LÄS MER: Ministerns krav - fotbollen behöver göra mer: "Hade kunnat vara fler åtgärder"
Under flera matcher i år har supportrar använt pyroteknik och knallskott, och under fredagen hölls ett nytt möte, där fotbollen, regeringen, polisen och åklagarmyndigheten möttes för att alla involverade parter skulle få berätta för socialminister Jakob Forssmed (Kd) om vilka åtgärder som har vidtagits och vad som planeras inför 2025.
SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt tycker sammanfattningsvis att 2024 har varit ett bättre år än 2023 rent säkerhetsmässigt, även om det har eskalerat mot slutet av säsongen.
- Vi har under året kunnat konstatera att vi har haft ett mycket bättre säkerhetsläge totalt sett i jämförelse med föregående år. Vi har noterat ett en överenskommelse mellan ultras-grupper och de supporterdialoger som har funnits har burit frukt framför allt under inledningen av säsongen, vilket är väldigt uppskattat. Exkluderingsstrategin har också levererat på ett sätt som har visat att den fungerar bättre, säger Reinfeldt och fortsätter:
- Nu på slutet har vi dock sett eskalerande ordningsstörningar, dels i omfattning och dessutom i inriktning på ett sätt som vi kanske inte sett tidigare. I ett Stockholmsderby såg vi en kollektiv gruppering som samordnat kastade in 18 bangers för att påverka matchresultatet eller få matchen avbruten. Det är ett allvarligt hot mot svensk fotbolls utveckling med den typen av ordningsstörningar. Det tar vi med oss när vi efter helgens slutomgång ska summera säsongen och ställa frågor kring vad vi kan göra.
I september skickade SvFF ut ett förslag till ett nytt säkerhetsregelverk i allsvenskan och superettan, inför det kommande representantskapsmötet - ett årligt möte då svensk fotboll fattar beslut om regeländringar. Förslaget mötte skarp kritik från klubb- och supporterhåll. Efter att exempelvis klubbarna sagt sitt om förslaget, via Svensk Elitfotboll, har förbundet nu presenterat ett slutgiltigt förslag som det ska röstas om i slutet av november.
Stora delar av de förändringar som ursprungligen föreslogs har nu tagits bort, däribland krav om att klacksektioner ska vara placerade på kortsidorna, att tifo-fix ska övervakas, att banderoller ska granskas eller förbud mot exempelvis försäljning av dryck i pet-/plastflaskor och att supportrar håller i tygstycken som kan möjliggöra maskering.
Socialminister Jakob Forssmed (Kd) tycker att listan är kort, men Reinfeldt menar att det kan komma fler definitiva förslag på åtgärder framöver.
- Det har inte funnits förslag som svensk fotboll backat från. Det är inte så processen har sett ut. Det har varit en bruttolista, som vi i förbundsstyrelsen sedan börjat bearbeta. Där tar vi fram några av förslagen till vårt representantskap i november. Resten kommer vi att fortsätta arbeta med och kanske ta fram något till vårt förbundsmöte i mars nästa år. Anders Hübinette kommer då också att lägga fram sin utredning, där det också finns möjlighet att se över lagstiftningsändringar kopplat till arbetet gentemot ordningsstörningar.
Ett exempel på en åtgärd som kan komma upp i framtiden är granskning av banderoller.
- På bruttolistan jag nämnde, som är ett arbetsmaterial där vi inte fattat beslut, ingår bland annat ett förslag om att granska banderoller, så att det inte står hatbudskap. Vi har ännu inte enats om hur det i sådana fall ska genomföras. Det väcker naturliga frågor om yttrandefrihet. Vi är klara över att det finns spänningar mellan åtgärder vi kanske skulle behöva genomföra och hur det svenska lagrummet och yttrandefriheten ser ut. Vi har inte något färdigt förslag kring det, men det har uppenbart varit aktuellt, då vi har haft ett exempel på det.
Forssmed tycker samtidigt att klubbar kan göra mer vad gäller fler och längre arrangörsavstängningar för personer som bidrar till ordningsstörningar. Han menar att arrangörsavstängningar inte har varit längre än tre år, vilket ligger i linje med att tillträdesförbud, enligt svensk lag, högst får gälla i tre år.
Reinfeldt säger följande om klubbarnas arbete med arrangörsavstängningar:
- Klubbarna är en del av dialogen vi för när vi pratar om vad hela svenska fotbollsfamiljen kan göra tillsammans. Arrangörsavstängningar är ett sådant instrument. Nu har vi en omgång kvar, där det är några matcher som är väldigt avgörande för några lag. Jag tycker att det är bättre att låta slutomgången bli klar. Sedan ska vi utvärdera och sammanfatta hur fotbollsåret varit.
Nyligen var det stökigt kring ett Köpenhamnsderby, vilket gjorde att intresseorganisationen Divisionsforeningen efteråt meddelade att samtliga derbyn mellan FC Köpenhamn och Brøndby kommer spelas utan supportrar på obestämd tid.
Reinfeldt menar att frågan inte diskuterats i Sverige.
- Vi har även noterat det i svensk hockey, men vi har inte diskuterat det.
Skulle det kunna bli aktuellt?
- Jag tycker att vi ska börja med bruttolistan som vi redan jobbar med och som våra jurister försöker se vilket lagrum och vilket stöd det finns för. Jag vill inte spekulera utanför det.
Vidare tycker Reinfeldt att det har dykt upp en tydligare ilska från supportrar gällande ordningsstörningar och avbrutna matcher i år.
- Mer i år än föregående år, trots att det har varit lugnare, har vi sett en sorts folklig ilska växa fram. Folk som är irriterade över att matcher avbryts, folk som sitter hemma vid tv:n och ser massa rök i stället för vad spelarna ska göra. De är också supportrar, då det de betalar i streamingavgifter finansierar svensk fotboll, säger han och fortsätter:
- Det har också funnits enorm folklig ilska kring hatbanderoller och annat som vi har sett under säsongen. Då trycker de på att det måste göras mer. Jag tror att den växande publiken också är beredd att komma tillbaka och vill vara med, men tycker att det måste bli bättre ordning. De få exempel på allvarliga ordningsstörningar vi sett måste vi göra något åt. Då kommer det här fortsätta utvecklas till något positivt.
Anders Hübinette fick i december i fjol i uppdrag av regeringen att lämna förslag på åtgärder för att minska våldsamheter och ordningsstörningar vid idrottsarrangemang. Utredningen kommer att släppas den 31 mars 2025. När regeringen gick ut med utredningen framgick det i ett pressmeddelande att Hübinette bland annat ska…
…ta ställning till om reglerna om tillträdesförbud bör ändras för att kunna minska våldsamheter och andra ordningsstörningar på ett mer effektivt sätt,
…lämna förslag på åtgärder för att öka efterlevnaden av tillträdesförbuden så att personer med tillträdesförbud inte kommer in på arenorna,
…undersöka om straffen bör skärpas för den som innehar eller använder pyrotekniska varor, obehörigen beträder eller kastar in föremål på spelplanen, maskerar sig eller överträder ett tillträdesförbud,
…se över möjligheterna att dela kamerabevakningsmaterial mellan arenaägare och arrangörer av idrottsarrangemang, och
…lämna förslag på åtgärder som arrangörerna eller andra aktörer kan vidta för att stärka säkerheten och minska ordningsstörningar vid idrottsarrangemang, med fokus på fotbollsmatcher.