Fotbollskanalen har i flera omgångar under det senaste året rapporterat om hur det skakar runt Svenska Fotbollförbundets högsta ledning. Exempelvis har det länge funnits kritik mot ordföranden Fredrik Reinfeldt. Men i slutet av juni kunde Fotbollskanalen berätta att det även finns missnöje med nya generalsekreteraren Andrea Möllerberg och cheferna under henne.
Flera olika källor benämnde då situationen internt som ”rörig”, och Möllerberg samt fotbollschefen Kim Källström beskrevs kunna ”gå hårt fram” när de agerar kring olika saker. Sättet som de driver verksamheten på ifrågasätts, helt enkelt. Duon uppfattas av vissa sakna ”bollkänsla” för hur de ska agera som ledare i olika frågor, uppgav källor.
- Ledarskapet är oerhört ifrågasatt internt och om man ifrågasätter minsta grej blir det som om man är emot alla förändringar, säger en person med god insyn i fotbollsförbundet.
- Många är väldigt tilltufsade och förstörda av det här och det finns en vrede kring hur man blir behandlad. Klart att fotbollsförbundet behövde förändras men det kunde ske med respekt.
Samma person berättade hur mellanchefer på förbundet helt förändrats och att det fanns en rädsla i att de apar efter den ledarstil som Källström och Möllerberg står för.
En annan person med lång erfarenhet på fotbollsförbundet var skakad över hur snabbt det gått att skapa ett klimat av rädsla.
- Det är oerhört många som mår dåligt och man har frusit ut en del av dem som man inte vill ha kvar, sa källan.
Två personer som lämnat SvFF under den senaste tiden har också öppet, i intervjuer med Fotbollskanalen, kritiserat det nuvarande ledarskapet på förbundet.
- Jag och ledningen har olika syn på hur verksamheten ska bedrivas och har olika syn på ledarskapet Jag är inte negativ till omorganisationer, men jag är inte nöjd med bristen på information och insyn. Det har varit svårnavigerat, har förre gruppchefen på utbildningsavdelningen, Roger Sandberg, sagt.
Idrottspsykologen Janne Ferner har också uttryckt följande:
- Mina chefers ledarskap krockar med mina värderingar och det är inte något vi lär ut här på förbundet utan då handlar det om omtänksamhet och samarbete. Jag har verkligen inget emot förändringar men det måste förankras hos personalen med ett tydligt varför och det har inte funnits någon förankring alls.
Nu har magasinet Offside publicerat en ny granskning som rör missnöjet på kansliet i Solna. I granskningen framkommer bland annat att:
* SvFF:s senaste medarbetarundersökning visade det ”överlägset sämsta” eNPS-värdet (hur sannolikt det är att en medarbetare rekommenderar arbetsgivaren till andra, på en skala mellan +100 och -100) i förbundets historia: +5. Att jämföra med +40 från förre generalsekreteraren Håkan Sjöstrands sista undersökning, eller +22 som var ”hans” sämsta värde.
* Utbildningsavdelningens eNPS-värde gått från +60 till -64.
* En anställd gjort en visselblåsaranmälan med en orosanmälan om psykisk ohälsa, men inte genom SvFF:s visselblåsarfunktion utan Riksidrottsförbundets. Den anställde saknar nämligen förtroende för de som får ta emot en eventuell anmälan hos SvFF.
* Förbundets arbetsmiljöombud Anneli Gustafsson fått in runt 15 ärenden från personalen under det senaste halvåret, att de rör flera avdelningar och att det handlar om personers välmående kopplat till ”ledarskapet och behandlingen av människor”. Gustafsson bekräftar för Offside att anställda upplever att man inte blir lyssnad på och att ifrågasättande inte är okej. Vidare förklarar hon att anställda varken känner förtroende för sin närmaste chef eller HR-avdelningen, dit de egentligen uppmanas att vända sig vid den här typen av problem.
* Tidigare och nuvarande anställda är kritiska till många rekryteringar eller utnämningar av mellanchefer som Möllerberg gjort. Att personer som är oerfarna eller saknar kompetens för rollerna fått jobb, och att Möllerberg på ”förhand” redan bestämt sig för vad åtminstone delar av omorganisationen skulle landa i.
I granskningen är Perra Widén (utbildnings- och utvecklingschef), Claes Eriksson (chef för ungdomslandslagen på pojksidan) och Yvonne Ekroth (chef för ungdomslandslagen på flicksidan), som alla fått lämna SvFF efter Möllerbergs intåg, öppet kritiska till nya ledningen och hur omorganisationen gått till.
Eriksson berättar exempelvis att nye utvecklingschefen Elias Mineirji kallade utvecklingsavdelningen till ett möte i april där de anställda påmindes om sin ”lojalitetsplikt”.
- Det var ett obehagligt möte som Elias och HR-chefen Pia (Åström) höll i. Lojalitetsplikt? Det gick ut på att påminna vår avdelning om våra skyldigheter till arbetsgivaren. Flera personer ifrågasatte syftet med mötet och upplevde det som hotfullt, säger Eriksson till Offside.
En annan, anonym, källa uttalar att hen fick uppfattningen att mötet handlade om att den nya ledningen var rädd att det missnöje som fanns skulle läcka ut i media.
Nämnda Ekroth utsattes också för en ”obehaglig ton” och ett budskap om att hon skulle ”passa sig” av Elias Mineirji på ett möte med hennes avdelning i januari i år, enligt en uppgiftslämnare till Offside. Mötet var till för att de anställda skulle få svar rörande omorganisationen. Ekroth säger till magasinet att hon upplevde behandlingen som ”respektlös”.
Mineirji ska även ha stoppat Ekroth från att ha med ett arbetsmiljöombud på ett senare möte, enligt Ekroth. Han ska ha hotat med anmäla Ekroth för arbetsvägran om hon inte ville genomföra mötet utan ombudet. Vidare uppger hon att Mineirji sagt till henne att han anmält henne för ”mobbning och utfrysning” men det dementerade sedan facket. Ekroth uppfattade därmed Mineirjis ord som ”ett rent hot” och något som inte var sant.
Den tidigare flicklandslagschefen hävdar också att hon nekades att ha med sig ett fackligt ombud vid ett möte med Kim Källström och HR-chefen Pia Åström när en överenskommelse om hennes uppsägningsvillkor skulle diskuteras.
Om sin exit från SvFF säger Ekroth:
- Det är ingen hemlighet att det ansågs vara negativt att jag ställde frågor och ville ha förklaringar, det uppskattades inte.
Nya utbildningschefen Carola Söberg och nye fotbollschefen Kim Källström är två personer vars kompetens ifrågasätts av personer i Offsides granskning.
- Jag har inget emot Kim som person, men han var en del av det bristande ledarskap som alltmer präglat förbundet. Vad gäller Kim är min uppfattning att han fick en roll som var för stor för honom. Han blev plötsligt chef över närmare hundra personer, vilket var en kostym han inte kunde fylla eftersom han saknade den kunskap och erfarenhet som krävs för en sådan roll. Det är också en åsikt som jag är långt ifrån ensam om, säger exempelvis nämnde Roger Sandberg till Offside.
Andrea Möllerberg vill för Offside inte kommentera enskilda rekryteringar, befordringar, möten eller samtal mellan olika människor. Hon säger sig inte dela bilden av att den nya ledningen saknar kompetens och erfarenhet. Generalsekreteraren framför dock, som flera gånger tidigare, att hon har förståelse för att anställda kan ”uppleva oro” under den ”förändringsresa” som SvFF är inne på.
Om de svaga resultaten i medarbetarundersökningen säger Möllerberg följande till Offside:
- Just vid tillfället för den här undersökningen hade vi precis gått ner i utbildningsorganisationens förändring, de var mitt i en organisationsförändring och det är klart att det påverkar, svarar hon. Vi tar till oss allt det här och jobbar med det här hela tiden. Men det är bra att det kommer fram, vi ska bli ännu bättre på att jobba med de orosmoment som finns.
Elias Mineirji uppger för Offside att han inte vill kommentera ”enskilda medarbetare eller interna möten” i media.
Fotbollskanalen söker Kim Källström och Carola Söberg.