Frågan om VAR ska införas i svensk fotboll eller inte har varit ett beslut för Svenska Fotbollförbundets styrelse att fatta. Det är det inte längre då styrelsen beslutat att mandatet ska skjutas över på förbundets representantskapsmöte.
- Vi tycker att ett bredare spektrum ska hantera frågan, sade Karl-Erik Nilsson i slutet av november.
På representantskapsmötet har SvFF:s styrelse sju röster, Svensk Elitfotboll har åtta röster, Elitfotboll Dam har sex röster och distriktsförbunden har 24. En röst för varje distrikt.
Sveriges 24 distriktsförbund kommer således utgöra en stor del av rösterna när beslutet ska fattas på 2023 års representantskapsmöte.
Majoriteten av alla distrikt har inte lyft frågan. Flera tycker inte att det är distriktens beslut att fatta. Endast fem av 24 distrikt har bestämt hur de ska rösta.
- Vi har inget elitlag så vi har ingen sådan diskussion. Damettan är vår högsta, herrarna spelar i division 2. Styrelsen har inte diskuterat frågan alls. Vi kommer ta upp det på ett styrelsemöte och se hur de resonerar, med hänsyn till om vi ska rösta för eller emot eller om vi lägger ner vår röst eftersom vi inte har någon bäring, säger Lars Olof Wengelin, styrelseordförande i Ångermanlands Fotbollförbund.
Jämtland/Härjedalens Fotbollförbund är inne på samma spår som Ångermanland.
- För oss i distriktet är det inte världens största fråga. Vi kommer ändå ha en röst men vi har inte diskuterat VAR-frågan och var vi ska lägga vår röst. Det finns inget lokalt tryck och det är ingen het fråga här. Vi får lyssna in ÖFK och sedan får styrelsen fatta ett beslut, säger ordförande Torgny Röhdin.
Jämtland/Härjedalen är inte ensamma om att vilja lyssna på distriktets elitklubbar. Bohuslän, Västergötland, Södermanland, Örebro, Göteborg, Medelpad och Uppland svarade alla att man vill ta hänsyn till vad elitklubbarna tycker. IF Elfsborg (Västergötland), IFK Göteborg (Göteborg), GIF Sundsvall (Medelpad) och Sirius (Uppland) har alla tydligt tagit ställning mot att införa VAR.
Beslutet att skjuta över frågan på representantskapsmötet meddelades på årets möte, 25 november. Men fem distrikt har redan hunnit fatta ett beslut. Östergötland, Stockholm, Norrbotten, Västerbotten och Skåne.
Skåne är för att införa VAR i svensk fotboll. Det går emot distriktets två största klubbar, Malmö och Helsinborg, som tydligt tagit ställning emot ett införande. Även Östergötland ser ut att rösta för ett införande.
- Vi är positiva och tror att svensk fotboll behöver följa med i utvecklingen. SEF:s hållning kommer vara viktig. Vi ser att det behövs på sikt, inte minst på domarsidan för att de ska hänga med internationellt, säger Skånes ordförande Claes Ohlsson till Fotbollskanalen.
Tre distrikt är än så länge emot att införa VAR: Stockholm, Norrbotten och Västerbotten.
- Vi är inte några VAR-älskare här så vi kommer rösta nej. Vi tycker inte att det blir rätt trots att man har VAR, så varför ska man ha det? Det är en enorm kostnad för alla klubbar, säger Michael Fleuron, kanslichef på Norrbottens Fotbollförbund.
Stockholms Fotbollförbund har lyssnat till Djurgården, Hammarby och AIK (alla tre är emot) och vill vänta.
- Vi tycker att vi ska vänta. För närvarande vet vi vad våra storklubbar tycker och vi tycker inte att systemet är moget ännu, säger Lars Ekholmer, ordförande i Stockholm.
Dessutom anser man att beslutet borde fattas på årsmötet i stället för på representantskapsmötet.
Den stora majoriteten av landets distrikt vet inte hur man kommer rösta eftersom frågan inte har tagits upp för diskussion. Elva av distrikten svarade att de inte hunnit ta ställning. De distrikt som vill lyssna på sina elitklubbar har inte heller hunnit ta ställning, vilket gör att totalt 18 distrikt svävar i ovisshet.
Fotbollskanalen har sökt Hallands Fotbollförbund utan framgång.