Att matchfixning blivit ett reellt problem inom den svenska fotbollen de senaste åren har knappast undgått någon. Det mest kända fallet var det mellan IFK Göteborg och AIK 2017, en match som sköts upp innan avspark och i hovrätten dömdes senare den tidigare AIK-spelaren Dickson Etuhu och en annan man för att rätten ansett det klart att de ska ha erbjudit Kenny Stamatopoulos pengar för att påverka utgången av resultatet.
Svensk Fotboll har nu, som ett led i att försöka minska antalet riggade matcher där stora pengar är i omlopp, skrivit ett avtal med Maltas motsvarighet till den svenska Spelmyndigheten (Malta Gaming Authority). Malta är på många sätt spelbolagens högborg och väldigt många bolag, även ett flertal av de som erbjuder spel i Sverige, har sitt säte i landet.
Grunden med avtalet är att SvFF ska kunna få ta del av mer information - och vice versa.
- Vi gör allt vi kan för att motverka den problematik som finns kopplat till spel på fotboll och som i sin tur leder till matchfixning. För att motverka det här så behöver vi information av olika slag och det här är ett led i arbetet. Så att vi på olika sätt kan dra slutsatser och kunna motverka matchfixning, säger förbundets generalsekreterare, Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.
Johan Claesson är integrity officer på förbundet och han förklarar att det exempelvis kan handla om att man ska ha större möjligheter till att upptäcka misstänkt spel då satsningarna inte görs via den svenska sajten.
- Om vi får information om ett misstänkt spel eller en spelare som satsat pengar på en egen match, men det kanske inte har skett på den svenska sajten utan på ”.com”-sidan hos ett spelbolag och den licensen ligger på Malta, då kan Malta gå till de spelbolagen och begära ut den informationen, säger Claesson till Fotbollskanalen.
Det låter som att det kan vara ett ganska viktigt verktyg?
- Ja, så kan det absolut vara. Vi får en bra bild på om sker här eller vilka konton matchfixare eller de som spelar på en egen match använder sig av.
Enligt Claesson har man även ett gott samarbete (om än inget skriftligt avtal) med Gibraltar, där många spelbolag har sina adresser.
Sedan tidigare har bland annat Spelinspektionen och även Internationella Olympiska Komittén liknande typer av datadelningsavtal med myndigheten.