Under våren har det rått konflikt mellan polisen och framför allt supportrar och klubbar. Bland annat har polisen valt att förbjuda "OH-flaggor" vilket väckt kritik från såväl supportrar som klubbar. Detta för att få bort pyroteknik från de allsvenska arenorna, då flaggorna i vissa fall enligt polisen använts som ”brottsverktyg”. Konflikten trappades upp än mer efter derbyt mellan AIK och Djurgården på Tele2 Arena. På videofilmer gick det att se att supportrar fick motta batongslag av polis vid arenan.
Med anledningen av polemiken som uppstått hade polisen och representanter för Svensk fotboll, däribland Sef (Intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan) och förbundet, ett möte för att återuppta dialogen, som varit kritiserad, sinsemellan.
- Mötet var bra. Jag tror att alla kände en stor lättnad och att det var väldigt positivt att vi sitter runt samma bord och pratar, sa Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen efter mötet.
Nu rapporterar Expressen att polisen före mötet, den 17 maj, tog fram ett nytt inriktningsbeslut mot pyroteknik, vilket tidningen tagit del av. Av det framgår att myndigheten kan komma att kräva att matcharrangörerna, klubbarna allt oftast, måste sektionera om sin läktare för att polisen lättare ska kunna ha åtkomst.
"Anordnaren ansvarar för att sektionering/uppdelning av läktare samt publikantal är sådant att anordnaren kan ingripa på läktare och i dess närhet för att avbryta ordningsstörningen eller faran för de närvarande. Om ordningsstörningar eller fara för de närvarande trots detta är sådana att anordnaren inte kan ingripa och avbryta störningarna eller faran och anordnaren därmed inte kan anses uppfyllt villkoret bör brottsanmälan upprättas. Det ska vidare resultera i villkorsskärpning till nästkommande fotbollsmatch. Villkor om minskning av publikantal ska meddelas, om inte någon mindre ingripande åtgärd anses tillräcklig", står det i inriktningsbeslutet enligt Expressen.
Beslutet innebär i praktiken att polisen vill att ordningsvakter och de själva ska kunna gå in på läktarna för att gripa personer som har använt pyroteknik. Dessutom kan det tolkas som att polisens förhoppning är att läktarna blir mer lättillgängliga om det skulle behövas. Vidare kan kapaciteten på arenorna minska vid en eventuell ”villkorsskärpning”, polisen kan helt minska publikantalet genom villkor via tillståndet som matcharrangörerna, klubbarna, måste ha.
- I den här processen har enlighet efterfrågats. Vissa ordningsstörningar har fått konsekvenser som varit omotiverade. Det här inriktningsbeslutet har som syfte till att förtydliga hur lagarna för ordningsstörningarna ska efterlevas. Anordnaren ansvarar för att säkerhet råder. Det ligger inbyggt i saken, att om inte ordning och förekommer måste man ingripa. Man kan inte garantera säkerhet om man inte kan ingripa när en ordningsstörning sker, säger Maria Thulin, processledare på enheten för förvaltningsrätt på polisen, till Expressen.
SFSU:s (svenska fotbollssupporterunionen) ordförande Sofia Bohlin, menar att det finns risker med polisens nya inriktningsbeslut.
- Det finns en stor rädsla att folk kommer till skada, allt för att uppnå ett mål att få tag i människor som begår ett brott, men ett ringa brott, säger hon till Expressen.
Sef:s generalsekreterare Mats Enquist fick inte ta del av inriktningsbeslutet på mötet som hölls mellan polis och representanter för svensk polis. Däremot han han fått vetskap om det och tycker att kravet är ”oroande”.
- Vi blev tagna på sängen det är väl det enkla svaret. Vi har framfört vad vi tycker och är djupt oroade över den metodik och bakomliggande strategi man använt från polisens sida, säger han till Expressen.