Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Möllerbergs besked om Potter: "Klart att han är en del av listan"

Sverige (herr)

Andrea Möllerberg är från och med i dag ny SvFF-generalsekreterare.
Nu börjar arbetet med att hitta Janne Anderssons efterträdare.
Och Graham Potter finns med i diskussionen.
- Det är klart att han är en del av listan, säger Möllerberg i Nyhetsmorgon. 

3:35
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se ett inslag med Möllerberg i spelaren.

Andrea Möllerberg gör under onsdagen sin första dag som generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet. Möllerberg, som kommer från en roll som distriktschef för Stockholms Fotbollförbund, har flera viktiga frågor att ta tag i framöver, däribland vem som ska bli ny förbundskapten efter Janne Andersson i herrlandslaget. 

Nu berättar Möllerberg om hur rekryteringsprocessen ser ut. 

- Det vi håller på med nu är att vi ser över olika kandidater, skapar en grupp som ska göra det här, och har en mindre grupp som är den exekutiva gruppen, samt ett visst antal personer med olika profiler, bakgrunder och erfarenheter som vi använder som bollplank i de här frågorna. Förhoppningsvis kommer vi att hitta den rätta kombinationen framåt som gör att vi får nya mästerskap att se fram emot, säger Möllerberg till TV4. 

Annons

Vilka kriterier ser du att en förbundskapten bör ha?
- Vi håller på att ta fram en kravprofil som vi tror är rätt, men det är också svårt. Om man skulle "speca" upp alla önskemål och tankar man har blir det nästan en "superman" eller en "superwoman". Vi håller på att titta på det nu, men det är viktigt att man förstår att man inte har tillgång till spelarna på samma sätt som en traditionell tränare har, som träffar dem varje dag. Här träffas man några gånger per år, och det handlar om att vinna en match, för det är därför man samlas. De kriterierna är avgörande för den kommande förbundskaptenen. 

En som har pekats ut som en tänkbar kandidat till att ersätta Janne Andersson är Graham Potter, tidigare i bland annat Chelsea och Östersunds FK. Bara för någon vecka sedan sa engelsmannens mångårige parhäst Björn Hamberg att landslaget hade varit "en dröm"

Annons

Möllerberg medger att Potter är någon som finns med i förbundskaptensdiskussionen.

- Man kan säga såhär: Listan som finns på namn och som jag fått skickad till mig eller som jag läser… det är klart att han är en del på den listan, säger hon i Nyhetsmorgon.

Har ni råd?
- Det är sådana saker. Vi får se vad vi filtrerar ned och vilka som är intresserade av den här rollen. Man måste nog brinna för att vilja vara förbundskapten, just med tanke på att det skiljer sig från klubbfotbollen. Man kanske måste vara klar med vissa delar.

Möllerberg berättar vidare att det var självklart för henne att hoppa på uppdraget.

- Jag tror att jag kan göra skillnad. Jag tycker att jag har varit inne i fotbollsrörelsen i fyra år från ett annat perspektiv, och jag känner att jag kunde kliva in och göra skillnad där, och jag tror genuint att jag kan göra skillnad på många olika sätt.

Annons

Hur länge sitter du som generalsekreterare?
- När jag generellt tittar tillbaka på min yrkeskarriär jobbar jag ganska intensivt under några år, låt säga fyra-fem-sex år med att göra stora förändringsprocesser och försöka lyfta organisationen som jag kliver in i. Det brukar vara ganska tufft och utmanande. Det är svårt att säga hur länge jag kommer att vara generalsekreterare, men jag skulle gissa - om jag får välja själv och får den förändringen jag tror på - fem-sex år. Det kanske är lämpligt, och sedan är det dags för en ny kraft att ta över stafettpinnen, som jag har gjort efter Håkan Sjöstrand, säger hon. 

När Möllerberg blev presenterad som ny generalsekreterare lyfte hon fram ett antal områden, som hon ser som extra viktiga att jobba med, att svensk fotboll är enad, att det finns en trygg och bra miljö för spelare, domare och publik, samt att fortsätta utveckla en mer jämställd fotboll som i sin tur leder till en mer jämlik fotboll.

Annons

Vad gäller den första punkten säger hon nu följande:

- Det blir väldigt lätt att man ställer bredd och elit mot varandra, att man pratar om Svenska Fotbollförbundet kontra distrikten och intresseorganisationerna. Här måste vi tillsammans arbeta för att lyfta svensk fotboll, både internationellt, men även att svensk fotboll ska leva ute i hela landet och ute i distrikten. Det är en stor utmaning, men jag tycker att det är viktigt och jag vill gärna knyta ihop oss på ett mycket, mycket tydligare sätt och på ett mer öppet och tillmötesgående sätt.

Hur ska ni bli mer öppna?
- Min plan är väl att vara så transparent och tillgänglig som möjligt mot media, våra medlemmar och försöka föra en så nära och bra dialog som möjligt. Sedan är det i slutändan vi och förbundsstyrelsen som måste ta beslut i vissa riktningar, men det ska vara öppet och tillgängligt för både medlemmar och media, och att vi visar var vi är på väg och varför vi väljer olika vägar.

Annons

Om trygghetsfrågan säger hon följande:

- Det handlar om mycket kopplat till våra barn och unga. Våra unga domare som kliver på en fotbollsplan när de är 14 år, och har föräldrar, ledare och spelare som står och skriker på dem att de är dåliga och dömer fel. Det är en trygghetsfråga. Det är också att våra unga spelare, föräldrar och barn ska kunna ta sig till idrottsplatser på ett tryggt sätt, säger hon.

Vad gäller jämställdhet ser Möllerberg att det fortfarande finns en del att göra i Sverige.

- Jag tycker att svensk fotboll har kommit väldigt långt i jämställdhetsarbetet, men vi är såklart inte nöjda. Sedan är det kopplat till min egen roll. Jag är kvinna, där normen är man, så jag hoppas med den erfarenheten och kunskapen jag har som just kvinna att jag kan tillföra väldigt mycket saker och att vi tar ytterligare kliv i jämställdhetsarbetet. Jag tror genuint att en bättre jämställdhet i fotbollsrörelsen kommer att leda till en bättre jämlikhet runt mångfald och inkludering. 

Annons

Möllerberg tycker vidare att det är viktigt att svensk fotboll sprider sin röst och åsikt kring olika frågor, som gällande mästerskap i Qatar och Saudiarabien.

- Jag tycker att vi i Sverige har valt en väg som vi tror är bäst, att vi måste försöka påverka och försöka vara med i olika forum, sprida oss så mycket som möjligt i olika kommittéer för att kunna påverka med de svenska värderingar som vi står för. Det är en riktning vi fortsatt ska ha i största möjliga mån.

Publicerad 2023-11-01 kl 09:09
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS