Om fyra år ska VM spelas i Qatar. Ett land där gästarbetare lever under slavliknande förhållanden. Ett land där homosexuella kan dömas till döden. Ett land som bojkottas av Saudiarabien, Förenade arabemiraten och Bahrain på grund av att man stödjer terrorism. Ett land där det svenska fotbollslandslaget har valt att lägga ett träningsläger med två träningsmatcher.
- Det behöver inte ligga en motsättning i att vi är på plats här och spelar fotboll, och att vi samtidigt agerar och ifrågasätter. Jag ser inte den motsättningen. Jag tror att vi kan bidra på det sättet, säger generalsekreteraren Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.
Nyligen gick Amnesty ut med stark kritik mot Qatar och menade att det är under all kritik hur gästarbetarna behandlas och att det är slavliknande förhållanden.
"Den våldsamma diskriminering och missbruk som gästarbetare utsätts för i MENA (Mellanöstern och Nordafrika) är skandalös och bör vara en skamfläck på samvetet hos regeringarna i hela regionen, som ligger långt efter när det kommer till mänskliga rättigheter”, sa Heba Morayef på Amnesty.
Det svenska landslaget tror att deras träningsläger i Qatar kan skapa förändring. Under deras tio dagar i landet ska man ha flera möten med olika organisationer.
- Den 7-8 januari ska vi ha ett möte här i Qatar. Då kommer samtliga nordiska fotbollsförbund hit och vi ska ha flera möten under två dagar där vi följer upp resan vi gjorde ner hit 2016. Där kommer vi att lyfta upp de här frågorna kopplat till mänskliga rättigheter, säger Håkan Sjöstrand.
- Vi ska träffa ILO (International Labour Organisation) som har legat bakom förändringen av de arbetsvillkor som finns här. Vi ska också träffa svenska ambassaden, Qatars förbund och Supreme committee som leder själva VM-projektet här nere. Sedan har vi med oss ett antal experter på olika områden, som Johan Lindholm från Byggnads.
Vilka kritiska frågor ska ni ta upp?
- Det finns ju väldigt mycket runt omkring som skiljer sig från det som vi anser vara rätt kopplat till mänskliga rättigheter. Vi ska lyfta upp de frågorna och utifrån vår roll och vad vi kan göra med möjligheter och begränsningar där vi försöker föra fram vår åsikt och vad vi tycker om saker och ting.
Kan du säga något konkret om vad ni tycker om saker och ting?
- Det är en mängd olika aspekter kopplat till mänskliga rättigheter som inte är enligt vad vi tycker det borde vara och det är sådana frågor som vi kommer att diskutera.
Vem ska ni ställa de här kritiska frågorna till?
- Till de här olika organisationerna som jag nämnde.
Vilka svar vill ni ha?
- Det har tagits steg i rätt riktning men det behöver tas fler steg.
Men ändå väljer ni aktivt att lägga två träningsmatcher här - varför?
- Först finns det sportsliga aspekter. I den här regionen är det otroligt bra möjligheter. Det kommer också att spelas ett VM här 2022, så att vara här utifrån den aspekten tycker vi också att det finns anledning att vara här. Sedan har jag svårt att se att vår närvaro här, att det på något sätt skulle försämra situationen och arbetsförhållandet i Qatar. Jag tror snarare att närvaro och dialog, det bidrar till att få de förändringar som vi vill ha.
Nu när ni inte kunde vara i Abu Dhabi där ni brukar vara varje januari, kunde ni då inte varit mer progressiva och valt att åka till ett land som inte är emot mänskliga rättigheter?
- Men det är som jag sa, först finns det ett antal sportsliga aspekter som gör att vi väljer här. Det kommer att spelas ett VM här 2022 och ur den aspekten så finns det också anledning att vara här. Sedan utifrån vår roll och vad vi kan göra så tycker jag ändå att vi tar ställning, att vi agerar och uppmärksammar de här frågorna på det här sättet som vi gör. Det måste jag ändå säga att det borde i stället bidra till bättre situation. Jag säger inte att det motverkar på något sätt.
Vilka sportsliga aspekter får ni här som ni inte kan få någon annanstans?
- Reseavstånd, det är otroligt bra anläggningar, det är inga tidsskillnader. Så det är en mängd sådana olika aspekter och där är den sportsliga avdelningen med Stefan Pettersson och landslagsledningen som tittar på det här, och där har vi också en erfarenhet från den här regionen, fast i Abu Dhabi.
Ekonomiskt då, är det mer förmånligt för er här än vad det hade blivit på andra ställen?
- Vi tar alla kostnader själva och får inte betalt av någon annan.
Men blir det billigare för er att vara här än vad det hade blivit någon annanstans?
- Nej, det är svårt att… på fakturorna som kommer in så är det ungefär likvärdigt med vad det har varit på tidigare läger. Så det är inte därför vi är här. Det finns inga ekonomiska motiv med att vi är här. I grund och botten är det sportsligt. Det är väldigt viktigt att ha det här lägret.
Vad tycker du om att ni har fått en del kritik för att ni åker hit?
- Jag tycker att det är bra att frågan uppmärksammas på det sättet som det görs. Jag tror att det är på det sättet som vi kan uppnå förändringar. Det finns ju ett annat alternativ och det är att vi delar upp världen i vi och dem och säger så här att vi isolerar och bojkottar och låter bli. Det andra alternativet är att vi försöker ha någon form av dialog, och den kan vara kritisk också den dialogen, och ett utbyte och på det sättet, det tror åtminstone vi är rätt väg att gå.
Hur viktigt är det att lyssna på Amnesty?
- Amnesty är kritiska till hela situationen och det med all rätt. Det finns ju fog för det.
Men ni lägger pengar till ett land som inte följer mänskliga rättigheter och anklagas rätt hårt för att stödja terrorism - hur ser du på det?
- Jo och vi har ju vägt in olika aspekter och tittat på det här. Men vi har här i Qatar en svensk ambassad som öppnade 2014, Qatar öppnade sin ambassad i Sverige 2015. För fyra veckor sedan anordnades en stor tillställning här nere för att Sverige ska utveckla sitt samarbete med den här regionen och Sverige har förbindelser med Qatar och likadant via Uefa och FN, det är inte någon sådan som avråder heller och då tycker vi att det är rimligt att vi också kan vara här, och när det dessutom ska spelas ett VM