Under måndagen samlades svenska herrlandslaget i Båstad för första gången inför sommarens EM-slutspel. Då klev man in i en coronabubbla och truppen bestående av både spelare och ledare är avskärmade från allmänheten.
På fredag åker Blågult till Stockholm och på lördag väntar en träningsmatch mot Finland på Friends Arena. Efter den drabbningen är spelarna lediga fram till onsdag i nästa vecka och under de dagarna har de möjlighet att exempelvis träffa sina familjer. Men när de sedan ansluter till samlingen igen är det förbjudet att träffa någon annan än de som tillhör landslaget.
- Planen är att bubblan är stängd, i samband med att vi kommer tillbaka nästa vecka, säger läkaren Jonas Werner.
För läkarteamet är det här en speciell utmaning.
- Det är väldigt annorlunda med det här bubbellivet och det ständiga testandet. Det finns en viss oro för att man ska testa positivt fast att man kanske haft det tidigare. Och det värsta är ju om man får in smitta i laget. Det finns där hela tiden, säger Anders Valentin, en annan av landslagets läkare.
Om riskerna med det faktum att Sverige tillåter spelarna att gå utanför bubblan efter matchen mot Finland säger Valentin:
- Man måste hela tiden tänka att ingenting är 100 procent, men man får göra allt för att minimera risken. Alla kommer få stränga order om att bara hålla sig nära sina allra närmaste, i en egen bubbla. De ska inte gå ut på några offentliga äventyr. Då ska sköta sig exemplariskt och då är risken (för smitta) sannolikt väldigt låg.
Så hur ser tillvaron ut i bubblan? Spelarna får ställa in sig på många covid-tester, bland annat.
- Spelarna kommer testas under hela perioden, var fjärde dag. Minst, säger Anders Valentin.
- Och vid minsta misstanke (om smitta) testas man.
Två spelare i truppen har vaccinerats, enligt Anders Valentin. Mittfältaren Kristoffer Olsson (som har antikroppar) avslöjade på en pressträff under tisdagen att det rör sig om Krasnodar-lagkamraterna Marcus Berg och Viktor Claesson. Men de två kommer också behöva testas som övriga i truppen.
- Alla hanteras precis likadant.
En spelare i truppen kan dock få slippa testen.
- Det finns ett tänkbart undantag. Om man har haft covid-19 inom tre månader bakåt i tiden. Då kan man ansöka om att slippa bli testad. Vi har en sådan spelare.
Landslaget har satt upp tydliga regler för spelarna kring vad som gäller under mästerskapet. Exempelvis har man fasta platser i matsalarna och i samband med resor. Man försöker jobba med bubblor i bubblan, för att undvika att stora delar av truppen slås ut om någon blir smittad.
- Vi försöker ha det så. Sen förstår man ju att i samband med ombyten och andra situationer blir det svårt att hålla det till 100 procent. Men målsättningen är att ha det så isolerat som möjligt i samband med de tillfällen som hela laget är samlat, berättar Jonas Werner.
Anders Valentin berättar vidare:
- Går det att undvika hiss så gör vi det och framför allt ska man aldrig åka hiss med någon främmande person. Det finns sådana regler. Vi har egen ingång till matsalen och vi har avskiljda områden på hotellet som bara vi kommer åt. Vid entrén kan man stöta på folk men jag tycker att det visas stor respekt.
Den 8 juni checkar landslaget in på hotellet Sankt Jörgen Park i Göteborg, där det bland annat finns en spa-avdelning. Där kommer spelarna kunna hänga vid poolen - men bara om laget är avskiljt från andra gäster.
- De får inte blandas med andra utanför bubblan. Men är vi själva där kan vi vara där.
I många situationer under mästerskapet ska spelarna och ledarna också använda munskydd.
- Det finns en rekommendation i Uefas protokoll om munskydd, att det ska bäras utom när man befinner sig på arenan i samband med träning eller match. Vi tar det här på allvar. Får vi in smitta i truppen minskar Sveriges chanser att göra bra ifrån sig i det här mästerskapet, säger Jonas Werner och fortsätter:
- Men det handlar också om att vi vill visa att vi tar ansvar i den här frågan. Ska vi kunna genomföra ett mästerskap är det de här premisserna som gäller. Vi försöker följa det. Vi uppmanar alla spelare och ledare att ha munskydd i framför allt de innermiljöer där vi är nära varandra.
Om Sverige skulle drabbas av ett coronafall har man planen klar.
- Den spelaren blir isolerad och omtestad. Sen påbörjar vi smittspårning. Det handlar om de kontakter som spelaren haft de sista 48 timmarna. Vi försöker vara väldigt noggranna med att dokumentera vilka kontakter respektive person har, i samband med exempelvis transporter och mat. Sen handlar det om att planera logistiken, så att den spelaren kan lämna hotellet på ett säkert sätt och följas upp vidare, säger Werner.
Uefa tillåter landslagen att byta ut covid-smittade spelare i truppen innan det berörda lagets premiär. Den 14 juni för Sverige. Därefter kan dock inte någon ersättare kallas in.
Om en spelare testar positivt innan premiären, kommer ni automatiskt byta ut den då eller har ni hopp om att den spelaren skulle kunna vara tillgänglig för spel längre in i turneringen?
- Så långt har vi inte riktigt hunnit (i tankarna). Men om man testar positivt är man alltid borta minst en vecka, helt och hållet, säger Anders Valentin.
Vad händer med spelare som bedöms ha varit i närkontakt med en spelare som testar positivt?
- Det beror lite på myndigheterna i de olika länderna. De kan ha olika syn på hur länge man ska vara i karantän och hur många som ska vara det. Då är det jätteviktigt att vi kan visa upp dokumentation på att vi har skött det här med fasta platser i buss och matsal och så vidare, så att gruppen som riskerar att bli ”avstängd” blir så liten som möjligt.
Vad händer med en eventuell ersättare, kan den gå rakt in i er bubbla?
- Nej. Det blir snabbtestning och vi behöver utesluta att de stött på någon smitta i perioden innan. Har de träffat någon känt smittad, då är de inte aktuella att kalla in.
Lag som drabbas av stora utbrott behöver nödvändigtvis inte kasta in handduken under EM.
- Så länge att ett lag kan ställa upp med 13 spelare ska matcherna spelas, säger Sveriges landslagschef Stefan Pettersson.
För ledarna gäller samma upplägg som för spelarna.
- Det är samma direktiv för ledarna som spelarna, vi testas precis lika ofta och direktiven är likartade, säger Jonas Werner.
En hel del ledare har dock inlett vaccinationsprocessen. Många har fått en dos medan någon har fått två, enligt Anders Valentin.
Spelarna i landslaget försöker tackla situationen så bra det går och under tisdagen spelade man exempelvis padel för att komma ut ur bubblan men ändå hålla sig inne i den.
- Det är lite tufft så klart. Men man har blivit ganska van. Det hade varit skillnad om det var första gången, då hade man nog klättrat på väggarna. Men nu är det lugnt. Man är van. Man får ta det, säger mittfältaren Kristoffer Olsson.
- Man får bjuda lite på sig själv och se till att vi gör lite roliga saker, så att det inte bara blir att man är inomhus och inte gör något. För jag tror att man måste hämta energi någonstans.
Om det faktum att man måste hålla sig runt samma lagkamrater i exempelvis matsalen säger Mattias Svanberg:
- Man börjar bli rätt van. Sitter man vid rätt bord så är det inga problem.
Gör du det?
- Ja, än så länge i alla fall, säger han och ler.
Veteranen Sebastian Larsson:
- Jag skulle inte säga att man ser det här som en uppoffring. Det är tufft att vara ifrån familj och barn, alla som har barn vet hur det kan vara. Men förhoppningsvis blir det en lång period där man inte får träffas. Det här är ingen uppoffring. Vi älskar att hålla på med det här och ett mästerskap är bland det största man kan vara med om.