Det går en minitrend inom elitidrotten.
Flera nordiska stjärnor, bland andra svenske landslagsspelaren Albin Ekdal och danske stjärnan Joakim Mæhle, investerar i vin. De har gjort reklam för företaget RareWine Invest, där de också är varumärkesambassadörer.
- Till att börja med, det är inte så att jag vet allt om vin, men det är lätt att komma igång. Det är säkert. Vin har gett stabil avkastning med låg risk, säger Ekdal i en reklamfilm.
- När det råder global turbulens känns det bra att veta att min passion också är en stabil investering i framtiden, förklarar Mæhle i en annan.
Men är det så klokt att spara i vin?
Patrik Siegbahn på Småspararguiden har en annan uppfattning. Till skillnad från de vanligaste sparformerna, som aktiemarknaden eller att lägga pengar på ett sparkonto, så anser han att vin är en investering i råvara.
- I teorin finns det en väsentlig kostnad för att hålla på med vin. Du ska betala lagring, transport och sedan är det en stor risk. Håller man på med det ganska avancerat måste man förmodligen försäkra beståendet. Vem som helst kan köpa en lägenhet eller en aktie. Vem som helst kan inte köpa vin. Du måste kunna det annars blir du fullständigt upplurad på läktaren av någon annan expert. Det finns ett stort moment av kunskap. Du måste lägga tid på det, säger sparexperten Siegbahn till Fotbollskanalen.
Han fortsätter:
- Jag skulle klassa det här mer som en hobby än en investeringsform. Det är ett jättedåligt sätt att förvalta sin pension på. Men om syftet inte är att få så hög pension utan att det ska vara lattjolajban… är man förmögen kanske man vill ha lite kul. Dåligt för pensionen, men kanske kul för stunden.
Är det så med råvaror överlag, att det kanske inte är där man ska lägga pensionen?
- Råvaror, guld eller vin är riktigt dålig avkastning över lång tid. Lek med tanken att du hade en kristallkula och du vet att inflationen skulle vara 40 procent och börsen kommer stå still de kommande 40 åren - då är det kanske en jättebra idé. Men eftersom ingen har den informationen så går det inte att gambla på det sättet. Om man inte vill investera på börsen och inget annat är tillgänglig så köper folk saker som tavlor och klockor. Vin är i den klassen, skulle jag beskriva det som.
Siegbahn spår att det inte finns någon större risk att "vanligt" folk plötsligt börjar investera i vin. Däremot förklarar han att det finns en kändisfaktor även i sparande.
- Om man tar investeringstips från idrottsstjärnor… om man tror att de är lika bra på investeringar som på sin idrott, då finns det en sådan risk. Jag tror inte det, men samtidigt har man sett att Leif GW Persson får folk att köpa vissa aktier. Självklart finns det en kändisfaktor, även om jag har svårt att bedöma hur stor den är. Det är inte idrottsstjärnornas ansvar, det är snarare ditt eget.
Var ska man lägga sin pension som fotbollsspelare? Vad hade du rekommenderat?
- Det intressanta med fotbollsspelare är att deras pensionsålder är inte 67 utan runt 36. Det är väldigt svårt. Men generellt när man sparar till pension är placeringshorisonterna typiskt sett väldigt långa. Då ska man han hundra procent aktiefokus, aktiefonder eller aktier, säger Siegbahn och fortsätter:
- Även om man är 30 och ska spela i sex år till så ska pengarna växa i sex år till. Sedan ska man gnaga på de här pengarna i 50-60 år till. Även om man lägger skorna på hyllan kanske man hittar något annat sätt att driva in pengar, om man är Stefan Edberg och jobbar med fonder eller om man hittar en annan karriär. Jag hade rekommenderat alla fotbollsspelare att ha hög aktieexponering och det gamla vanliga rådet att fokusera på låga avgifter, avslutar Siegbahn.