Rune Hauge har haft en relation till svensk fotboll under en lång tid. Ända sedan mitten på 1990-talet har han hjälpt Svenska Fotbollförbundet att sälja tv-rättigheter. Men den 65-årige norrmannen är kontroversiell. Han har i perioder jobbat som spelaragent och var inblandad i en mutskandal på 1990-talet och blev av med sin Fifa-licens, efter att det visat sig att han gett pengar till ledare för att få in spelare i deras klubb. Bland annat mutade han Arsenals manager George Graham.
SVT kunde 2016 berätta att Hauge fick 150 miljoner kronor av SvFF:s kaka när förbundet sålde tv-rättigheterna för bland annat allsvenskan mellan 2011 och 2015, och då avslöjade man också att pengarna betalades ut till brevlådeföretaget Profile Media Ltd som var registrerat på skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna och hade kontor på kanalön Guernsey. Bolaget administrerades av advokatbyrån Mossack Fonseca, som de uppmärksammade Panama-dokumenten läckte ifrån.
I boken ”Vad jag pratar om när jag pratar om fotboll” (kom ut 2016) avslöjade Fotbollskanalens Olof Lundh att Hauge hjälpte SvFF i förhandlingarna med europeiska fotbollsförbundet Uefa om avtalen rörande tv-rättigheter för perioderna 2014-2017 och 2018-2021. Hos förbundet jobbar också Camilla Lindgren med medierättigheter. Hon är konsult åt SvFF, men anställd av Hauges bolag Profile Partners Nordic AB, berättade hon för Fotbollskanalen 2016. Banden mellan Hauge och det svenska förbundet är alltså starka.
Hauge var också mellanhand när Svensk Elitfotboll, intresseorganisation för klubbarna i allsvenskan och superettan, sålde tv-rättigheterna till serierna för perioden 2020-2025 och hans bolag fick över 100 miljoner kronor i ersättning. Totalt sett har norrmannen tjänat flera hundratals miljoner kronor på sina affärer med svensk fotboll.
Nu kommer nya uppgifter om den ljusskygge norrmannens verksamhet och de affärer han är inblandad i. I dagarna avslöjade nämligen den norska tidningen VG att Hauge, i all hemlighet, var delaktig i Martin Ødegaards övergång till Real Madrid 2015. Agenten Tore Pedersen agerade mellanhand i affären och fick formellt sett ersättning av Real Madrid. Men La Liga-jätten gjorde ingen utbetalning till just Pedersen, utan till ett av Rune Hauges bolag. Det rör sig om Fosdahl Football Management, ett företag på Guernsey som Hauge köpte 2002, enligt Adresseavisen.
Hauges bolag skickade fakturan, som VG publicerat, till Real Madrid å Pedersens vägnar. Vad Real skulle betala? En miljon euro, omkring tio miljoner kronor. Avsändaren på fakturan fick också den spanska storklubben att hoppa till. VG har, via Football Leaks, kommit över interna mejl som beskriver att Real Madrid ställde sig frågan vem det var som man egentligen betalade. En anställd gav i ett mejl uttryck för att förvirringen runt bolagsadressen på fakturan skapade problem för klubbens president och i ett mejl som handlade om att man behövde få en bekräftelse på att företaget skattemässigt hörde hemma i Norge skrevs följande:
”Alvaro. Som du kan se har vi ett underskrivet avtal med ett bolag i Oslo (Norge). Men fakturan kommer från ett sällskap med bas i ett skatteparadis i den engelska kanalen”.
Några månader senare hade Real Madrid inhämtat all den dokumentation som man ville åt. Då hade också Fosdahl Football Management skickat en ny faktura, med adressen ”Sognsveien 75E” (Ullevaal Stadion i Oslo) istället för en adress på Guernsey.
Hur SvFF och Sef reagerar på VG:s avslöjande? Båda organisationerna ligger lågt om uppgifterna.
- Jag passar på den frågan, säger Sef:s generalsekreterare Mats Enquist till Fotbollskanalen och förklarar att det är svårt för honom att förstå vad som hänt.
SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand:
- Rune bor på Guernsey, det vet jag. Utifrån våra mellanhavanden så har det så vitt jag vet fungerat väldigt bra. Sedan har jag jättesvårt att kommentera och bedöma de affärer som gjorts kring Martin Ødegaard. Jag har helt enkelt inte kunskap eller insikt i de affärerna.
Guernsey, som andra skatteparadis, är ju kända för ett extremt lågt skattetryck och det är ett stort hemlighetsmakeri kring personerna som har sina pengar där. Hur tänker du kring att Rune har sin verksamhet där?
- Det jag vet är att han bor där och att han helt enkelt också har sina bolag där. Det är det jag känner till, säger Håkan Sjöstrand.
Förbundets generalsekreterare bekräftar att SvFF och Hauges bolag Profile Partners fortsatt har ett samarbete. Det rör bland annat försäljning av tv-rättigheter till olika landskamper och svenska cupen. Vid tidpunkten för intervjun vet han dock inte om de utbetalningar som SvFF gör till företaget landar på Guernsey, och ber om att få återkomma med information om det. I ett sms medger han senare att pengarna som förbundet skickat gått till just kanalön.
”Gällande vårt avtal så är det med Profile Partners som är registrerat på Guernsey där Rune bor”, skriver Sjöstrand och förklarar sedan att han ”aldrig hört talas om” Fosdahl Football Management som fick betalt i Ødegaard-affären.
Varför har ni valt just Profile Partners och Rune Hauge?
- Vi tycker att de gjort det väldigt bra och vi har haft ett bra och fungerande samarbete med dem. Det är anledningen att vi jobbar med dem.
Hur ser ni på hans rykte som agent och spelare på mediemarknaden? Han har ju förekommit tidigare bland annat kring Panama-avslöjanden.
- Utifrån min roll har jag inte all historik i det som varit och skett. Jag kan bara, utifrån den relation och samarbeten vi haft under min tid bara konstatera att det fungerat väldigt bra, svarar SvFF-toppen.
Sef:s Mats Enquist medger att det är ”jättesvårt” för organisationen att säkerställa att pengar kopplat till affärer med Hauges bolag inte hamnar i skatteparadis.
- Det är inte möjligt för oss alla gånger. Vi gjorde upp hela affären (senaste tv-avtalet) med ett tyskt bolag när vi gjorde vår deal. Vi har egentligen inte pratat med Rune som person. Han har inte varit inblandad överhuvudtaget i vår senaste medieaffär och var de sedan håller på, där slutar mitt förstånd. Nu har det varit någon uppgörelse i den gruppen och Rune finns väl med i det hela, men vi har ingen kontakt med honom och jag och vi kan inte göra mer än att vi gör en affär med ett EU-registrerat bolag som fullt ut gör sina saker i Tyskland. Vad som sedan händer där är det jättesvårt för oss att påverka, säger Enquist.
Enligt generalsekreteraren gjorde Sef affären med tyska Profile Partners. Inte Profile Partners på Guernsey.
- Det enda jag vet är att vi är gjorde affärer med Profile Partners i Tyskland och sedan hur de gör upp med pengarna internt och vad som händer med pengarna till slut är det bättre att fråga Rune Hauge om eller vilka det nu är, än oss. Det är svårt det där. Det är liksom inte vi som kan styra var de sedan gör av sina intäkter. Det är väldigt svårt.
Finns det något problematiskt med att han har sin verksamhet i ett skatteparadis och att ni har gjort affärer med honom?
- Vi gjorde inte affären med ett skatteparadis och inte med Rune Hauge, men på något sätt finns ju han med i sfären runt det hela. Jag har ingen kommentar till det. Det var inte den vägen vi gick in i det hela, så mycket kan jag säga.
Men ni anlitade väl dem?
- Ja, vi anlitade Profile Partners, men inte Rune Hauge. Han var inte ens med i förhandlingarna, i arbetet eller i någon del av det hela. Men han fanns ju med i ägargruppen runt det hela. Jag ger mig inte in i den diskussionen mer och har inga fler kommentarer om det. Vi har ju varit öppna med vad som hände och hur vi gjorde det, samtidigt som det har varit ute i pressen tidigare. Just nu har vi inga nya affärer eller diskussioner med dem som pågår. Allt har vi redovisat en gång. Inget nytt har hänt så till vida från vår sida, säger Mats Enquist.