Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svensk domarprofil straffas av Skatteverket - tvingas betala stort belopp

Sverige

En av Sveriges mest meriterade domare på senare år straffas av Skatteverket.
Fotbollskanalen kan avslöja att Mathias Klasenius inte skattat på Uefa-inkomster och nu blivit ertappad.
Han hävdar att han inte förstått att pengarna skulle redovisas.

Foto: Bildbyrån.

Han har dömt i VM, en EM-semifinal, en Europa League-final och internationella matcher i totalt tolv år. Nu straffas Mathias Klasenius, som lade domarflaggan på hyllan 2018, av Skatteverket för att inte ha deklarerat Uefa-inkomster på ett korrekt sätt. Det framgår av ett beslut från myndigheten som Fotbollskanalen tagit del av.

Totalt skrivs den tidigare assisterande domarens inkomster för åren 2015-2018 upp med drygt en halv miljon kronor, och han tvingas betala ett skattetillägg på drygt 122 000 kronor - utöver de nästan 306 000 kronor han ska betala i skatt för de inkomster han tidigare inte redovisat.

Annons

Det är Skatteverket som utrett saken och upptäckt felaktigheterna, inte Klasenius själv som gjort en så kallad självrättelse. 

Beslutet om Klasenius innebär att han kan sälla sig till skaran av totalt ett 20-tal svenska toppdomare som på ett eller annat vis fått betala skatt i efterhand på grund av utebliven redovisning av inkomster från internationella uppdrag, och han blir den sjätte domaren/ex-domaren som straffas med skattetillägg av Skatteverket.

Klasenius har accepterat skattemyndighetens beslut, men inkommit med synpunkter under processen. Den tidigare domaren har uppgett för Skatteverket att han trott att uppdragsgivaren skött beskattningen och att han inte fått någon information av arbetsgivare om att han skulle ta upp de utländska uppdragen i sina deklarationer. 

Men myndigheten ser inte på felbedömningen som "ursäktlig" och Klasenius synpunkter har inte påverkat Skatteverkets bedömning. I sitt beslut pekar man på att det både på myndighetens webbplats och i broschyren "Dags att deklarera", som skickas ut, framgår att man ska lämna information om inkomst som man haft från utlandet.

Annons

"Har man betalat utländsk skatt räknas denna av i inkomstdeklarationen. Skatteverket har bett dig visa slutskattebesked eller annan handling som visar om du har beskattats för inkomsten i ett annat land. Du har inte lämnat något sådant", skriver Skatteverket i beslutet som man skickat till Klasenius.

Vidare skriver man:

"Att inte lämna uppgift om inkomst du haft från utlandet i din inkomstdeklaration på grund av att du inte informerats om detta samt att uppfattningen var att ersättningen beskattats i samband med utbetalning från uppdragsgivaren, anses med anledning av ovan beskrivna inte vara en ursäktlig felbedömning av regel".

Trots att Klasenius dömde internationella matcher under tolv års tid säger han sig alltså inte haft koll på att han skulle redovisa Uefa-inkomster i Sverige. Anledningen till att Skatteverket bara fattat omprövningsbeslut rörande 2015-2018? Myndigheten kan inte rätta deklarationer längre än sex år bakåt i tiden.

Annons

- Jag har inga kommentarer. Jag har tagit det här med Skatteverket. Jag är ledsen att jag är jättetråkig men jag har tagit det här med Skatteverket så det får bli inga kommentarer, säger Klasenius till Fotbollskanalen.

Skatteverket skriver att du uppgett att du inte förstått att du skulle redovisa inkomster från utlandet. Är det då så att du aldrig skattade på inkomster från internationella uppdrag under dina tolv år?
- Jag är ledsen, verkligen, att jag svarar som jag gör. Men det får bli inga kommentarer. Jag har tagit det här och haft en jättebra dialog med Skatteverket.

Inte heller frågan om varför han inte självrättade sina deklarationer när det genom medias rapportering blev tydligt att domare ska skatta på inkomster från utlandet vill Klasenius svara på.

- Det blir samma kommentar på allt, säger han.

Annons

Under lång tid ingick den assisterande domaren i samma team som Sveriges då mest profilerade domare, Jonas Eriksson. Det är det senaste svenska domarteamet som blivit uttaget till VM på herrsidan. I Brasilien 2014 tog de hand om två gruppspelsmatcher och en åttondelsfinal.

Just Eriksson hävdar att han alltid gjort rätt för sig och inte behövt rätta någonting hos Skatteverket kopplat till Uefa-inkomster. Han kommenterade nyligen saken i Fotbollskanalens podcast Lundh, och i sin nysläppta bok ”Korthuset” skriver han:

"Jag vet så klart inte vad alla har gjort, hur de hanterat det, vilken kunskap de har haft om reglerna samt vilka anledningar det funnits till att en rad av mina kollegor missat att betala in skatterna. De får svara själva när någon ställer frågan".

"Jag har redovisat allt, hela tiden tagit hjälp av experter och försökt att göra vad jag kan för att följa det regelverk som finns. Jag har varken blivit rättad av Skatteverket eller själv tvingats göra en rättelse. Det är mitt ansvar, och det kan jag svara för. Men jag vet också att det alltid funnits en tystnadskultur inom domargruppen kring allt som rör ersättningar, löner och skatter. Det är inget man har pratat om, diskuterat eller frågat sina kollegor om".

Annons

I våras var Fotbollskanalen i kontakt med Uefa och ställde då frågan om det är så att det europeiska fotbollsförbundet informerar domarna om att ersättningen ska beskattas i deras hemland.

"Det är de berörda individernas ansvar att följa skattelagsstiftningen. Vi har ingen mer information att lämna", svarade Uefa.

Skatteverket brottsanmäler skattefusk som når över ett visst belopp. Då lämnas material över till en åklagare som fattar beslut om saken ska tas vidare rättsligt. Men om en person får ett skattetillägg innebär det att överträdelsen inte bedömts som brottslig. I sådana fall har Skatteverket ansett att summan är för liten för att en brottsanmälan är rimlig, alternativt har en åklagare beslutat att ärendet inte ska tas vidare och därefter skickat tillbaka det till skattemyndigheten som då fattat beslut om skattetillägg.

Annons

Om Skatteverket har ytterligare pågående ärenden om andra elitdomare vill man inte kommentera, av sekretesskäl, men sedan tidigare har EM-domaren Andreas Ekberg bekräftat för Fotbollskanalen att det pågår en process kring hans deklarationer. Han har dock inte svarat på frågan om det var han eller skattemyndigheten som initierade den. Uppgifter till Fotbollskanalen gör gällande att det var Skatteverket som tog kontakt med Ekberg.

SKATTEVERKETS BESLUT

2018:
Inkomsten höjs med: 23 738 kronor
Skatt: 14 432 kronor
Skattetillägg: 5 773 kronor 

2017:
Inkomsten höjs med: 242 858 kronor
Skatt: 147 867 kronor
Skattetillägg: 59 147 kronor 

2016:
Inkomsten höjs med: 40 043 kronor
Skatt: 24 420 kronor
Skattetillägg: 9 768 kronor 

2015: 
Inkomsten höjs med: 222 835 kronor
Skatt: 119 275 kronor
Skattetillägg: 47 710 kronor

TOTALT:
Inkomsten höjs med: 529 474 kronor
Skatt att betala (inklusive skattetillägg): 428 392 kronor

Publicerad 2021-10-29 kl 15:10
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS