Fotbollskanalen avslöjade i maj i år att domarbasen Stefan Johannesson och domarna Mohammed Al-Hakim och Martin Strömbergsson under flera år inte betalat skatt på intjänade pengar från Uefa gällande internationella domaruppdrag. Först efter att Aftonbladet i vintras uppmärksammat att en domare, som dömts för grova bedrägerier, undvikit att deklarera Uefa-inkomster självrättade trion gamla deklarationer. I och med det redovisades miljonbelopp för Skatteverket, vilket var pengar som domarna tidigare inte tagit upp för beskattning.
Fotbollskanalen har även rapporterat om att ytterligare tio domare lämnat in självrättelser rörande internationella uppdrag, och under tisdagen avslöjade Fotbollskanalen att Skatteverket, som på eget initiativ startat utredningar om andra elitdomare som haft internationella uppdrag de senaste sex åren, straffat fyra domare med skattetillägg.
Anledningen till att kvartetten behöver betala ett tillägg utöver skatten som man skulle erlagt från början är att det är Skatteverket som uppmärksammat domarnas felaktiga deklarationer och inte domarna själva som tagit kontakt med myndigheten för att redovisa sina Uefa-inkomster i efterhand, som i de tidigare fallen Fotbollskanalen rapporterat om. Därefter inkom samtliga fyra med information om vad de fått utbetalt av Uefa men det räcker alltså inte för att det ska bedömas som en självrättelse.
Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson har tidigare uttalat sig om att Stefan Johannesson, Mohammed Al-Hakim och Martin Strömbergsson under flera år inte redovisade Uefa-ersättning för Skatteverket.
Nu ger Nilsson sin sin ny på de nya fallen och domarna som straffats med skattetillägg.
- För det första är det bra att frågan blir utredd och att domarna får klart för sig vilket regelverk som gäller och att man då, tillsammans med Skatteverket, har gått i mål med frågan. I och med att det initierades av Skatteverket har domarna fått betala en extra avgift, men det positiva är att vi nu förhoppningsvis kan lägga den här typen av frågor bakom oss, så det finns en given och klar linje kring hur man ska hantera den här typen av ersättning, säger han till Fotbollskanalen.
Förra gången sa du att det är ett snårigt regelverk som inte är helt enkelt att sätta sig in i. Den gången hade domarna självrättat, men i det här fallet hörde Skatteverket av sig. Hur ser du på den problematiken?
- Det viktiga är att det blir rätt i slutändan och att alla domare som är aktuella och verksamma på den här nivån nu vet vad som gäller, vilket innebär att man kommer att kunna träffa rätt och göra rätt från början i nästa deklaration. Det är ett relativt snårigt regelverk och det är inte alldeles enkelt. Det är bara att konstatera att alla vet vad som gäller nu och det är det allra viktigaste. Det här är en fråga mellan den enskilda uppdragstagaren och Skatteverket och uppenbarligen verkar det som att man nu har gått i mål och har fått klarhet i vad som gäller.
Ser du skillnad på de här fallen gentemot de fallen, som har varit tidigare, där de självrättat?
- Det är klart att det är skillnad för den enskilda. De som självrättat har, som jag förstår det, sluppit den här extra avgiften. På det sättet har det varit mer kostsamt för de som inte självrättat. Det allra väsentligaste, utifrån vårt perspektiv och vad jag tror från både Skatteverkets och den enskilda domarens perspektiv, är att man vet vad som gäller i framtiden. Det är bra att Skatteverket granskar och att man kommer fram till en hantering som är tydlig och entydig för alla inblandade.
Får de fortsätta döma eller blir det andra repressalier?
- Det här är inte något som påverkar domarnas klassificering. Det är prestationer på planen och allmän lämplighet och duglighet. Nu är det inte förbundsstyrelsen och jag som avgör klassificeringen av domare. Det avgör domarkommittén utifrån den kompetens som den enskilda domaren visar på spelplanen, men jag har oerhört svårt att tänka mig att detta skulle vara en parameter i deras bedömning.
Hur tycker du att det här som Fotbollskanalen har avslöjat har påverkat förtroendet för domarna?
- Jag tror att de här frågorna blåser över relativt kvickt. Jag upplever inte att den diskussion som har varit tidigare i den här frågan har påverkat förtroendet för domarnas prestationer i den upptakt på seriespelet som vi har haft under 2021. Min tro är att det man presterar på spelplanen och det man gör där är det som värderas när man gör en bedömning av domarnas kapacitet och inte hur man har hanterat den här typen av frågor helt korrekt från början eller inte. Det viktiga med det här är ändå att det till slut nu blir rätt och att alla vet vad som gäller framöver.
Har det påverkat ditt förtroende?
- Nej, det har det inte gjort. Jag vet också av egen erfarenhet att det här är snårig materia och ibland behöver man hjälp och vägledning av skattemyndigheterna. Det har jag själv tidigare fått under mina verksamhetsår, både som domare och nu i min roll som ledamot i Uefas exekutivkommitté. Jag vet att det här är komplicerat, men det viktiga är att man vill göra rätt, att man gör rätt för sig och att det blir rätt. Nu tror jag att alla vet vad som gäller inför kommande deklaration. Det är det allra viktigaste.