Förlusterna fortsätter för Friends Arena men för 2016 behövde Svenska Fotbollförbundet bara stå för 20 miljoner kronor vilket motsvarade 8,5 procent av förlusten på 235 miljoner. Ändå äger SvFF 22,2 procent direkt och 11,1 procent via ett samarbete med Folksam.
Skälet är att Fabege, ett fastighetsbolag som har Erik Paulsson som huvudägare, har tagit notan åt förbundet.
- Vi är överens om att våra löpande utgifter inte ska påverkas, men vi går mot en bättre ekonomi och fokus ligger på att arenan inte ska gå med minus i framtiden, säger Sune Hellströmer.
Den tidigare AIK-vd:n och tidigare generalsekreteraren för SvFF är den som representerar förbundet i arenafrågan. Under förbundets årsmöte i lördags drog han de senaste turerna. Där Fabege tagit över ägandeandelarna från Sola Stad, Peab samt Jernhusen i utbyte mot kapital från dem som satts in i Arenabolaget.
Hur mycket pengar det handlar om vill inte Hellströmer avslöja:
- Det är affärsavtal mellan parter och är inte upp till oss att avslöja och det handlar om börsbolag och ett statligt bolag, men det är mycket pengar, säger han.
Klart är att Arenabolaget efter affären kunnat köpa mark kring Friends Arena för runt en halv miljard kronor och man har betalat tillbaka ett lån på 400 miljoner kronor och har ett eget kapital på drygt 1,2 miljarder kronor. Förutom en bättre ekonomi i arenabolaget så blir det enklare med enbart två ägare: SvFF och Fabege.
I dagsläget har SvFF 20 miljoner kronor kvar av de 100 miljoner kronor som Folksam sköt till 2013 för att hjälpa fotbollsförbundet i utbyte mot 11,1 procent. Det troliga är att de 20 miljonerna går åt för att täcka en del av Friends Arenas förlust 2017.
När det sker har SvFF satt in 400 miljoner kronor i arenan, enligt Hellströmer, varav 300 miljoner kronor är övervinsten från försäljningen av Råsunda och 100 miljoner kronor är från Folksam.
- Det är viktigt att komma ihåg att vi fortfarande har kvar en tillgång i form av vårt ägande i arenan och som vi tagit upp till ett värde av 202 miljoner kronor, säger Sune Hellströmer.
Hur ser ni på att Folksam skrivit ner värdet på sin investering på 100 miljoner kronor för 11,1 procent till noll?
- Det är deras grej och man passar på att skriva bort en tillgång bara, och det påverkar inte hur vi ser på vår tillgång och dess värde.
Under många år har förbundet talat om att minska sitt ägande, men det är inte aktuellt längre. Skälet är att Fabege inte vill äga mer, men däremot har bolaget lovat att täcka SvFF:s andel av framtida förluster. Någon oro för att intresset för att betala för SvFF ska svalna med tiden har inte Hellströmer.
- Det finns ingen begränsning i tid men som alltid är Fabege ett börsbolag som jobbar med utveckling, men vi är överens om förlusterna inte ska drabba förbundets löpande verksamhet, säger Hellströmer.
SvFF är med och borgar för 800 miljoner kronor i ett lån som finns i Swedbank och det finns ytterligare en halv miljard som Fabege har ansvaret för. Om arenan går i konkurs är inte Sune Hellströmer orolig för att Swedbank skulle jaga efter SvFF.
- Nej, bankerna brukar gå på dem som har störst chans att betala och det är Fabege och sedan får väl Fabege vända sig till oss.
Sedan några år har SvFF i varje fall kommit ur det resursslukande bolaget som skötte driften av arenan och sedan 2015 har det franska bolaget Lagadère ansvaret för att driva arnenan. Men nu har Lagadère sagt upp avtalet och förhandlar med Fabege om vad som ska ske framöver.
Lagadère vill ha hyresfritt och har dessutom påpekat svårigheten med att behålla naturgräs som kostar pengar och dessutom gör det svårt att ha många evenemang.
- För oss är det en icke-fråga, landslaget spelar på naturgräs. Sedan sköter Fabege det här eftersom vi också är hyresgäst men i närtid kommer det en lösning och det finns flera alternativ men det är viktigt att det blir vad som är bäst. När det blir? Inom en månad eller en och en halv månad.