Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Polisens utvärdering klar - 26 matcher hade kunnat upplösas 2019

Sverige

Polisens utvärdering av fotbollsåret 2019 är klar.
Enligt Fotboll Sthlm framgår det i den att polisen hade kunnat upplösa 26 matcher i fjol med anledning av dåligt ordningsläge. 

Foto: Bildbyrån.

Den allsvenska säsongen 2019 präglades av en konflikt mellan polisen och supportrar. Polismyndigheten arbetade mer aktivt än tidigare, utifrån den så kallade "villkorstrappan", för att stävja brott och för att få bort pyroteknik från läktare, vilket möttes av protester på flera arenor. Samtidigt har även en del klubbar varit kritiska till "villkorstrappan". 

I år har det, mer eller mindre, varit tyst i den frågan, då nästan alla matcher i allsvenskan har spelats utan publik till följd av coronakrisen. Samtidigt har även Noa (Nationella operativa avdelningen på polisen) tagit över ansvaret i frågan. 

Annons

Polisen har även i år jobbat med en utvärdering av hur arbetet gick 2019, då polisen bland annat måste bli mer handlingsdirigerande i vissa tillstånd till 2020. Polisen skrev i fjol "effektvillkor" om att pyroteknik exempelvis inte får föras in på arenor, och framöver måste polisen skriva konkreta åtgärder för hur det ska gå till efter en dom i Kammarrätten. 

Nu rapporterar Fotboll Sthlm att polisens utvärdering av 2019 är klar. I den framgår det bland annat, enligt sajten, att polisen anser att endast hälften av alla matcher på elitnivå hade ett bra säkerhetsläge och att 26 matcher i storstadsregionerna hade kunnat bli upplösta med anledning av dåligt ordningsläge.

Exempel på dåligt ordningsläge är, i utvärderingen, "pyroteknikanvändning, beträdande av spelplan, kraftigt berusade och narkotikapåverkade besökare, våldsamt upplopp samt forceringar av entréer för att föra in pyroteknik". Fotboll Sthlm skriver även att polisen bedömer att 4000 pyrotekniska pjäser brändes av under 2019. 

Annons

Kristin Sylten, vid Stockholmspolisen, uttalar sig i sin tur för Fotboll Sthlm om utvärderingen och menar att polisen känner oro för att pyroteknik ska leda till negativa incidenter på läktare. Sylten förklarar, för sajten, att en anledning till att matcher inte blev upplösta under 2019 var att det hade kunnat förvärra säkerhetsläget.

Mats Enquist, som är generalsekreterare på Svensk Elitfotboll (klubbarna i allsvenskans och superettans intresseorganisation), menar i sin tur att han tycker att utvärderingen är dålig. Han menar att Sef inte står bakom rapporten och att organisationen inte vill vara en del av den, då han menar att den kan leda till ett stopp på all form av samverkan. 

- Vi står inte bakom beskrivningen om hur det är att gå på fotboll. Det låter som att det är direkt farligt, vilket är väldigt långt ifrån sanningen. Det har tvärtom blivit tryggare under många år fram till 2019 då polisens repression ledde till låsningar istället för lösningar, säger han till Fotboll Sthlm och menar att fotbollen och polisen haft positiva samtal sedan Noa tog över ansvaret för frågan i somras. 

Annons

Kristin Sylten håller i sin tur inte med Enquist. Hon tror att Enquists åsikter har att göra med att parterna ser olika på säkerhetsläget. 

- Det är inte så konstigt egentligen, för vi har olika uppdrag och ser läget från olika perspektiv. Och sedan har vi uppföljningssystem som mäter lite olika saker. Vi frågar kanske mer om pyroteknik än vad de gör i sina rapporter. Men jag måste säga att jag tycker att vi har haft en väldigt bra dialog med Svenska Fotbollförbundet och Sef under året, och vi är medvetna om att vi har olika uppfattningar. Vi enades om att det här är en rapport som myndigheten stod bakom, sedan är det viktigaste det framåtblickande arbetet, och där har vi många gemensamma förslag och planer om hur vi ska komma tillrätta med ordningsstörningar framöver. Så där är vi helt överens, säger Sylten till Fotboll Sthlm. 

Annons

När Fotbollskanalen var i kontakt med polisen i oktober för ett antal frågor om uvärderingen av 2019, som dock inte var klar då, så var polisens kommunikationsavdelning tydlig med att man vill ha en god dialog med alla parter. 

"Ett initialt fokus för Noa kommer vara att fortsätta den redan goda dialogen med berörda parter. Men vi ser även att hanteringen av frågorna kräver insatser av samhället i stort, där polisen är en av aktörerna. En bit i arbetet kommer även innebära att utveckla underrättelseverksamheten för att förebygga idrottsvåld, matchfixning och tillsammans med klubbarna utveckla det långsiktiga brottsförebyggande arbetet. Vidare att utveckla det brottsutredande arbetet när enskilda har begått brott på eller i anslutning till matcherna och identifiera hotindivider i den här miljön", skrev polisen i ett mejl till Fotbollskanalen. 

Annons

Polisen bekräftade även då att man under 2021 kan komma att använda publikneddragningar som ett verktyg för att få bort pyroteknik på läktare. 

"Att pyroteknik är förbjudet på matcher handlar om att den är farligt ur flera aspekter. Från ett hälsoperspektiv innehåller röken från bengaler en mängd olika kemikaler som man inte bör andas in, det finns en uppenbar brandrisk när en bengal kan bli upp till 1000 grader varm samtidigt som att alla måste visa respekt för de som ska jobba på och omkring matchen, det är deras arbetsmiljö som sätts på spel. Det betyder att användningen av illegal pyroteknik i samband med offentliga tillställningar är ett lagbrott och faller inom polisens uppdrag", skrev polisen vidare i mejlet. 

Publicerad 2020-11-11 kl 11:25
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS