Fotbollskanalen avslöjade tidigare under onsdagen att de allsvenska klubbarna får dela på 65 149 000 kronor, medan klubbarna i superettan får dela på 7 738 000 kronor av regeringens krispaket till idrotten till följd av coronapandemin. Regeringens stöd är på totalt 500 miljoner kronor, men stödet är uppdelat i tre olika potter. Elitklubbarna får ta del av den andra potten, som totalt sett är på 228 miljoner kronor till alla idrotter för perioden 12 mars till 30 juni.
Senare gick Svenska Fotbollförbundet ut med att damklubbarna, i damallsvenskan och elitettan, får dela på 3 555 000 kronor, men gick även ut med hur mycket alla klubbar får i allsvenskan, superettan, damallsvenskan och elitettan av kakan.
Kif Örebros ordförande Fredrik Stengarn gick därmed ut och kritiserade fördelningen mellan damer och herrar på elitnivå. Han anser att det borde vara en lite jämnare fördelning av pengarna som går till elitklubbarna på dam- och herrsidan.
- Jag kan tycka att man inom förbundet, precis som de gjorde inom Sef, skulle ha tagit fram en mer solidarisk fördelningsmodell. Som det blev nu står det klart att regeringens krispaket inte lindrar smällen för damfotbollen, och eftersom vi lever med så tajta marginaler och inte har några drömlöner att dra ned så har vi inga förutsättningar att dämpa smällen själva heller. Det är frustrerande. Jag har pratat med flera kollegor, ordföranden i andra och större allsvenska klubbar, som fått mindre än oss. Det är tufft för många just nu, säger han till NA.
Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson ser i sin tur inga konstigheter i fördelningen av pengar mellan dam- och herrsidan på elitnivå. Detta med anledning av att fördelningen är styrd av hur mycket pengar som klubbarna har ansökt om.
- Kompensationsstödet bygger på att man ska ha ersättning för tappade intäkter och därefter bygger det på vad man angett i sin ansökan till RF (Riksidrottsförbundet). Det är en stor skillnad, men det är också en väldigt stor skillnad i ansökt belopp. Fotbollen har ansökt om 177 miljoner kronor och i den delen svarade herrsidan för 169 miljoner kronor och de två damserierna för åtta miljoner kronor, så vi har fått av RF att det är runt 43 procent av ansökt belopp och sedan har det fördelats på serienivå med en intern fördelning ihop med intresseorganisationerna (Elitfotboll Dam och Svensk Elitfotboll). Det bygger på ansökningarna som kommit in, säger Nilsson till Fotbollskanalen och fortsätter:
- Men det pekar också på det stora behovet som finns av stöd efter den 1 juli. Det har RF uttalat tydligt och även vi, precis som andra idrottsförbund. Det är helt nödvändigt att det blir något som tar sikte på det tredje kvartalet, både för föreningarna som vi talar om nu, men även för föreningar i bredare perspektiv. Jag hoppas mycket på att regeringen lyssnar och är lyhörda i frågan.
Riksidrottsförbundet har tidigare gått ut med att idrotten egentligen, som helhet, behöver 1260 miljoner kronor för att täcka inkomstbortfall för kvartal 3, men har dock begärt 500 miljoner kronor för perioden juli–september som förlängt stöd från regeringen. Ännu har däremot inte kultur- och demokratiministern Amanda Lind gett ett besked om det kommer mer stöd till idrotten.
Karl-Erik Nilsson är än dock hoppfull om att det kommer mer pengar till fotbollen.
- Jag uppfattar det som att det är positivt och att inga dörrar är stängda, men man får ha respekt för den här perioden. Det är viktigt att ha en förhoppning om att få ett besked så snart som möjligt, men det måste inte ske i dag eller i morgon. För svensk fotboll och idrott är det dock viktigt. Det får inte heller dröja allt för länge, då det då skapar oro och en stor risk att föreningar inte orkar hålla i det här. Det är ett svårt läge just nu för idrotten.
Björn Eriksson, som är ordförande i RF, hoppas också på besked så snart som möjligt.
- Det är många system som ska förlängas och diskuteras och det är inte konstigt. Det handlar heller inte om exakta siffror, i stället om ett besked gällande det tredje kvartalet om det kommer pengar. Då skulle man kunna planera för det vid tomma läktare i olika idrotter. Det är svårt att göra det när det inte ens finns en indikation på när det kommer. Jag har respekt för de 500 miljoner kronor vi fått, men jag har inte respekt för att det inte kommer en indikation, säger han till Fotbollskanalen.