I sommar deltar svenska landslaget i EM i England, och de allra flesta corona-restriktionerna är borta. Däremot är covid-19 fortfarande närvarande, och under senaste tiden har bland andra Portugals förbundskapten Francisco Neto, Schweiz mittfältare Fabienne Humm och Englands stjärnspelare Ellen White testat positivt för viruset, och därmed isolerats från övriga i sina landslag under en tid.
Spelare, som testar positivt för covid-19 under EM, får ersättas med andra spelare, som inte är med i den befintliga truppen, men då får spelarna, som testat positivt, inte komma in i truppen igen. Det är varje enskild landslagsledning som får ta det beslutet.
Svenska landslagsmålvakten Hedvig Lindahl är inte orolig över att drabbas av covid-19 inför eller under Europamästerskapet.
- Jag känner faktiskt ingen oro. Corona är en del av livet nu, och för många människor är det fortfarande ganska milt, men det finns de i världen som inte har samma vaccinationsmöjligheter, så vi behöver ta det på allvar. Personligen känner jag att det vore tråkigt och feltajmat om man skulle åka på det, men jag är inte speciellt orolig, säger Lindahl och fortsätter:
- Jag tror att det enda som egentligen påminner om att det är corona är att det står handsprit överallt. Annars är det ganska lugnt. Det känns som att när alla vaccinationsprogram rullades ut, så blev det psch (pustar ut). Det känner kanske ni också igen, och nu får vi lämna hotellet. Det känns som vi var lite sena med att "relaxa" lite med de här reglerna, men nu får vi gå ut och göra något.
Landslagskollegan Magdalena Eriksson är heller inte orolig.
- Jag känner lite med covid, att kommer det så kommer det. Det är jättesvårt att kontrollera, och med tanke på hur vi haft det i mitt klubblag i Chelsea, så är det verkligen en sådan faktor som man fått lära sig att hantera och acceptera. Risken finns där, och kommer det så kommer det, men vi har nog vant oss vid det nu två år senare.
Gör du något corona-anpassat när ni hänger?
- Det är mer att vara väldigt snabb med att känna av hur man mår och skulle man få symptom får man säga ifrån tidigt till läkaren, och sedan får han ta beslut. Det är mest det som är det absolut viktigaste. Det är det man kan kontrollera själv.
Sofia Jakobsson har inte funderat eller tänkt på ämnet.
- Jag har faktiskt inte tänkt på det alls eller hört om fallen heller, så jag går inte runt och oroar mig. Såklart hoppas man att man inte ska drabbas, men jag är här och nu. Jag tänker på nästa träning och nästa match. Jag tänker inte på om jag får corona eller så.
Under Sveriges träningar i veckan i Båstad har det samtidigt varit mycket publik på plats på Örebäcksvallen, och efter träningarna har landslagsspelare skrivit autografer. Utifrån ett corona-perspektiv känner dock inte Amanda Ilestedt oro över autografskrivandet.
- Just nu känner jag mig rätt lugn, men i början tyckte jag: "Gud, nu kommer vi nära". Det tyckte jag även i allmänhet i vardagssituationer när man väl fick träffa folk, vara nära och utan munskydd. Det var en liten vänjningsperiod innan man blev van. Det är väl härligt att vi är på hyfsat normala nivåer, säger Ilestedt och fortsätter:
- Jag försöker att inte fokusera på det (covid-19). Jag tycker att det är jättekul att få ge tillbaka till alla som kommer och hejar och stöttar. Vi tar handsprit direkt efter, så vi försöker göra det vi kan.
Ilestedt tror att spelare kommer tänka lite mer på covid-19 närmare EM.
- Det är ju det här med att tvätta händerna och hålla avstånd, men till viss mån. Ju närmare vi kommer mästerskapet kommer det nog bli ännu mer att man blir mer medveten.
Landslagsläkaren Houman Ebrahimi berättar i sin tur om hur Blågult förhåller sig till covid-19 inför mästerskapet.
- Vi följer utvecklingen med smittspridningen här i Sverige, och även om den ökat lite grann, så är vi absolut inte på de nivåerna, som vi var på tidigare. Vi har restriktioner som är anpassade till den nuvarande situationen. Mycket handlar om att ha sunt förnuft, att vi håller vår distans, där det går att hålla och sedan finns det vissa situationer, där vi valt att vara lite närmare, som vid autografskrivning, säger Ebrahimi.
Ebrahimi menar vidare att det finns försiktighetsåtgärder vid autografskrivandet.
- Då har vi med oss våra egna pennor när vi skriver för att minska kontaminationen lite mer och vi håller även på handhygienen, då vi har handsprit i närheten och spritar händerna. Vi vädjar även till våra fans om att inte komma nära laget - om man har symptom. Då hjälper man oss på det sättet för att vi ska kunna integrera med våra fans på ett adekvat sätt.
Vad händer om någon spelare känner sig snuvig eller lite sjuk?
- Det är egentligen samma restriktioner som vi haft även pre-covid. Det finns ju många andra virusinfektioner, som vi inte vill ha in i laget, som förkylningar och så vidare. När någon har symptom, oavsett typ av virus som vi misstänker att det är, handlar det om att separera den från resten av laget fram till att vi har en klarare diagnos och är i en situation eller tid, där personen inte är smittsam för att kunna återgå. Det är inte bara för att spelaren inte ska smitta andra, utan också för spelarens hälsa. Först separerar vi, sedan utvecklar vi diagnostiken, följer upp, behandlar om det behövs och därefter är det återgång.
Testar ni spelarna för covid-19 också vid symptom?
- Ja, det som är skillnaden nu är att vi alltid testar för covid-19 också, då vi har våra antigen-tester, som vi kan upprepa dagligen eller flera gånger om dagen - om det skulle behövas - eller använda ett PCR-test när det behövs.
I dagsläget testar däremot inte landslaget spelare som inte har symptom.
- Vi har valt att inte göra det. En stor anledning är att antigentestet ofta är positivt när man är symptomgivande, så den är sensitiv när man är smittsam. Vi följer även Folkhälsomyndighetens rekommendationer och protokollet, som kommit från Uefa. Givetvis följer vi samtidigt utvecklingen och värderar våra rutiner kontinuerligt.
Om en spelare testar positivt för covid-19 gäller fortsatt isolering från övriga i laget.
- Man behandlar spelaren i karantän till den här smittfri, och man gör också de nödvändiga undersökningarna för att den säkert ska kunna återgå till full träning.
Ebrahimi berättar avslutningsvis att Blågult inte behöver testa symptomfria spelare för covid-19 under EM. Samtidigt gäller det att hålla sig uppdaterad kring utvecklingen.
- Vi behöver inte det enligt Uefas "Return to Play"-protokoll som finns. Det kommer kontinuerligt nya versioner (av protokollet), och då blir vi varse om det. Enligt den nuvarande versionen är det inte obligatoriskt att testa sig när man kommer dit, och det är heller inte obligatoriskt att bära munskydd, minus matchdagen inomhus i zon 1, som man behöver använda det, säger Ebrahimi och fortsätter:
- Jag tror det finns en stor expertpanel på Uefa, som också följer utvecklingen och inte bara i England, utan i Europa. De kommer med nya rekommendationer när det behövs för att säkerställa att det blir spel på ett så säkert och smittfritt sätt som möjligt.