Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Stridsberg reagerar på Anderssons Saudi-citat: "Svårt att förstå"

Sverige (herr)

Janne Andersson utesluter inte möjligheten att träna saudiska lag.
Nu reagerar tidigare förbundsjuristen Christine Stridsberg kritiskt.
"Svårt att förstå hur man med insikt om den moraliska problematiken ändå landar i att den egna plånboken går först", skriver hon till Fotbollskanalen.
- Alla får tycka vad de vill, säger Andersson. 

24:25
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån.

Se hela Janne Anderssons pressträff i spelaren.

Sveriges förbundskapten Janne Andersson kommer att kliva av sitt uppdrag i år vid missat EM-slutspel 2024, och frågan är vad han kommer att göra framöver?

I en stor intervju med Fotbollskanalen, som publicerades under måndagen, uteslöt Andersson inte att träna lag från Saudiarabien, dit många stjärnor, inklusive svenska spelare, flyttat under de senaste åren. Detta trots att Saudiarabien får kritik för att vara en diktatur, där invånare har begränsad yttrandefrihet, samtidigt som det råder brist på mänskliga rättigheter i landet. 

Senare under måndagen reagerade tidigare Svenska Fotbollförbundet-juristen Christine Stridsberg kritiskt på Anderssons Saudi-citat.

Annons

"Nej varför skulle man komma på tanken att inte vilja vara ett medel i en brutal diktaturs sportswashing, i ett land där fruar och döttrar saknar grundläggande mänskliga rättigheter, när man kan tjäna några miljoner till?", skrev hon på plattformen X. 

Nu utvecklar Stridsberg sina tankar om ämnet. 

"Först och främst ska sägas att jag reagerat på flertalet välkända fotbollsprofilers val att gå till, eller öppna för möjligheten att gå till, klubbar i Saudiarabien. Det är alltså ingen kritik som enbart riktar sig mot Janne Andersson. Anledningen till att jag är kritisk är att idrottare i mitt tycke låter sig utnyttjas som brickor i ett spel där den saudiska regimen försöker flytta fokus från dess brutala styre, med avsaknad av grundläggande mänskliga rättigheter och systematiskt förtryck av bland annat kvinnor och hbtq-personer, till roligare saker såsom stora idrottsevenemang", skriver hon till Fotbollskanalen och fortsätter:

Annons

"Det positiva i Janne Anderssons uttalande är att han vidgår att det finns en moralisk problematik i potentiella tränaruppdrag i Saudiarabien. Var och en får naturligtvis följa sin etiska kompass, men givet vad vi vet om Saudiarabien har jag dock personligen svårt att förstå hur man med insikt om den moraliska problematiken ändå landar i att den egna plånboken går först". 

Blev du förvånad, och i sådana fall varför?
"Sett till hur fotbollsvärlden ser ut just nu kan jag egentligen inte säga att jag är förvånad varken över Janne Anderssons uttalande eller att fler och fler spelare söker sig till Saudiarabien; om man tittar på hur alltifrån Fifa och ner till enskilda supportrar i exempelvis Newcastle agerar är det helt uppenbart att pengarna och potentiella fotbollsmässiga framgångar kommer i första respektive andra hand och etiken i bästa fall i tredje". 

Annons

Hur tycker du att Saudiarabien lyfts fram i Sverige? Borde den negativa sidan av landet belysas mer från olika håll?
"Jag tycker generellt att svensk media är bra på att belysa de problem som finns runt Saudiarabien och deras satsning på idrotten. Risken när fler och fler idrottare går dit är dock att det normaliseras mer och mer, och att berättigade frågor och kritik därmed på sikt riskerar att utebli", skriver hon. 

Andersson svarade under en pressträff på Stridsbergs inlägg på X.

- Alla får tycka vad de vill om allting. I den uppmärksammade intervjun som jag gjorde med Andréas Sundberg, vilket var väldigt trevligt, då vi satt och pratade i en och en halv timme, ägnade vi nog en minut åt det här. Jag sa från början att jag är svensk förbundskapten i dag, och jag har inga andra planer på något annat i framtiden. Skulle det här dyka upp, vilket det här samtalet ledde till, har jag moraliskt stort ifrågasättande kring vad jag ska göra. Men jag utesluter ingenting. Tveksamt både till att ta ett jobb och till att inte ta ett jobb någonstans. Jag förde ett resonemang kring Qatar och annat. Ni som har läst intervjun, läs den igen, så kan vi ta en ny fråga på nästa presskonferens, sa Andersson.

Annons

På frågan om vad han känner om Stridsbergs ord var svaret:

- Hon får tycka vad hon vill, alla får tycka vad dem vill. Vi lever i en demokrati i Sverige, vilket är väldigt bra. Då får man tycka vad man vill.

Publicerad 2023-10-09 kl 19:14
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS