Enligt det svenska regelverket får en allsvensk matchtrupp endast bestå av nio utländska spelare. Det innebär att IFK Kalmar kan komma att få ett problem inför kommande säsong i damallsvenskan.
Något som FC Rosengårds sportchef, Therese Sjögran, menar behöver förändras för att ligan och klubbarna ska kunna hänga med i damfotbollens snabba utveckling runt om i världen. I Rosengård trupp finns tio utländska spelare.
- Jag förstår att Kalmar tar in utländska spelare, vi har lite samma problem. Det finns inga svenska spelare att värva mer eller mindre. Och ska man lyckas i ligan så behöver du en mix av ungt, gammalt och utländskt. Så ser vår trupp ut. Sen att de har fler utländska spelare än vad som tillåts är ett problem. En regel som jag tycker ska ändras, om svensk damfotboll ska hänga med, säger hon till Barometern.
Tidningen har pratat med representanter från samtliga klubbar runt om i landet - där man i snitt har sju-åtta utländska spelare i en trupp. Kalmar har nästan det dubbla med sina tretton spelare. Men alla har inte samma syn på utgångsläget som Sjögran - de menar att det i stället kan vara problematiskt.
- Man får ju bara ha nio utländska spelare i matchtruppen, och Kalmar har fler och måste ställa över spelare. Då handlar det inte om det sportsliga, utan man tävlar inte med samma premisser, säger Kristianstads sportchef, Lovisa Ström till Barometern.
- Jag ser en stor problematik, att behöva ta bort spelare av regelmässiga skäl och hur de ska lösa den biten, säger Rickard Johansson, tränare för Kif Örebro.
Alla representanter är dock överens om en sak: Kalmar kan ha svårt att hänga med i damallsvenskan till nästa säsong.
- Nykomlingar har historiskt sett haft svårt att hävda sig i Damallsvenskan. Jag tror att Kalmar kommer få slita i nedre halvan av tabellen, säger Eskilstunas tränare Fredrik Bernhardsson.