Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nya turer inför SvFF-valet - expert reagerar: "Det kan de inte ha sagt"

Sverige

Ett nytt utspel från SvFF:s valberedning har väckt reaktioner inför vårens ordförandeval.
Och nu vänder sig idrottsjuridiske experten Christer Pallin mot beskrivningen av två kandidater som "olämpliga".
- Säger de upp sig är de valbara, slår han också fast för Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Det fortsätter att vara rörigt inför Svenska Fotbollförbundets årsmöte den 25 mars, då en ny ordförande ska röstas fram. Valberedningen har valt ut tre huvudkandidater i Hélène Barnekow, Lars-Christer Olsson och Fredrik Reinfeldt - men också stämplat utmanarna Caroline Waldheim och Jens T Andersson som "olämpliga" för rollen efter att först gått ut med information om att de inte ens är valbara.

Valberedningen fick backa från bedömningen att de inte är valbara efter reaktioner inom rörelsen, men rekommendationen är alltså att inte rösta på Waldheim eller Andersson med motiveringen att de är anställda av SvFF just nu. Stadgarna säger att man på dagen för årsmötet inte får vara just förbundsanställd för att väljas.

Annons

- Hade regelverket funnits uppåt i systemet (som i exempelvis Fifa) hade kanske inte Sepp Blatter kunnat bli Fifa-president och ställt till det. Likadant med Infantino. Därför tycker jag att de här rekommendationerna är sunda, sa valberedningens ordförande Ingmar Alm till Fotbollskanalen nyligen.

I dagarna kom ett nytt utspel från valberedningen. På ett medlemsmöte för ligaorganisationen Svensk Elitfotboll, vars medlemmar totalt har 47 röster på årsmötet, sa Dennis Andersson att jurister på SvFF och RF backar bedömningen av ovan nämnda kandidater som "olämpliga". Andersson sitter i SvFF:s valberedning.

Hänvisningen till SvFF/RF-jurister har därefter blivit omtalat i rörelsen. Har verkligen de juristerna blandat sig i saken?

När Fotbollskanalen når Dennis Andersson berättar han att valberedningen fått vägledning för komma fram till begreppet "olämplig".

Annons

- Det var en diskussion om huruvida det skulle vara ej valbar eller ej lämplig i just de här fallen. Det stämde vi av med förbundets jurister. Då sa de att den tolkningen som vi ska hålla oss till är ej lämplig, säger Andersson.

Andersson är tydlig med att han inte sa, åtminstone inte menade, att det är SvFF-/RF-jurister som bestämt att kandidaterna ska ses som "olämpliga". Han menar att valberedningen tog hjälp av juristerna för att förstå regelverket och därefter själva gjorde bedömningen att de två nominerade är ”olämpliga”.

- Vi ville skriva "ej lämpliga" och då tyckte juristerna: "Så kan ni skriva". Mer än så är det inte. Juristerna hade kunnat säga: "Nej, så kan ni inte skriva". Då hade vi fått droppa det.

- Det är milsvid skillnad på det och att säga att juristerna har tagit ett beslut att de inte är lämpliga. Det hade varit förskräckligt och det hoppas jag verkligen ingen tror.

Annons

Svenska Fotbollförbundets chefsjurist Tobias Tibell:

- Jag vill bestämt förneka att vi ska ha varit med i någon lämplighets- eller olämplighetsprövning av någon kandidat. Det är helt fel. Det stämmer inte alls. Och för vår del, från tjänstemannasidan, och nu pratar jag främst från juridiksavdelningsperspektiv, är det liksom helt självklart att vi aldrig ens skulle tänka tanken att blanda oss i någon bedömning av vilken kandidat är lämplig eller inte.

- Det som vi har bistått valberedningen med när det kommer till de här frågorna, det är administrativ hjälp. Vi har helt enkelt skickat ut den här blanketten som man ska fylla i, den här valbarhetskontrollen som den kallas, till de kandidater som valberedningen har bett oss att skicka blanketten till. Sen har vi tagit emot de uppgifterna, de ifyllda blanketterna från kandidaterna och skickat informationen vidare till valberedningen. Det är vad vi har gjort.

Annons

Jag pratade med Dennis och det han sa till mig var att man tagit hjälp kring just begreppet ”olämplighet”.
- Jag vill vara supertydlig här: vi vill bestämt förneka någon som helst inblandning från vår sida i någon bedömning av någon enskild kandidat, varken till ordförandeposten eller till något annat årsmötesorgan. Det vore direkt felaktigt och den uppgiften är helt felaktig.

Har ni på något sätt sagt att det är ordet ”olämplig” man ska använda när det här skickas ut? 
- Vi har ju inte bestämt några ord så. Det vi tittar på är ju den här valbarhetskontrollen som förbundsmötet fastställde förra förbundsmötet. Och där står det ju att genomgående av den här kontrollen är en del i att bedöma kandidatens lämplighet och oberoende gentemot SvFF. Så här får man ju hålla isär valbarhet, det handlar ju om vad som står i stadgarna kring att man ska vara medlem i en förening, att man inte får vara anställd och så vidare - och att valberedningen ska göra en värdering av kandidaterna och föreslå den som de tycker är bäst eller lämpligast. Det är ju det som är hela valberedningens arbete. Och det ska ju ingen annan blanda sig i.

Annons

- Det enda ord som vi har mandat att säga till valberedningen är att säga: "Titta i valbarhetskontrollen och vad syftet med den är", säger Tibell.

Christer Pallin, tidigare chefsjurist hos Riksidrottsförbundet och en av landets främsta idrottsjuridiska experter, delar inte valberedningens syn på att någon kandidat skulle kunna vara "olämplig".

- Jag vänder mig mot det här begreppet att de ska vara olämpliga, för det kan de (valberedningen) inte ha sagt. Det brukar man inte säga. Det är en annan femma att de inte är valbara så länge de är anställda. Men säger de upp sig så är de valbara, säger Pallin.

Ja, enligt Pallin kommer Waldheim och Andersson vara valbara på årsmötet så länge de då avslutat sin anställning.

- Säger de upp sig är de valbara. Då kan någon nominera dem på årsmötet. Men då måste de ha gjort en uppsägning och fått den accepterad.

Annons

- Finns det en uppsägningstid så måste ju den löpa ut. Om inte man kommer överens, för det kan man göra. Arbetsgivaren och arbetstagaren kan ju komma överens om att din anställning är upphörd nu. Och då skriver man på det. Då tror jag att det funkar.

Pallin är också tydlig med att det är årsmötet som styr om en person är valbar eller inte.

- Absolut, det är alltid medlemmarna som bestämmer.

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Jens T Andersson, som i ett sms skriver följande om att han och Waldheim stämplats som "olämpliga" och valberedningens sätt att föra fram det på:

"Jag anser att svensk fotboll kan och ska ha högre förväntningar på en ordförandeprocess 2023".

Han reagerar också på Ingmar Alms nämnda uttalande om Sepp Blatter och Gianni Infantino.

"Jag tycker det är anmärkningsvärt att VB:s ordförande jämför korrekt nominerade kandidater till ordförandeposten med Blatter och Infantino".

Annons

Fotbollskanalen har sökt Caroline Waldheim utan framgång.

Publicerad 2023-02-04 kl 12:25
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS