Nyligen valde Svenska Fotbollförbundets styrelse självmant att upphäva det mandat man haft att fatta beslut om VAR ska införas i svensk fotboll eller inte. I stället har mandatet nu skjutits över på förbundets representantskapsmöte, som äger rum i november varje år.
På representantskapsmötet har SvFF:s styrelse (sju), distriktsförbunden (24), Svensk Elitfotboll (åtta) och Elitfotboll Dam (sex) röster när olika beslut ska fattas - exempelvis om VAR ska införas i svensk fotboll eller inte.
Sedan tidigare finns det ett stort motstånd mot VAR bland elitklubbarna, bland annat har 18 av 32 Sef-föreningar årsmötesbeslut att verka mot införande av det kritiserade domarsystemet.
På lördagen valdes Fredrik Reinfeldt till ny ordförande för SvFF. Under sin första presskonferens fick han frågan om sin syn på VAR för första gången i egenskap av förbundstopp, och gav då följande svar:
- När det gäller VAR hade vi precis en bra diskussion, och det finns också i förbundsmötets handlingar att ett VAR-beslut ska hänvisas till representantskapets möte i höst. Jag har försökt visa den balans jag tycker att man ska ha i synen på VAR, och jag har påmints i många matcher jag sett på slutet att VAR bara är ytterligare ett beslut, inledde Reinfeldt.
- Först diskuterar vi det faktiskt beslutet på planen och sen diskuterar vi VAR-beslutet, och det har blivit allt vanligare att det blir mer diskussioner om kvaliteten i beslutsfattningen. Där tror jag inte att VAR är ett perfekt sätt för att avgöra vad som faktiskt har skett på planen utan det blir snarare något som fördröjer.
Reinfeldt fortsatte:
- Samtidigt - och det kommer att vara en viktig del av diskussionen - har alla andra framstående europeiska fotbollsnationer infört VAR och det finns därmed i en internationell miljö där Sverige vill göra sig gällande. I balans mellan det ska vi hitta ett beslut.
AIK, Degerfors, Djurgården, Hammarby, Elfsborg, IFK Göteborg, IFK Norrköping, IK Sirius, Malmö FF, Mjällby AIF, Gais, Gefle, Gif Sundsvall, Helsingborgs IF, Jönköpings Södra, Landskrona Bois, Örebro SK och Örgryte har i skrivande stund årsmötesbeslut att verka mot VAR.
När det gäller 51-procentsregeln var Reinfeldt något tydligare i sin ståndpunkt:
- Jag tycker att 51-procentsregeln är väldigt bra. Den är ett skydd till det demokratiska genomslag vi har i svensk fotboll. Jag har följt diskussionen utomlands där väldigt stora pengar kommer in, köper och styr över fotbollen. Jag tror det passar svensk fotboll att inte har det på det sättet, sa den nye SvFF-basen.
Fredrik Reinfeldt har tidigare fått nobben från att kliva in i Djurgårdens styrelse. Bland framför allt supportrar finns det en skepsis kring den tidigare statsministern, som en del tror ska leda en förvandling av svensk fotboll när det gäller känsliga frågor som VAR och 51-procentsregeln.
Hur ska du övervinna den skepsis som finns?
- Genom att visa att jag är en erfaren ordförande som vet hur man för ihop människor, samt att fördjupa mig i de utvecklingsfrågor som svensk fotboll har. Mer av talangutveckling, få resurskakan att växa så att den växer på olika nivåer, svarar Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt fick 143 röster på Svenska Fotbollförbundets årsmöte och därmed slog han motkandidaten Lars-Christer Olsson, som i sin tur fick 111 röster i ordförandevalet.