"Offensivt och kul men poängtappet svider oavsett"

Sverige (herr)

BRATISLAVA. Det var onekligen full fart framåt, men tyvärr inte tätt bakåt.
Sverige var bättre än Slovakien och borde vunnit men vad hjälper det när försvarsspelet svajar.

1:29

Avbryt
Försök igen

Olof Lundh reagerar på Sveriges kryss mot Slovakien.

En dryg halvtimme efter slutsignalen hade inte en enda svensk spelare tagit sig ut till de väntande medierna i den slovakiska nationalarenans inre. Annat var det med hemmalaget där spelare på spelare kommit ut och glatt svarat på frågor. Skillnaden i att tappa ledning 0-2 till 2-2 och att hämta upp ett underläge med två mål? Antagligen.

Konstigt nog kan ett hemmalag känna sig som vinnare trots en poäng och där man länge hängde på repen. Inbjudna i matchen i slutet av första halvlek efter en missad passning av målvakten Viktor Johansson och där följden blev en reducering till 1-2. Fram till det hade det mest varit Sverige.

Ledda av den magnifike Dejan Kulusevski hade ett furiöst och framåtlutat svenskt landslag chockat hemmalaget med en hög press. Även om Slovakien var närmast 1-0 och bara Alex Douglas räddning på mållinjen höll nollan var det en rad svenska målchanser som följde den svenska pressen och offensiven. Slovakien hade svårt.

Jon Dahl Tomasson hade överraskat med att spela 3-5-2 och med Jesper Karlström från start. Ingen Victor Nilsson Lindelöf och ingen Ludvig Augustinsson. En bit in i matchen såg det ut som om det var rätt val. Nu sitter inte laget ihop när det är JDT-boll, men det böljande spelet sköljde betydligt mer över hemmalaget.

Dejan Kulusevski kom tidigt i ett bra skottläge efter ett patenterat JDT-anfall. En rak boll av Isak Hien till Yasin Ayari som slog en ytterligare en spikrak passning till Viktor Gyökeres som spelade bakåt där Dejan Kulusevski avslutade. Det krävdes en hockeyblockering av en back för att se till att skottet inte nådde fram till målet, men det var en signal.

Efter det var det Gyökeres och Kulusevski som spelade fram varandra till varsin fin chans inom loppet av några minuter. Känslan från Kulusevski när han hittade Sporting-anfallaren med ett precist inlägg var otrolig, men nicken satt tyvärr inte. Gyökeres servade sedan Kulusevski men hans böjda avslut gick precis utanför stolpen.

I stället blev det Yasin Aayari som ordnade 0-1 efter att Dejan Kulusevski sökt ett avslut, trots att Brighton-spelaren signalerade att han ville ha bollen i straffområdet. Kanske var det guds försyn, som Ayari var inne på, och skottet tog på en back och gick ut mot Ayari som avslutade på volley. Via ribban gjorde han snyggt sitt första landslagsmål och att det gick via benskyddet får man köpa.

Sju minuter senare var det nytt svenskt mål och denna gång efter briljant väggspel mellan Dejan Kulusevski – ständigt denne Kulusevski – och Anton Saletros innan det kom ett avslut och på returen var Ken Sema framme. Watford-spelaren tryckte in 0-2 och ordnade sitt första landslagsmål. Även om det var en plågsam väntan innan VAR gett klartecken.

Där och då var det inget som tydde på annat än en svensk seger. JDT-bollen med hög och aggressiv press firade triumfer och med en mästerlig Dejan Kulusevski som närmast gjorde vad han ville från en fri roll. Visst, det var slarvigt passningsspel emellanåt och backarnas kommenderade tjurrusningar öppnar för en del farliga spelvändningar, men det var under hyfsad kontroll.

En missad passning räckte för att ge Slovakien en möjlighet, ett mål och mer energi och hopp inför andra halvleken. Hemmalaget skruvade på taktiken i pausen men det borde inte ha hjälpt om det inte varit för Marek Rodak i Slovakiens mål. Han räddade tre chanser efter varandra (Kulusevski, Gyökeres och Sema) på några sekunder och visade hög klass.

Någon minut senare lyfte Gyökeres bollen över Rodak efter att ha blivit frispelad av Dejan Kulusevski men då gick avslutet i ribban. Nej, det var inte Gyökeres kväll målmässigt även om han var ständigt farlig och bökig att möta. Med vanlig utdelning hade han gjort minst ett mål, kanske två, och Sverige hade vunnit.

När Slovakien kom undan 1-3 växte man in i matchen än mer och tog över. Många spelare i Sverige började krokna och i efterhand kan man undra varför det inte kom fler byten och tidigare byten. För det är givet att JDT-bollen med full fart framåt sliter oerhört på spelarna. Om man inte dödar matchen kan det lätt sluta så här med tappade poäng.

Bägge lagen lämnade gräset i Bratislava med varsin poäng, men ur ett svenskt perspektiv var det betydligt tyngre att kliva av. Klart att många tagit en poäng på förhand. Ändå är det svårt att inte spela upp målchans på målchans i huvudet och samtidigt försöka greppa att Sverige faktiskt inte vann den här matchen.

Det var ett kliv framåt nu när Sverige stötte på bättre motstånd och ett delvis brandskattat lag visade att man har mer i sig. Om man bara tar till sig av lärdomarna och kanske inte vräker på framåt och tar risker i alla lägen kan det bli fler segrar. För som det är nu är det svårt att se det här funka mot ännu bättre motstånd.

Om det nu ska vara full fart framåt och inte tätt bakåt då måste målchanserna sitta. Effektiviteten måste upp. Att det är underhållande fotboll är sin sak, men det enda som underhåller på allvar är att vinna matcher. För det är aldrig kul att tappa poäng på det här sättet.

*****

Under lördagen kommer en exklusiv intervju med SvFF-basen Fredrik Reinfeldt ut på Fotbollskanalen. Om granskningarna av förbundet, om kritiken från hedersledamöterna, om ifrågasättande av honom, om det kommande ordförandevalet och om en hel del annat.

*****

Sett till ett starkt fotbollsår för Slovakien var intresset för en gruppfinal mot Sverige svagt. Långt från fullt på en arena för 22 000 och de slovakiska supportrar som var där var mestadels tysta. Ingen fotbollsfeber i landet direkt.

*****

Estland är i slag. Besegrade Azerbajdzjan med 3-1 tidigare under fredagen på Le Coq Arena.