Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nu ska Svenska fotbollförbundet se över sina värdegrunder: "Finns frågor att fundera över"

Sverige

Svenska fotbollförbundet har fått kritik för att barn och ungdomar känner sig exkluderade.
Nu ser SvFF över sina värdegrunder – för att fotbollen ska kunna vara till för alla.
- Det finns absolut frågor att fundera över, säger chefsjuristen Anders Hübinette.

Foto: Bildbyrån

Se Kalla Fakta om Julle i spelaren ovan.

Barn och ungdomar som inte är bekväma med sitt juridiska kön kan känna att dom inte inkluderas inom fotbollen, något Kalla fakta i samarbete med Fotbollskanalen berättade om i programmet Utanför laget. Programmet handlade bland annat om att Veberöds AIF kastade ut 8-årige Julle från sitt fotbollslag för att de anser att han inte är en pojke, ett agerande som Svenska fotbollförbundet inte ser något fel i.

Sent på måndagen gick både Veberöd och Svenska fotbollförbundet ut på sina hemsidor och kommenterade Kalla fakta-programmet.

Veberöds AIF menade att man precis som SvFF har stor okunskap i sådana här frågor.

Annons

SvFF menade att det inom fotbollen finns hinder för vissa grupper och individer att vara med och att man ska jobba för att övervinna dessa hinder, samtidigt som man var tydlig med att om någon gjort fel här så är det Veberöd och inte förbundet.

Nu ser Svenska fotbollförbundet över sina värdegrunder för att fotbollen verkligen ska kunna vara till för alla.

- Vi kan alltid fundera över hur vi kan bli bättre, vad kan svensk fotboll göra för att alla ska känna sig inkluderade? Det finns absolut frågor att fundera över, säger chefsjuristen Anders Hübinette.

Är fotbollen till för alla?
- Det är min absoluta bestämda uppfattning att den ska vara, men vi har ännu mer att göra och det finns all anledning att borra djupare i detta. Hur kan vi bli bättre?

Du vill att fotbollen ska vara till för alla, men är den det?

Annons
- Ja det kan man ju i och för sig ifrågasätta. Jag är inte säker på att alla känner sig helt välkomna. Men det är ju vår roll att försöka jobba med det och skicka ut den signalen att vi vill att alla ska känna sig välkomna. Men frågan är hur vi gör det på bästa sätt?

Julles mamma ansåg att fotbollen inte var till för Julle när han inte fick vara kvar i Veberöd – håller du med?
- Om det är så att man upplever det, att fotbollen inte har varit välkomnande så är det väldigt beklagligt och tråkigt för en ung person, säger Hübinette.

Svenska fotbollförbundet säger att man har tillsatt en utredning om hur transpersoner ska inkluderas bättre inom fotbollen, och att det i uppdraget även ingår att utreda frågan om könsindelningen inom barn- och ungdomsfotbollen. När utredningen ska vara klar kan man dock inte svara på.

Annons

Enligt SvFF:s regler får flickor spela med pojkar, men pojkar får inte spela med flickor. Nyligen ändrade SvFF sina regler för matchspel till att pojkar ska kunna spela med flickor, men bara upp till 12 år vilket är mycket lägre än i många andra länder. Dispens kan ges först efter en noggrann prövning och om synnerliga och särskilda skäl föreligger.

Men de nya matchreglerna hjälper inte Julle eller barn som är i liknande situation eftersom det i grunden fortfarande är klubben som bestämmer hur man ska dela in sina lag. En princip som Svenska fotbollförbundet fortfarande vill ska gälla.

Disa Nordling är jurist på Malmö Mot Diskriminering, som tillsammans med Julles mamma Petra har stämt Veberöds AIF, något som SvFF uppmanade dem att inte göra. Hon ställde frågor till förbundet om deras utredning men fick inga riktiga svar.

Annons

- När vi hade möte med Veberöd och SvFF kom dit så berättade SvFF att den här utredningen de säger sig ha skulle ta lång tid och att man inte kunde garantera någon skillnad för barn i vår anmälares, situation, säger Disa Nordling.

- Vi fick inga konkreta svar om utredningen, och att vi inte kunde få någon garanti om förändring för barn i vår anmälares situation gjorde att vi kände oss tvungna att ta saken till domstol.

Så här säger Svenska fotbollförbundets chefsjurist Anders Hübinette om utredningen.

- Vi ska framför allt titta på barn- och ungdomssidan. Hur gör vi där för att välkomna alla på bästa sätt? Ska vi ha en könsindelad verksamhet på barn- och ungdomssidan?, säger Hübinette.

Svenska fotbollförbundet ska också se över spelarutbildningsplanen, som man säger bygger på ett barnrättsperspektiv, med utgångspunkt från barnkonventionen – att det innebär att barnets bästa alltid sätts i  första rummet och att utgångspunkterna är barns rättigheter och lika värde.

Annons

- Det ska genomsyra hela verksamheten. Det är klart att nu när vi tittar på just den här specifika frågan (med Julle) så har vi all anledning att kika på om det finns något i barnkonventionen som också har betydelse här?

I barnkonventionen som ni säger genomsyrar spelarutbildningsplanen så står det att varje barn har rätt att behålla sin identitet – tycker du att Julle har fått rätt att behålla sin identitet?
- Det är svåra frågor och det finns anledning att titta vidare på det hela. Men utifrån våra regelverk och lagstiftning så har inte föreningen gjort fel.

Varför får flickor spela med pojkar, men pojkar får inte spela med flickor?
- Det har att göra med att när det handlar om vuxna spelare så finns det ett fysiskt försteg för män och det handlar om sportslig rättvisa, att damer och flicklag ska inte behöva konkurrera med herrar och pojklag. Sedan när det gäller de yngre åldrarna ska kanske det där inte är lika givet så klart, framför allt innan puberteten. Upp till puberteten ser man ju inte så mycket fysiska skillnader när det gäller styrka, snabbhet och så vidare. Så där finns kanske inte lika starka skäl för att han en könsindelad verksamhet, kan man ju tycka. 

Annons

Vad är det baserat på att ni har så i reglerna, att pojkar inte får spela med flickor?
- Det har ju just att göra med den här traditionella uppdelningen. Vi är väl alla överens om att vi vill behålla dam- och herrklasser inom elitidrotten, att det inte skulle vara totalt öppet och mixat där för annars skulle det inte bli helt rättvisa förhållanden. Men när det handlar om de här yngre åldrarna då finns det ju skäl att titta på om det kanske borde öppnas ännu mer. Borde det vara så att vi ska ha gemensamma riktlinjer att det ska vara helt mixade lag upp till en viss ålder? Det här är jättesvårt frågor. Man måste ha med sig hela fotbollsrörelsen i en bred diskussion. Jag tycker att det finns anledning för oss att ifrågasätta den normen, om det nu är en norm.

Borde barn behöva definiera kön för att få välja lag?

Annons
- Alltså det är ju en av alla frågor som vi nu ska titta närmare på. Vi vill titta på hur vi ska välkomna alla de här om man ska kalla dem för transpersonerna inom svensk fotboll, inte minst då på barn- och ungdomssidan. Om vi ska dela in i kön inom barn över huvud taget. Det har ju traditionellt varit så att vi har haft en könsindelad verksamhet. Men vi ser ju här att det är klart att det inte för alla givet att det behöver vara så. Då behöver vi titta på det.

Varför kan barn inte bara få välja lag, är inte syftet med idrott glädje?
- Jo och jag håller helt med. Det är klart syftet med idrotten är glädje, framför allt på den nivån. Det är väl en av alla de frågor som vi måste titta på nu.

När det kommer till barn, att behöva bekräfta sin könsidentitet, jag tänker att det kan bli komplicerat för barnet?

Annons
- Absolut. Det är klart att det är så. Sedan är det klart också att det inte bara är en sak för fotbollen utan det måste ju gälla på alla samhällsområden där vi ändå traditionellt har haft en könsindelad verksamhet.

Varför har ni satt 12-årsgränsen?
- Tolvårsgränsen, det är klart att man kan fundera över var exakt alla gränser går. Det finns en naturlig koppling på det sättet till att det är upp till och med tolv som vi inte räknar tabeller. Men det är också naturligtvis en fråga som man kan titta på i den här utredningen. Visar det sig att det här inte var det perfekta då måste vi vara beredda att ompröva det så klart.

Har ni på Svenska fotbollförbundet kunskapsnivån?
- Det kan man alltid naturligtvis ifrågasätta. Det finns naturligtvis alltid mer att ta reda på för vi vill ju ha bästa möjliga underlag så klart när vi ska presentera dom här sakerna brett ute i fotbollen. Man kan alltid ta reda på mer så klart och det har ju vi en hemläxa att göra i så fall, om det finns saker att ta reda på så att vi har bästa möjliga kunskapsunderlag.

Annons

När det kommer till könsidentitet och det här nya tillägget som ni har gjort, om det är en person vars juridiska kön är flicka med upplever sig som pojke, tycker ni då att det är en flicka som vill delta med pojkar eller en pojke som vill delta med pojkar?
- Alltså när det gäller just vilka begrepp man ska använda i de här sammanhangen så tycker jag i första hand att man ska försöka respektera hur individen själv vill bli titulerad, eller vilken benämning man själv vill ha. Sedan är det klart att det kan finnas svårigheter givet att det är en person som juridiskt sätt har ett visst kön, eller biologiskt sätt har ett visst kön, och då är det lätt hänt kanske att man använder den benämningen också. Men i första hand tycker jag att man ska försöka respektera individens egen benämning.

Sedan finns det personer som inte definierar sig med något av könen – hur tänker ni där?

Annons
- Ja det är en bra fråga. Jag har ibland använt transpersoner och ibland längre benämningar på det här, och det är väl också faktiskt en fråga som inte är helt oviktig att titta på. Borde vi ha några särskilda benämningar i de här sammanhangen och även i våra officiella dokument. För här behöver vi lyssna på dom som kan dom här frågorna mycket bättre än vad vi kan.

Vilken plats får transpersoner inom lagsport som fotboll?
- Jag tror att det finns väldigt mycket mer att göra. Jag tror tyvärr att det är så att det finns personer där ute, jag har hört exempel på det, som redan från början avhåller sig från att ens närma sig fotbollen och lagidrotten för att det just finns den här könsindelningen, och det vill vi ju inte ha. Vi vill ju att alla ska känna att jag har ju också en plats i fotbollsfamiljen.

Annons

Hur ser du då på att barn och ungdomar känner att dom inte är inkluderade och att dom utesluts från fotbollen?
- Det är ju jättetråkigt och beklagligt så klart. Vi vill ju att alla ska få vara med.

Vem har gjort fel, Julle 8 år som inte vill spela med flicklaget eller Veberöd som anser att Julle inte är en pojke?
- Det är naturligtvis en jättesvår fråga att svara på. Jag vill inte gå in och säga att någon har gjort rätt eller fel, för det här är väldigt svåra frågor.

Är det verkligen rätt väg att gå att låta varje enskild klubb bestämma, till exempel om Julle är en pojke eller flicka?
- Det är en av alla frågorna som vi ska titta på nu och diskutera brett, hur vi på bästa sätt kan få med oss alla inom fotbollen.

Publicerad 2018-12-18 kl 15:45
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS