Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Sveriges "alternativa elva": Här är bästa spelarna som representerar andra landslag

Sverige

Henok Goitom, Arber Zeneli och Saman Ghoddos. 
De är några av flera spelare som har svensk och utländsk bakgrund - och som har valt att spela för andra landslag. 
Fotbollskanalen har tagit ut Sveriges bästa "alternativa elva". 

Foto: Bildbyrån/TT.

LÄS MER: Ceesay minns kärleksfull tid i Gambias landslag: "Fick en chock i början - poliseskort överallt"


Svenska herrlandslaget har genom åren fått se flera spelare, som hade kunnat representera Blågult, välja spel i andra landslag. Spelarna har även en bakgrund i ett annat land och har därmed av olika skäl valt att representera andra landslag än det svenska under sina karriärer. En del spelare har helt enkelt, av känslomässiga skäl, hellre valt att spela i ett annat landslag, medan andra inte riktigt tagit plats i det svenska A-landslaget, men däremot gjort landskamper för svenska U-landslag. 

Annons

Fotbollskanalen har tittat närmare på spelare, som både har svensk och utländsk bakgrund men som valt att representera andra landslag, och tagit ut en "alternativ" blågul startelva med tillhörande avbytarbänk. 

***

Startelva: David Mitov Nilsson (Nordmakedonien) - Kebba Ceesay (Gambia), Ibrahim Dresevic (Kosovo), André Calisir (Armenien), Miiko Albornoz (Chile) - Sead Haksabanovic (Montenegro), Serge-Junior Martinsson Ngouali (Gabon), Arber Zeneli (Kosovo) - Modou Barrow (Gambia), Henok Goitom (Eritrea), Saman Ghoddos (Iran).

Avbytare: Abbas Hassan (Libanon), Loret Sadiku (Kosovo), Martin Mutumba (Uganda), Ahmed Yasin (Irak), Brwa Nouri (Irak), Agon Mehmeti (Albanien), Erton Fejzullahu (Kosovo).

***

MÅLVAKT

David Mitov Nilsson, Nordmakedonien
Målvakten tillhörde i många år IFK Norrköping innan det i fjol blev flytt vidare till Gif Sundsvall. Efter en halv säsong i Norrland valde han inför den kommande säsongen att flytta vidare till Mikael Stahres norska lag Sarpsborg. Mitov Nilsson har genom åren representerat flera svenska U-landslag och har dessutom gjort en A-landskamp, men har valt att representera Nordmakedoniens landslag i A-landslagssammanhang. I den här elvan kniper den nu 29-årige målvakten platsen längst bak på planen. 

Annons

BACKAR

Kebba Ceesay, Gambia
Ceesay flyttade, som 13-åring, med sin familj från Gambia till Sverige. Försvararen tillhör just nu IK Sirius, men har även spelat i IK Brage, Djurgårdens IF, Dalkurd och Lech Poznan tidigare i karriären. Ceesay har bland annat spelat i det svenska U21-landslaget, men har i A-landslagssammanhang valt att representera Gambia. 

Ibrahim Dresevic, Kosovo
Mittbacken har en bakgrund i Norrby och Elfsborg på klubblagsnivå på svensk mark, men tog under 2019 steget ut i Europa för spel i Heerenveen. Den nu 23-årige backen, som även representerat svenska U-landslag, tog i fjol beslut om att representera Kosovos landslag framöver i A-landslagssammanhang. 

André Calisir, Armenien
IFK Göteborg-backen har en bakgrund med spel i bland annat Djurgårdens IF och Jönköpings Södra, men kom inför säsongen 2018 till Blåvitt. Samma år fick även Calisir, som har svenska U-landskamper på cv:t, göra debut för Armeniens A-landslag, som han numera är en del av med bland annat spel i fjolårets EM-kval. 

Annons

Miiko Albornoz, Chile
Försvararen är fostrad i Brommapojkarna, men slog kanske framför allt igenom i Malmö FF innan det blev flytt vidare till Hannover 96. Albornoz har sedan 2014 tillhört den tyska klubben, men har även i flera år representerat Chiles A-landslag. Albornoz har bland annat deltagit i Copa America och i VM 2014, men utan speltid i det världsmästerskapet. Dessförinnan har även backen gjort flera matcher för svenska U-landslag.

MITTFÄLTARE

Sead Haksabanovic, Montenegro
IFK Norrköping-mittfältaren är fostrad i Halmstads BK och slog igenom i Hallandslaget innan det blev flytt vidare under 2017 till West Ham. Efter en utlåning till Malaga är han nu på lån i Peking. Haksabanovic, som har ett antal svenska U-landskamper på meritlistan, har sedan tidigare valt att representera Montenegros landslag

Annons

Serge-Junior Martinsson Ngouali, Gabon
Hammarby-mittfältaren är mest känd för sin tid i Brommapojkarna och Hammarby, men har precis som andra spelare i den här startelvan ett antal svenska U-landskamper på cv:t. Däremot har han valt att representera Gabon i A-landslagssammanhang. 

Arber Zeneli, Kosovo
Zeneli slog igenom i Elfsborg och var bland annat med i det svenska U21-landslag som tog EM-guld i Tjeckien 2015. Därefter flyttade han under 2016 till Nederländerna för spel i Heerenveen, representerar just nu franska laget Reims och har valt att representera Kosovos landslag i A-landslagssammanhang. 

ANFALLARE

Modou Barrow, Gambia
Barrow, som kom som 11-åring till Sverige, har representerat flera svenska klubbar, men slog igenom i Östersunds FK innan det blev flytt vidare till Swansea. Därefter har han representerat ett antal engelska klubbar, men är just nu utlånad från Reading till turkiska laget Denizlispor. Barrow var länge aktuell för det svenska A-landslaget, men valde under 2015 att representera Gambias landslag. 

Annons
Henok Goitom, Eritrea
AIK-profilen har en framgångsrik karriär utomlands i bland annat Murcia, Real Valladolid och Almeria, men har möjligen gjort sig mest känd i Sverige för sina avtryck med AIK i allsvenskan. Goitom har representerat svenska U-landslag, men har valt att representera Eritrea i A-landslagssammanhang. 

Saman Ghoddos, Iran
Ghoddos , numera i Amiens, har bland annat tillhört Trelleborgs FF och Syrianska FC, men slog först efter flytten till Östersunds FK igenom ordentligt. Ghoddos har bland annat två A-landskamper med Sverige på meritlistan från januariturnén 2017, men valde därefter att representera Irans A-landslag. Anfallaren kom bland annat till spel i landslagets samtliga matcher i gruppspelet i VM 2018 i Ryssland. 
Publicerad 2020-04-12 kl 18:55
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS