Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF vill kapa antal distrikt till en tredjedel - och spara 20 miljoner: "Ska få fart under galoscherna"

Sverige

Dagens 24 distrikt ska bli sju, åtta eller nio.
På vägen hoppas SvFF spara 20 miljoner som ska användas på annat.
- Det handlar om att få lite fart under galoscherna, säger projektledaren Bert Andersson, som är ordförande i Göteborgs Fotbollförbund.

Foto: Bildbyrån/SvFF.

Claes Ohlsson, Bert Andersson.

I nästa vecka är det dags för fotbollens ordförandekonferens. Väl där är tanken att SvFF:s stora omorganisationsprojekt ska diskuteras. Det finns från projektgruppen som arbetat med ärendet tre olika förslag på omorganisationer i landet - och enligt ett av dem, det som Svenska Fotbollförbundets styrelse förordar - ska det i framtiden vara 7-9 distrikt. I dag finns det 24.

I och med omorganisationen hoppas SvFF spara 20 miljoner kronor som i stället ska kunna läggas ute i verksamheterna. 

Under processen, som inleddes 2018, har SvFF enligt egen utsago även haft "150 diskussioner med SDF (specialdistriktsförbund red anm.) föreningar, nordiska fotbollförbund och andra idrottsförbund" vilket gjort att man landat i de tre förslagen. Dessutom har SvFF gjort intervjuer med 40 föreningar och klubbar från alla distrikt finns representerade i urvalet. 

Annons

Östergötlands FF och dess ordförande Sven-Inge Arnell hade dock velat att distrikten själva kunna engagera sina medlemsföreningar mer.

”Det är ju också ovanligt när vi ska diskutera en viktig fråga och så kan vi inom ÖFF inte ens skicka ut materialet till våra föreningar för att få era reaktioner, förslag och funderingar”, skriver Arnell i en kommentar på ÖFF:s hemsida.

Bert Andersson är ordförande i Göteborgs Fotbollförbund och han sitter dessutom med i SvFF:s styrelse. Andersson leder den projektgrupp som har ansvaret för arbetet. 

- Jag påstår att det är väl förankrat. Sedan har vi inte gått ut och sagt hur det ska se ut utan vi har valt att först och främst inrikta oss om det är principiellt rätt - och då har vi kommit fram till att vi tror att 7-9 distrikt är lagom storlek. Vi har åtminstone ganska jämnstora distrikt och har möjlighet till rationaliseringar som gör att det går att få fram en del pengar, från administration till verksamhet, säger han till Fotbollskanalen.

Annons

Enligt Bert Andersson kommer tiden komma då distrikten kan prata med själva med sina föreningar.

- Det här med att man inte kan gå ut till föreningarna handlar egentligen om att man har lite för bråttom. Tanken är att man under hösten ska kunna genomföra det arbetet. Det tror jag ska vara fullt tillräckligt.

Enligt Bert Andersson är omorganisationen inte ett projekt för att förbundet ska spara pengar.

- Vi gör det inte av det skälet att vi behöver spara pengar. Vi vill helt enkelt flytta pengar ut till den viktiga föreningsutvecklingen och tränarutbildningen på låg nivå. Vi har egentligen för många föräldratränare som skulle behöva lite stöd och utbildning. Sedan vet vi att ganska många föreningar har det lite halvpyrt och då behöver vi föreningsutveckla mer än vad vi gör i dag. 

Blir det personalneddragningar?

Annons
- Min tanke är att det inte ska innebära det. Det är klart att om du har en väldigt specifik uppgift i ett specifikt distrikt och det inte passar i det nya, men tanken är att det inte ska innebära några personalneddragningar. Det ska genom rationaliseringar frigöras pengar och med de pengarna finns möjlighet till nya tjänster.

- Det handlar om att få lite fart under galoscherna och rationalisera en del.  

Finns det ett potentiellt demokratiproblem när distrikten slås ihop?
- Det gjordes ett sådant arbete med RF-Sisu där det finns något som heter Västra Götalands idrottsförbund. Det är en gammal sammanslagning av fyra RF-områden och där gjorde man så att vissa positioner är garanterat i styrelsen, beroende på vilken geografi man har. Det är en tanke man kan använda för exempelvis ett litet distrikt som skulle kunna vara garanterade tre av åtta styrelseplatser eller vad det nu kan vara.  

Annons

Om allt går enligt plan så ska förslaget klubbas igenom på årsmötet 2021 och gälla från 2022. 

Dalarnas ordförande Monika Vester tycker det känns som tajt med tiden.

 - Vi är mitt uppe i en process och vi måste processa frågan. Vad gäller förslaget som ligger så är det egentligen tiden som vi är mest kritiska mot, för vi behöver hantera det internt innan vi kan gå vidare med det.

Claes Ohlsson är ordförande i Skåne som är ett av de största distrikten. Han menar att svensk fotboll skulle må bra av en förändrad struktur.

- Jag har ingen fast synpunkt så, jag tycker att det är intressant att titta på en förändrad struktur för den vi har nu har sina brister. Som jag ser det ligger det i att vi är för olika i distrikten. De stora distrikten är på en kant och sedan har du de små som typ Dalsland och Gotland på andra kanten. Som jag ser det så har vi ibland inte riktigt samma problemställningar att diskutera och då kunde det vara en fördel av en annan struktur.

Annons
Publicerad 2020-06-09 kl 17:22
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS