Under söndagen kunde Fotbollskanalen berätta om två våldsattacker riktade mot två fotbollsagenter. Den första hände i början av december. Då sköts det mot en bostad i Göteborg, och enligt uppgift till Fotbollskanalen var måltavlan, som bor på adressen, en fotbollsagent - som dock inte var hemma.
Den andra var på söndagen. Då var en agent som varit aktiv i samma agentur måltavla för en liknande våldsattack. Polis, räddningstjänst och ambulans larmades till Göteborg tidigt på söndagsmorgonen med anledning av att en bil exploderat i en carport.
Enligt uppgift till Fotbollskanalen är våldsattackerna fotbollsrelaterade och handlar om pengar. Uppgiftslämnare säger att det blev splittringar inom agenturen och det är bråk om flera miljoner kronor.
Svenska Fotbollförbundet och Svensk Elitfotboll ser allvarligt på händelserna. Sef kommer prata med klubbarna om ämnet framöver.
- Man kände ett stort obehag när man läste om det. Det finns en problematik i branschen som det har skrivits mycket om, men detta är en nivå som vi inte har varit med om innan. Vi kommer säkert att prata med klubbarna om detta. Vi får också se nu i veckan om vi får några reaktioner. Men vi kommer säkert att höra med sportcheferna hur de reagerat kring detta, säger Svante Samuelsson, sportchef på Ligaorganisationen Svensk Elitfotboll.
Han fortsätter:
- När man som spelare väljer agent så är det ett väldigt viktigt val. Men det här är en bransch där den här typen av problematik med kriminalitet finns hos några få. Men detta är en ny nivå som vi inte har varit på innan, säger han.
Den 1 oktober 2023 började Fifas nya agentregelverk (FFAR) att gälla. För att få vara verksam som agent numera behöver man få en agentlicens utfärdad av det internationella fotbollsförbundet. Och för att erhålla en sådan måste man bland annat klara ett särskilt prov. I Sverige arrangeras provet av Svenska Fotbollförbundet.
Johan Claesson är integrity officer på Svenska Fotbollförbundet. Han menar att SvFF kommer att ta hjälp av Riksidrottsförbundet.
- Det här är väldigt obehagligt. Den problematik vi ser i samhället i sig avspeglar sig inom fotbollen. Det här är tyvärr något som vi har gått och väntat på. Det är väldigt hemskt för de utsatta, säger han.
Har ni pratat med någon eller kommer ni att göra det?
- Vi kommer inte att prata med agentkollektivet, det finns en problematik där då de inte är en del av SvFF. Vi kommer ännu mer än tidigare behöva se över risker som finns inom fotbollen. Det finns ju kriminalitet inom fotbollen. Vi måste se över ännu mer. Under 2025 kommer vi tillsammans med RF se vad vi kan göra för att komma tillrätta med kriminaliteten som finns.