Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Nytt RF-förslag kan ge miljoner till fotbollen: "Positivt"

Sverige

RF:s styrelse vill fasa ut bidragstaket.
Något som skulle innebära flera miljoner mer till svensk fotboll.
- Det har varit läge att se över vad som behöver justeras, säger ordförande Anna Iwarsson till Fotbollskanalen.
"Vi är positiva", skriver SvFF:s generalsekreterare Andrea Möllerberg.

Foto: Bildbyrån.

Svenska Fotbollförbundet, SvFF, har varit kritiskt till RF:s (Riksidrottsförbundet) tak vad gäller ekonomiskt stöd till specialidrottsförbund. Under 2021 röstade riksidrottsmötet igenom, trots att RF:s styrelse ykrade på avslag, en motion om det.

Det innebar exempelvis att SvFF inte fick erhålla mer än tio procent av det totala stödet.

SvFF, som tidigare erhöll 14 procent, svarade med att "likabehandlingsprincipen sattes ur spel" i och med förändringen. Samtidigt började förbundet utreda ett eventuellt RF-avhopp.

Därefter gick frågan till en skiljenämnd, men nämnden gick inte på fotbollens linje och dåvarande SvFF-basen Karl-Erik Nilsson var besviken. Han uttryckte bland annat att barn- och ungdomsfotbollen skulle gå miste om 25-30 miljoner kronor.

Annons

I början av november hålls Riksidrottsforum i Norrköping och då kommer bland annat ett nytt förslag gällande det ekonomiska stödsystemet för perioden 2026-2035 att vara föremål för diskussion. RF har släppt ett arbetsunderlag om det, och nästa år väntas beslut vid RF:s stämma.   

Ett förslag som finns med i arbetsunderlaget rör det kritiserade bidragstaket på tio procent, vilket föreslås fasas ut under 2026 och 2027. Däremot finns i dagsläget inte en klar ny modell som kan införas framöver.

"Idén är att solidariteten i systemet i stället ska bygga på relevanta och tillräckligt höga grundbelopp som gör att de större förbunden sammantaget ’delar’ med sig. Så är det delvis idag, men för framför allt Fotbollförbundet blir en kraftig minskning i relation till verksamhetsvolym utifrån dagens system", står det i arbetsunderlaget.

Annons

Det går även att läsa:

"Oavsett är förslaget att förändra takprincipen i sin nuvarande form då det är mer solidariskt att arbeta med att skärpa villkoren kring vilka SF som erhåller verksamhetsstöd samt arbeta med bottenplattan snarare än att begränsa enskilda förbunds möjligheter att ta del av det statliga stödet".

Anna Iwarsson är RF:s ordförande. För Fotbollskanalen utvecklar hon varför styrelsen vill se över takregeln, som alltså idrottsrörelsen röstade igenom bara för tre år sedan.

- På uppdrag av riksidrottsmötet ska vi regelbundet se över att vi har ett system som är väl anpassat för de medel som staten tilldelar idrottsrörelsen. Vi har tillsatt ett råd med representanter och företrädare från en stor mängd medlemsförbund som jobbat med frågan, och nu ska vi då pröva det här förslaget.

- Takprincipen är en del av flera justeringar och förändringar som föreslås, säger Iwarsson till Fotbollskanalen.

Annons

Varför vill ni ändra på bidragstaket?
- Det är viktigt att vi har ett ekonomiskt stödsystem som på alla sätt skapar förutsättningar för barn, unga och vuxna inom idrotten. Det är vårt huvudfokus. För att uppnå det har vi tittat på en mängd parametrar och principer hur det (pengarna från RF:s stödsystem) ska fördelas.

SvFF har önskat samtal med RF:s ledning om takregeln. Hur har samtalen gått till?
- Vi ska komma ihåg att grunden (till förändringen 2021) var en motion som inkom från ett medlemsförbund, och som riksidrottsmötet röstade igenom. Så det var inte RF som fattade beslut om det utan medlemmarna.

Iwarsson fortsätter:

- Det har varit läge att se över vad som behöver justeras i det ekonomiska stödsystemet. Och det har vi (RF:s styrelse) lyft.

SvFF anser att fotbollen egentligen bör ha mer pengar sett till utbildningstimmar, deltagartillfällen och vad gäller antal aktiva i idrott i åldrarna 7-25 år.

Annons

Upplever du att SvFF känt sig särskilt drabbat?
- Nej. Det handlar snarare om att SvFF har en stor mängd barn och ungdomar som kommer i aktivitet, vilket vi vill. Hur ser vi då på att man har ett takbelopp? Vi har haft en god och principiell diskussion kring det som styrelsen nu vill pröva. Sen får vi se vad medlemmarna vill.

Skulle bidragstaket fasas ut utan andra åtgärder, som tillförsel av ytterligare medel eller förändring av grundbelopp, "förlorar" samtliga specialförbund förutom SvFF och Parasportförbundet mellan 100 000 kronor och 1,5 miljoner kronor i jämförelse med dagens fördelning.

Anna Iwarsson räknar därför med att förslaget kommer möta motstånd.

- Självklart. När det handlar om pengar blir det alltid en diskussion och den behöver vi ha. Men vi har ett bra diskussion- och debattklimat och ser positivt på att möta medlemmarna på riksidrottsforumet för att diskutera det hela vidare. Det här är en gemensam fråga för idrottsrörelsen.

Annons

Hur tror du förslaget kommer landa bland övriga specialförbund, som får minskat bidrag?
- Det är flera parametrar vi ser över i föreslag, och hur det blir i slutändan för varje specialförbund går det inte att sia om. Vi höjer exempelvis grundbeloppet som en del i justeringen. Så man måste se förslaget i sin helhet.

RF:s ordförande avslutar:

- Men det är klart att det blir en utmaning i diskussionen.

Andrea Möllerberg är generalsekreterare i SvFF. Hon skriver följande om förslaget, i ett sms till Fotbollskanalen:

"SvFF med Fredrik Reinfeldt (ordförande i SvFF) har suttit med i det ekonomiska råd som arbetat fram detta förslag. Inget är klart förrän alla detaljer är genomarbetade men det är klart att vi är positiva att vi tillsammans med det ekonomiska rådet lyckats lägga fram ett förslag att ta bort rakregeln", skriver Möllerberg.

Annons
Publicerad 2024-10-29 kl 16:17

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS