LÄS MER: Här är historien bakom polisens nya grepp mot pyroteknik: "Är och förblir ett brott - kan inte ses mellan fingrarna"
Under inledningen av den här säsongen har det rapporterats om att polisen förbjudit som så kallade OH-flaggor i samband med allsvenska matcher. Ett fall där polisen valde att villkora bort flaggorna i det tillstånd som klubbarna behöver för att arrangera en match var vid Sundsvalls möte med Kalmar, eftersom det tidigare hade använts pyroteknik vid en match som ”Giffarna” spelade mot Malmö FF. Detta möttes av kritik från supporterhåll.
- Det ska inte råda någon tveksamhet om vad som gäller i vår villkorsgivning utifrån en villkorstrappa som gäller. I det här fallet har vi nu varit tvungna att skruva åt villkoren lite grann för att stävja problem, sa Kenneth Carnabeck, tillförordnad gruppchef på tillståndsgruppen i region Nord hos polisen, till Fotbollskanalen.
Vad innebär "villkorstrappan" och vad kan klubbarna riskera för straff i förlängningen? Maria Thulin, processledare på enheten för förvaltningsrätt på polisen, berättar.
- Villkorstrappan handlar om en möjlighet där polismyndigheten kan tillämpa villkorsgivning enligt ordningslagen. Ordningslagen reglerar hur polisen ska jobba med tillståndsansökningar. I den finns en möjlighet för polisen att meddela villkor till arrangörer som inte har möjlighet att upprätthålla säkerhet och ordning. Då kan vi meddela villkor, säger Thulin till Fotbollskanalen.
Hon fortsätter:
- Tanken är att man meddelar ett villkor i ett första skede utifrån den ordning och störning som varit. Sedan om arrangören fortsättningsvis inte kan upprätthålla god ordning och säkerhet så kan man meddela ytterligare villkor som blir lite mer ingripande och klarar man fortfarande inte av det kommer ytterligare ingripande villkor. Syftet med villkor är att hjälpa arrangören att ha en tillställning med god ordning eftersom polismyndighet anses vara expert på ordning och säkerhet. Utifrån vår expertroll ska vi hjälpa till. Exempelvis ska vi säga: "ni behöver tänka lite mer på insläppen, där blir det bättre om ni bygger upp fållor". Det är tanken med villkorsgivning och det är innebörden av villkorstrappan.
Därmed sätter polisen upp villkor för arrangören i tillståndet. Om det därefter inte skulle råda, som polisen menar, ”god ordning och säkerhet” kan polisen sätta upp restriktivare villkor, exempelvis genom att villkora bort OH-flaggor, som i fallet med Sundsvall. Men kommer arrangören ändå inte tillrätta med ordningsstörningarna kan ännu restriktivare villkor implementeras i tillståndet.
”En skärpning ska ske av villkoren till dess att ordningen och säkerheten kan upprätthållas vid tillställningen. Om ordningsläget förbättrats kan villkoren, när det bedöms vara lämpligt, mildras och anpassas till det förbättrade läget”, skrev polisen i sina riktlinjer om ”villkorstrappan” år 2016.
Om klubbarna däremot visar prov på bättre resultat gällande god ordning kan det bli en återgång, polismyndigheten släpper helt enkelt på tyglarna lite grand.
- Jag vill understryka att varje match utvärderas av respektive polisinsatschef tillsammans med särskilt utbildade poliser som kontrollerar hur klubbarna uppfyller sina säkerhetsplaner. Sedan gör man en utvärdering av den och varje match ingår som en del i ett bedömningsunderlag. Det är därmed inga åtgärder som är tagna ur luften, då man gör en helhetsbedömning och sedan redovisar vi den till vår RA (rättsavdelningen). Varje region i polismyndigheten har en rättsavdelning och det är de som skriver tillstånden och kommer med förslag enligt den här utvärderingen, ”villkorstrappan”. I villkorstrappan står det att vi ska ha de minsta åtgärderna först och sedan gå succesivt uppåt i trappan. Nu har vi gjort en liten åtgärd genom att inte tillåta tycktycken som är 1x1 meter eller sådana som kan kopplas ihop till större tygstycken. Polisen har sett genom övervakning på arenorna hur man använder dem i brottsligt syfte, säger Ola Österling, pressekreterare på polisen, till Fotbollskanalen.
Villkoren kan alltså stegras och sänkas. Åtgärder som polisen kan vidta är bland annat: stänga läktarsektioner, hårdare visitering samt förbjuda till exempel tygstycken som polisen menar kan användas för att maskera sig. Men om arrangören fortfarande inte kommer till bukt med ordningsstörningar efter att sådana åtgärder kan polisen vidta ännu striktare åtgärder, då i den så kallade "åtgärdstrappan". Då kan polisen komplettera med eventuella tillgängliga resurser och i ett ännu senare skede kan polisen förbjuda ”den offentliga tillställningen”. I en slutfas kan tillställningen upplösas eller ställas in. Däremot ska polisen granska och bedöma fallen i fall till fall.
- Om det brinner en fackla på Stora Valla i Degerfors eller på Friends Arena, så blir det per automatik inte exakt samma åtgärd. Det beror på vilka åtgärder i övrigt som arrangören vidtagit, infrastruktur på arenan, hur modern arenan är med mera. Det behöver därmed inte vara exakt lika, men det kommer att se snarlikt ut eftersom att villkorstrappan är exakt densamma i hela landet, säger pressekreteraren Ola Österling på polisen.
Men om ordningsstörningarna är så omfattande att klubben i princip inte lyckas klara de krav som polisen ställer kan klubbarna riskera att få spela inför tomma läktare.
- I förlängningen är det så att om vi inte tror att arrangören klarar av att upprätthålla god ordning så får de inte ha någon offentlig tillställning och då får de spela utan publik, säger Maria Thulin.