Regeringen gav för två veckor sedan besked om att begränsningen skulle ligga kvar gällande att endast 50 personer får följa idrottsevenemang på plats. Först var tanken att antalet skulle höjas till 500 personer från den 15 oktober, men det backade regeringen från då med anledning av att smittspridningen ökat i vissa delar av Sverige.
Nu meddelar i stället regeringen, under en presskonferens, att maxtaket höjs till 300 personer på evenemang från den 1 november i år. Publiken ska sitta ner och hålla en meters avstånd till varandra, samtidigt som två personer, i samma sällskap, får sitta ihop.
- Det handlar om att vi har velat möjliggöra för fler idrotts- och kulturarrangemang, men utan att öka risken för smittspridning. Regeringen har under en längre tid fört en nära dialog med Folkhälsomyndigheten och kommer att göra det även framöver, då vi behöver hitta lösningar som är mer träffsäkra och som också fungerar över tid, säger kultur och demokratiminstern Amanda Lind under en presskonferens.
Hon fortsätter:
- Vi har därmed i dag kunnat fatta beslut om att justera de restriktioner som gäller för arrangemang med sittande publik. I den här bedömningen har det varit av betydelse att Folkhälsomyndigheten sedan den 19 oktober har möjlighet att besluta om lokala skärpningar av allmäna råd, samtidigt som även länsstyrelserna fortsatt kan fatta regionala beslut om att begränsa folksamlingar.
- Beslutet som fattats i dag innebär att ett undantag införs som möjliggör allmäna sammankomster och offentliga tillställningar med högst 300 deltagare. De ska anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans och det här gäller från och med den 1 november.
Varför öppnar ni upp när smittan stiger?
- Bedömningen är att det inte ökar smittrisken mer än högst marginellt. Vi vill göra det möjligt för människor att leva så normalt som möjligt, utan att riskera en ökad smittspridning. Vi vill ge möjligheten till folket att ta del av dessa aktiviteter, säger statsministern Stefan Löfven.
Varför just 300 åskådare?
- Det är väldigt svårt att veta vilken nivå som fungerar. Vi tänker att vi ska börja med en låg siffra för att se hur det fungerar. Och vi tycker 300 är en bra nivå att börja på, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
300 personer på Dramaten kan man förstå - men 300 personer på Friends Arena är lite konstigare, varför kan det inte vara fler?
- Inget är omöjligt i Sverige, men man måste börja någonstans. Vi vill egentligen se att det här fungerar väl med logistiken, insläpp, utsläpp och så vidare, vare sig det gäller religiösa sammankomster, idrottsanläggningar eller rena kulturevenemang, säger Johan Carlson.
Amanda Lind flikar in:
- Vi har gett Folkhälsomyndigheten ett uppdrag att återkomma till regeringen gällande bedömningen om nivån som vi satt nu. Vi kommer ha en löpande dialog med publikrådet och den handlar om hur det går att ta det här första steget, säger Amanda Lind
Fotbollskanalen ringde nyligen runt och frågade samtliga allsvenska klubbar hur de tänker kring disponering av biljetter när publiken kan komma tillbaka till arenorna.