Under onsdagen kunde Fotbollskanalen berätta historien om "Stefan". Han är den bäst betalde spelaren i en svensk division 1-klubb, men är långt ifrån en ordinarie startspelare. Eftersom han kommer från ett land utanför EU måste han tjäna minst 14 300 kronor i månaden, enligt SvFF:s regelverk. Men alla kostnader som klubben har för honom täcks av en hemlig sponsor, som driver en restaurang där Stefan, som egentligen heter något annat, även jobbar. Sponsorn syns inte utåt på något sätt kring föreningen. Bolaget får varken exponering på hemsidan eller i samband med matcher. Och trots att Stefan inte gjort något större avtryck i sin klubb har han fått förlänga sitt avtal vid flera tillfällen. Stefan har, utöver att han jobbar på sponsorns restaurang, ett antal olika kopplingar till finansiären. Enligt restaurangägaren är spelaren son till en bekant i hans hemland. Dessutom har Stefan gift sig med en närstående till restaurangägaren efter att han flyttade till Sverige.
En företrädare för klubben har bekräftat för Fotbollskanalen att sponsorn finansierar spelarens kontrakt. Han hävdar också att liknande upplägg, där externa finansiärer i form av sponsorer eller agenter täcker kostnader för spelare, är vanliga i Sverige och att han med jämna mellanrum får förslag om den här typen av lösningar.
Fredrik Gårdare, som leder polisens aktionsgrupp rörande idrottsrelaterad brottslighet, har läst Fotbollskanalens granskning. Han vill inte kommentera det enskilda fallet, men är tydlig med att man från polisens sida ser stora risker med upplägg där en tredje part står för kostnader för en spelare och på så vis får inflytande i en klubb på olika vis.
"Vi får regelbundet in information om liknande mönster runt om i landet. I alla fallen finns uppgifter om att föreningen fått en eller flera större summor. Samt att de har erbjudits några spelare utan några som helst kostnader. När vi frågar efter vem som är ”sponsor” får vi dåligt med svar. Ofta att föreningen faktiskt inte vet vem eller vilka som står för erbjudandet. Vi ser även att föreningar ändå tar emot pengar, trots att det låter för bra för att vara hederligt", skriver Gårdare i ett mejl.
"När vi tittar på spelarna som levereras ser vi ibland namn förknippade med matchfixning i andra länder. Vidare spelare med mycket oklara inresor o uppehälle i EU. I vissa fall ser vi spelare som försetts med nya identiteter".
Även kring finansiärerna uppstår frågetecken hos polisen.
"Inte sällan är det män som titulerar sig som agenter som placerar spelare. Någon närmare information om agenterna har dock inte föreningen".
Gårdare fortsätter:
"Gemensamt för de fall vi undersökt närmare är att alla har tydlig bäring till ekonomisk brottslighet, ofta handel med människor samt matchfixning".
Polisen påtalar också att det under torsdagen är exakt ett år sedan SvFF genomförde sin första id-kontroll på en fotbollsmatch i Växjö.
"Nästan ett helt lag försvann då från planen innan kontrollen börjat. Laget, Växjö United, uteslöts därefter från seriespel. I vår utredning ser vi omfattande brottslighet, vilken har många likheter med det du berättar om".
Gårdare målar upp en dyster bild av läget. Han berättar att polisen bland annat kan se hur kriminella tvättar "stora summor" pengar genom fotbollen.
"Det är en tråkig utveckling för fotbollen. Men de kriminella nätverken har slagit klorna i svensk fotboll. Idrottens egna bekämpande och förebyggande arbete måste fortsätta. Polisen prioriterar nu läget med en särskild resurs. Vi ger direkt respons och samverkar med Idrottens egna resurser. Och vi är tacksamma för att få in information om hur i grunden vanliga föreningar utnyttjas".
Kring vissa klubbar är situationen ytterst allvarlig, enligt polisen. Gårdare beskriver:
"Sen har vi några föreningar som kan ses som dotterbolag till grovt kriminella nätverk i syd och mellan-Sverige. De får dock separeras från när vanliga föreningar och deras ledare utnyttjas och luras av erbjudande ”speciellt för dig”".