Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF misstänker fusk - skickar brev till föreningar om icke EU-spelare: "Fått information om att det kan förekomma"

Sverige

Svenska Fotbollförbundet misstänker att det kan förekomma fusk gällande icke EU-spelare.
Nu har SvFF skickat en skrivelse till flera föreningar för att klargöra regelverket, vilket DN var först att rapportera om.
- Vi får kontinuerligt in information att det kan finnas föreningar som bryter mot reglerna, säger SvFF:s tävlingschef Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/SvFF.

DN rapporterar att Svenska Fotbollförbundet har i en skrivelse informerat samtliga föreningar i division 2 till 4 på herrsidan och Elitettan till division 2 på damsidan om hur regelverket förhåller sig gällande icke EU-spelare. Även Fotbollskanalen har tagit del av brevet och i skrivelsen meddelas att det inte är tillåtet att ”värva” icke EU-spelare av sportsliga skäl. SvFF misstänker att det kan förekomma fusk vad gäller bestämmelserna.

- Vi får kontinuerligt in information att det kan finnas föreningar som inte förhåller sig till reglerna som gäller just de här spelarna, säger SvFF:s tävlingschef Tobias Tibell till Fotbollskanalen.

Annons

Det finns dock undantag. Icke EU-spelare som befinner sig i Sverige tillfälligt kan få spela som amatörer om det föreligger andra orsaker än att sportsliga. Det kan handla om att man exempelvis studerar här kan beviljas speltillstånd. 

”En spelare som befinner sig i Sverige av andra skäl än att spela fotboll, t.ex. för studier eller besök hos släkt och vänner, kan dock beviljas speltillstånd som amatör”, skriver förbundet i brevet.

Tobias Tibell på förbundet tror det finns två huvudanledningar till att föreningar bryter mot regelverket, den ena handlar om okunskap, den andra om fusk.

- Det är inte helt ovanligt att vi uppmärksammar och informerar våra medlemsföreningar om hur regelverken ser ut i olika avseenden. Det har vi gjort tidigare i andra frågor. Givet att vi har fått en hel del information från olika håll att det kan förekomma föreningar som bryter mot de här bestämmelserna gällande icke EU-spelare. Då tyckte vi det var påkallat att informera de föreningarna om hur det ser ut, säger Tibell.

Annons

Han fortsätter:

- Dels kan det vara så att föreningar inte känner till vad regelverket föreskriver. Men sedan tror jag att det kan finnas föreningar som utnyttjar den här möjligheten att låta icke EU-spelare spela på turistvisum av sportsliga skäl för att bli mer konkurrenskraftiga.

Brevet kommer i svallvågorna efter DN:s granskning av Växjö United, som just nu är föremål för en polisutredning gällande människoexploatering då klubben bland annat misstänks för att ha använt otillåtna spelare med falska identiteter. Expressen har också granskat omständigheterna kring när Kalmar FF-spelaren Lumalu Abdu (utlånad till Syrianska) kom till Sverige år 2013 och att han i samband med det kan, enligt tidningen, bytt namn från Charles Ssali. Abdu spelade tidigare i ugandiska Kampala Junior Team och under hans tid där figurerade två personer som båda två varit verksamma i Växjö United. Klubben har nekat till alla anklagelser.

Annons

- Det är inte specifikt kopplat till något ärende, utan det är så att vi kontinuerligt får information om att det kan vara så att föreningar bryter mot de här reglerna. Men det kan också vara så att föreningar känner till hur regelverket är utforma, säger Tobias Tibell.

Vad hoppas ni på med skrivelsen?
- Nummer ett: medvetandegöra regelverket i vad man får och inte får göra. Vi hoppas som nummer två på att om det förekommer föreningar som satt i sitt system att kringgå reglerna så hoppas vi de upphör med det.

För DN berättar även Tibell att Sverige kan komma att ändra reglerna och därför har nu en kommité fått i uppdrag att se över bestämmelserna.

- I Norge har man stängt möjligheten att få speltillstånd genom turistvisum och kräver ett uppehållstillstånd, säger han till Dagens Nyheter.

Publicerad 2019-04-12 kl 11:21

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS