerberg var inte lika säker på att det kommer att se ut på det sättet så länge till.
- Jag tror att vi får VAR i Sverige 2027 eller senare, säger Möllerberg och berättade att beslutet ligger på representantskapsmötet som är en gång om året, och hon tror inte att det ens kommer att komma upp till en fråga på mötet i november.
- Det som krävs är att vi gör en utredning och lägger fram ett förslag om att rösta om något, och där är vi inte i dag, säger hon.
Om VAR-frågan ska komma upp på representantskapsmötet så krävs det ett förslag från förbundsstyrelsen eller en motion från fotbollssverige.
Simon Åström sitter i förbundsstyrelsen som en representant från Svensk Elitfotboll.
- Det finns ingen diskussion i styrelsen som skulle peka på att vi skulle ta upp det här som ett alternativ. Vi tycker inte att vi ska ha VAR i Sverige. Vi är tre av sex i förbundsstyrelsen, om man räknar in Elitfotboll Dam också. Vi är eniga i förbundsstyrelsen om att det inte finns något underlag för den här frågan för att kunna ta ett sådant beslut, för stödet för VAR finns inte där ute, säger han.
Att de flesta klubbar och distrikt har röstat igenom att man aktivt ska motarbeta VAR är något som är viktigt för Simon Åström men som får Andrea Möllerberg att ställa frågor.
- Det är kanske den viktigaste faktorn för oss, att vi representerar klubbarna., säger Simon Åström.
Möllerberg:
- Sen kan man ju tolka de här motionerna om att man ska motverka… alltså hur ska man motverka? Är det med alla medel i alla diskussioner? Ska klubbarna som är här ställa sig upp och skrika under den här debatten? Vad innebär att motverka med alla medel? Är det att man alltid representerar klubben eller distriktet som har den här motionen med sig, ska man ställa sig upp i alla forum? Ska man prata med journalister i alla lägen?
När Möllerberg fick en fråga av moderator Tommy Åström, från Discovery, om hur hon ser på den typen av formuleringar som motionerna har innehållit så svarar hon:
- Om det ska kunna bli en tillräckligt bra diskussion så tycker jag ändå att det borde finnas någon mer information, något underlag, något mer om hur mycket det kostar, om det finns olika kriterier? Vi pratar om digital utveckling. Måste vi låsa det till VAR? Kan man kolla på goal line technology?
- Just nu är frågan så infekterad så det går ju inte ens för oss på tjänsteorganisationen… för det här är ju vårt uppdrag att ta fram underlag, och där kan jag tycka att det vore från fotbollsrörelsens perspektiv åtminstone få fram något som vi kan titta på. Sen pratar man om vem det är som ska bekosta det här? Det är ju inte ens bestämt vem som ska bekosta det är om det införs. Så det finns flera saker som man behöver reda i istället för att man skriker saker nej till något som man inte vet.
Svenska Fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt har uttalat sig positivt om VAR, något som gjort att han har fått stark kritik. Något som får Andreas Möllerberg att reagera.
- Men han bestämmer ju ingenting, säger Möllerberg och fortsätter:
- Det är ju rörelsen som bestämmer det här. Det här är ju en demokratisk process.
På en fråga om hon är förvånad över att så många pekar på att Reinfeldt kommer att trycka igenom det här svarar hon:
- Ja men det är ju helt omöjligt. Hur ska han kunna göra det? Så jag tycker att den är otroligt snedvriden efter att han har uttalat sig en gång och för att han tror att VAR kommer att finnas i Sverige i framtiden. Det är faktiskt orättvist. Han har ju inte med det här att göra. Han är en av sju i förbundsstyrelsen.
Simon Åström:
- Jag kan till viss del dela Andreas bild för jag har ju suttit med honom under det här året som han har varit förbundsordförande. I de interna diskussionerna har han en väldigt respektfull kring den demokratiska processen, säger han och lägger till:
- Utifrån där vi står just nu så vill vi inte ha VAR i Sverige. Vi kan också se nu att det finns länder som har kört VAR i några år där supportrar nu går in och opponerar sig mot det och tycker att det här har påverkat negativt, som i Norge och även i andra länder.
När Andrea Möllerberg får en fråga om vad som skulle kunna förändra synsättet till att majoriteten vill ha VAR och om frågan i dag är död säger hon:
- Nej det tror jag inte att den kan vara. Vi kan inte bara stå ensamma och tro att det är nice. De stora pengarna strömmar in till breddfotbollen och kommer från Uefa. Vi är en del av något mycket större också. Jag förstår att man värnar och uppskattar och tycker att det är fantastiskt att vi är en avart i det här. Men någonstans så finns det också en annan sida och det är väl där jag kanske är mittemellan och representerar Svensk fotboll på det sättet, att vi också har något mot Uefa och Fifa som vi måste förhålla oss till.
När moderator Tommy Åström säger att klubbarnas årsmöten har lyckats på det sättet att SEF-representanterna i förbundsstyrelsen blockar frågan, att man har ett nej med sig i bagaget, och att man kan säga att även om det inte är klubbarna som beslutar så har man indirekt lyckats, om man inte vill ha VAR?
Andrea Möllerberg svarar snabbt:
- Ja, eller misslyckats, jag vet inte. Men om man inte vill ha VAR så absolut.
Simon Åström:
- Jag tycker att den här frågan först och främst berör och träffar elitklubbarna. Vår röst bör väga väldigt tungt i det här.
Men Andrea Möllerberg tycker att frågan är större än så:
- Jag tycker att det berör fler. Det berör domarna, det berör supportrarna som är på plats, det berör supportrarna som sitter hemma och kollar på teve, det berör det som sker efteråt… när man går ut och mordhotar domare för fel beslut, det berör enskilda individer vars barn blir mordhotade för att man kanske har sagt något positivt om VAR. Jag tycker att det berör många fler än isolerat elitklubbarna om vi pratar kring hur beteendet är där ute, säger hon.
Tror du att VAR är lösningen på domarhat?
- Till viss del tycker jag det kan stärka upp beslut och det kan ändra beslut och kan dämpa det på ett annat sätt. I det här fallet tror jag att VAR kan vara ett stöttemedel. Hur det än är så är det en bedömningssport för domare, det är ju inte AI som är där och bedömer… än. Min bedömning är att det här extrema hatet lägger sig lite.