Premiärseger för Sverige - Isak tvåmålsskytt mot Azerbajdzjan

Sverige (herr)

BAKU. Sverige var illa ute mot Azerbajdzjan - men vann ändå.
Alexander Isak stod för två mål och Viktor Johansson räddade en straff i 3-1-segern.
- Vi var inte jätteglada efteråt, säger Dejan Kulusevski till Fotbollskanalen.

Spela
Kulusevski: "Vi var inte jätteglada efteråt"
Spela
Johansson: "Man får njuta lite"
Spela
Lundh: "Det kunde slutat illa"

Sverige ställdes under torsdagen mot 111:e-rankade Azerbajdzjan borta i premiäromgången i Nations Leagues C-division. Blågult saknade på förhand flera spelare som Robin Olsen, Victor Nilsson Lindelöf, Emil Krafth och Emil Forsberg, vilket förstås ställde till det lite för förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson, som överraskade med sin startelva.

Dahl Tomasson lät nämligen Viktor Johansson, Alex Douglas och Yasin Ayari tävlingsdebutera i landslaget den här kvällen på Tofiq Bähramov-stadion - och Stoke-keepern fick slita direkt mellan de blågula stolparna.

Azerbajdzjan kom tidigt runt på vänsterkanten, och hotade sedan med flera avslut på mål - efter flipperspel i straffområdet. Johansson stod samtidigt rätt och avvärjde försöken.

Sverige jobbade sig därefter in i matchen och kom till flera skott, men utan lycka, då de allt för ofta gick en bit utanför mål. Azerbajdzjan hade inte så mycket under stora delar av första halvlek, men var i 37:e minuten nära igen med ett avslut av Tural Bajramov, då Johansson stod för en ny räddning.

På övertid i första halvlek ropade Azerbajdzjan på straff - efter att Isak Hien tacklat Renat Dadasov i straffområdet. Domaren Balázs Berke valde att göra en VAR-check, vilket sedermera ledde till en straff för hemmanationen.

Azerbajdzjan fick därmed ett perfekt läge för 1-0, men då klev Johansson åter fram för Blågult och räddade Ramil Sjejdaevs elvametersspark till 0-0 i halvtid. I paus gjorde Dahl Tomasson sedan ett byte, då Ken Sema ersatte Anthony Elanga på vänsterkanten.

I andra halvlek var Sverige nära att få en drömstart. Alexander Isak fick en fin yta och hotade med ett bra avslut, men kulan gick tätt utanför mål. Därefter fick Johansson åter svettas - efter två hemmaskott i samband med en hörna - och Blågult kom undan igen.

Till slut fick Sverige fira.

I 65:e minuten stod Viktor Gyökeres för en fin prestation, då han tog sig runt på högerkanten, in i straffområdet och spelade fram forwardskollegan Alexander Isak, som petade in kulan i nät till 1-0. Sex minuter senare var det dags igen - Isak kom fram i ett bra läge och blev tvåmålsskytt till 2-0.

Med runt tolv minuter kvar av ordinarie tid blev Isak fälld av målvakten Mekhti Dzhenetov i straffområdet, och fick med sig en elvametersspark. Isak kunde blivit hattrickskytt, men i stället tog Gyökeres straffen till 3-0. Azerbajdzjan gav samtidigt inte upp och reducerade i 82:a minuten genom Dadasov, som från nära håll nickade in kulan i nät. Dadasov hade även senare ett skott i virket, men fick den gången alltså inte fira.

Sverige höll i slutändan undan och vann med 3-1 i Nations League-premiären.

- Vi var inte jätteglada efteråt. Vi alla vill alltid vara perfekta, och vi var inte perfekta i dag, men det var otroligt skönt med seger. Jag är superglad, säger kaptenen Dejan Kulusevski till Fotbollskanalen.

Kulusevski hyllar Johanssons straffräddning, och menar att det efter den sekvensen kändes som att Sverige skulle vinna.

- Det kändes som att vi skulle vinna då, det var ett tecken på att vi skulle vinna.

Däremot ser kaptenen även att det finns förbättringspotential.

- Vi släppte till många kontringar, då vi försökte spela en otroligt offensiv fotboll. Vi spelade man-man-försvar över hela planen och det var otroligt mycket spring. Vi gjorde vårt bästa och det var surt att släppa in ett mål. Det hade känts bättre om vi inte hade släppt in det.

Målvakten Viktor Johansson är också glad över segern, och över alla sina räddningar.

- Det är därför jag står, för att kunna göra räddningar när det behövs. Det är skönt att vi fick in den sen. Men jag är jätteglad och tagen i stunden, det är svårt ta in. Men räddningarna... jag har gjort det här i hela mitt liv, jag kände mig trygg, säger han till Fotbollskanalen.

Om straffräddningen säger han följande:

- Jag och Maths (Elfvendal, målvaktstränare) snackade innan matchen och i dag lyckades det. Stort tack, säger han.

Alexander Isak delar också sina lagkamraters glädje.

- Det är en bra känsla. Det är inte alltid enkelt att komma till sådana här ställen och briljera. Det viktiga var att vi fick med oss ett bra resultat. Vi får också kika på vad vi kan göra bättre, säger Isak till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Första halvlek var jobbig, man visste inte vart det skulle ta vägen med straffen, men det var fantastiskt kul att Viktor gjorde en otrolig match och räddade oss från underläge i halvtid. Vi gick därmed ut i andra halvlek med en bättre känsla.

Isak berättar även att han var generös och gav bort den sista straffen till Gyökeres.

- Vi snackade och vi hade en diskussion Han var sugen och jag var sugen, men jag sa att han assisterat mig två gånger och kunde ta den. Annars hade jag förmodligen velat ha ett hattrick, men man får vara lite generös ibland, säger han.

Förbundskapten Jon Dahl Tomasson:

- Jag extremt nöjd med resultatet. Extremt nöjd att skapa så många chanser här i Baku, mot ett lag som normalt inte ger bort så många chanser. Vi såg det mot Belgien och Österrike, och även mot Sverige när det blev 3-0, säger han under presskonferensen.