Fotbollskanalen har vid ett par tillfällen gått igenom vad de svenska förbundskaptenerna och makthavarna i svensk fotboll tjänar. Då har Skatteverkets siffror visat att herrlandslagets förbundskapten Janne Andersson tjänar mer än damlandslagets motsvarighet Peter Gerhardsson.
Under 2019 visade Skatteverkets siffror att Andersson hade en förvärvsinkomst på 5 892 700 kronor, vilket var en rekordlön för en svensk förbundskapten, som man kan anta går att härleda till att Andersson under det året ledde Blågult till EM 2021, vilket var värt över 100 miljoner kronor för förbundet. Samma år hade Gerhardsson 1 320 400 kronor i förvärvsinkomst.
Nu har Fotbollskanalen tagit del av siffror från Skatteverket som visar vad förbundskaptenerna tjänade under 2021. De har nu blivit offentliga efter att processen kring duons deklarationer färdigställts. Siffrorna visar att Andersson hade en inkomst på 4 328 100 kronor i fjol, medan Gerhardsson tjänade 2 087 400 kronor.
Andersson låg därmed på ungefär samma förvärvsinkomst som under 2020, då han hade 4 343 100 kronor. Men Gerhardsson fick till ett markant inkomstlyft jämfört med 2020, då han drog in 1 574 500 kronor.
I fjol ledde Gerhardsson Blågult till OS-silver och lite mer än ett år tidigare, i maj 2020, skrev han på ett nytt kontrakt som sträcker sig över VM i Australien och Nya Zeeland nästa år.
Nyligen gästade Gerhardsson Fotbbollskanalens podcast "Lundh" och svarade då på frågor om löneskillnaden mellan honom och Janne Andersson.
- Helt ärligt tänker inte jag så mycket på det. Jag kan förstå frågan och jag kan förstå att man tittar på det utifrån. Det är någonstans upp till mig egentligen. Jag förhandlar och jag vet inte, men för att förklara hur jag fungerar, sa Gerhardsson i podcasten och fortsatte:
- Jag fungerar inte riktigt så som människa, att jaga rättvisa överallt eller att det ska vara det och det handlar egentligen om en lång historia, hur man är uppväxt och sådär.
Han sa också:
- Jag jagar lycka, jag jagar att vara nöjd med livet, mer än att jag måste ha lika mycket eller mer än andra. Det innebär att under hela mitt liv har jag aldrig förhandlat om en lön oavsett om det är klubblag, polis eller idrottslärare, utan jag har fått den här lönen. "Den här får du", och sedan har jag accepterat ja eller nej.
- Det kan vara en svaghet men jag ser det som en styrka med att jag litar på människor, jag litar på folk och skulle det vara att jag blir lurad eller någonting, så ja. Jag vet inte om det förklarar min syn på det hela, jag vill inte hamna i att det ska vara rättvist eller något sådant.
Tidigare har SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand uttalat sig om löneskillnaden mellan Andersson och Gerhardsson.
- Att löner kan skilja sig åt mellan olika personer, trots att man har liknande arbetsuppgifter, det i sig är inget ovanligt på arbetsmarknaden - och det gäller även fotbollen. Vi är inte en isolerad verksamhet utan vi verkar i ett större, internationellt sammanhang på en konkurrensutsatt marknad där det finns både andra förbund och klubbar som betalar betydligt mer till framgångsrika tränare än vad vi gör och det påverkar även så klart våra löner, sa Sjöstrand till Fotbollskanalen hösten 2020.
SvFF bekräftade nyligen att nya samtal mellan förbundet och Gerhardsson kommer föras om framtiden efter EM i England.
Lyssna på hela podcast-avsnittet med Peter Gerhardsson i spelaren nedan.