Under måndagen kunde Fotbollskanalen avslöja vilka namn som Svenska Fotbollförbundets valberedning presenterat som förslag till ny styrelse inför årsmötet lördagen den 20 mars.
Överst bland ledamöterna återfanns ett välkänt namn i förbundskretsar; Rose-Marie Frebran, som suttit med i styrelsen i elva år. Frebran föreslogs väljas om för två nya år – och i så fall sitta på ett av Svensk Elitfotbolls två mandat.
Styrelsen består av två platser för Svensk Elitfotboll, en för Elitfotboll Dam, en för Götaland, en för Svealand och en för Norrland, plus en ordförandepost.
Problemet är bara att Rose-Marie Frebran inte får sitta på ett Sef-mandat mer, då hon suttit maxgränsen tolv år (enligt Sef:s egna stadgar) i Svensk Elitfotbolls styrelse. Frebran valdes in på våren 2009. Svensk Elitfotboll har alltså nominerat en person som inte kan få ha uppdraget. SvFF:s valberedning å sin sida har egentligen mest funktionen att vidarebefordra de namn som respektive grupp nominerat.
Rose-Marie Frebran själv bekräftar att hon inte kan sitta kvar i SvFF:s styrelse på ett Sef-mandat mer.
- Nej, inte rakt upp och ner på det sättet, säger hon till Fotbollskanalen.
- Valberedning har väl inte haft tolvårsregeln i åtanke.
Ordförande för Svensk Elitfotbolls valberedning är Leif Lindstrand, tidigare ordförande i Gefle som lämnade klubben 2015. Han berättar att man uppmärksammade problemet drygt en vecka efter ”deadline” till förbundet, vilket var den 15 januari.
- Lite pinsamt. I sak är det ingenting, men det ser lite fånigt ut, säger Lindstrand till Fotbollskanalen.
Enligt Lindstrand fattar Sef beslut om vem man vill nominera, formellt efter sitt eget årsmöte 19 mars, som är innan SvFF:s dito, men efter den dag då man skulle skicka in sina namn till valberedningen för SvFF. Sef måste skicka in ett namn, man får inte lämna en plats tom, och då föll det sig så att Frebrans fick stå kvar. Sef:s valberedning kom på att Frebran inte var tillgänglig först efter deadline, men menar samtidigt att man oavsett tagit ett beslut om ersättare först på årsmötet.
- Vi hade inte hanterat det internt och det uppdagades lite sent. Paradoxen är att hon suttit elva år i förbundsstyrelsen (SvFF har samma regler kring maximalt tolv år). Det är det som varit fokus, sedan visade det sig att hon suttit tolv år i Sef-styrelsen.
- Det är inte så stor dramatik som det ser ut. Ove (Sjöblom som föreslås bli ordförande i Sef) och hans kandidatur har vi i alla fall nämnt och vi kan inte gå vidare med Lars-Christer eftersom vi vet att han ska sluta. Det kommer att utses en ersättare till Rose-Marie men det har inte hanterats internt mellan medlemmarna och det får vi möjlighet till för på årsmötet.
Lindstrand förklarar att det är ett problem att datumen för de olika organisationerna, kring exempelvis nomineringar och årsmöten, inte ligger speciellt bra i kalendern, vilket bäddat för misstaget.
På frågan om det var en miss av Sef att inte tänka på hur många år Frebran suttit svarar han:
. Njae… Ingmar (Alm, ordförande i SvFF:s valberedning) berättade att det skulle vara klart till den 15 januari och inlämnat. De här två organisationernas stadgar är inte riktigt tajmade med varandra. Vi fattar formellt beslut dagen innan förbundsmötet, då Sef har årsmöte.
Nu kommer Svensk Elitfotboll i stället att rösta fram ett nytt namn som man sedan nominerar till SvFF:s valberedning. Lindstrand säger att man har en kandidat klar redan nu.
- Ja, men jag tänker inte berätta det då vi inte gått ut med det.
Utöver Rose-Marie Frebrans namn så har Svensk Elitfotboll även nominerat Ove Sjöblom till SvFF-styrelsen. Sjöblom är Sef:s valberednings förslag till ny ordförande efter Lars-Christer Olsson. Men förslaget att välja Sjöblom har stött på patrull och nyligen avslöjade Fotbollskanalen att Jens T Andersson utmanar. Slutsatsen är alltså att Sef nominerat en person som inte får sitta i styrelsen och en som riskerar att inte väljas till ordförande.
- Skulle årsmötet välja någon annan så är det det namnet som presenteras dagen efter, på förbundsstyrelsens årsmöte. Det är fullt möjligt att ändra till dess. Därför menar jag att det inte spelar så stor roll i sak, säger Leif Lindstrand.