Under fredagen blev det klart att Lagardère lämnar driften av Friends Arena. Driften landar nu hos Arenabolaget, som ägs av Svenska Fotbollförbundet (22,1 procent + 11,1 procent via ett samarbete med Folksam) och Fabege (66,7 procent).
Hittills har Friends Arena varit en rejäl förlustaffär. 2012 landade förlusten på 225 miljoner kronor, 2013 på 225 miljoner, 2014 på 265 miljoner, 2015 på 269 miljoner och 2016 på 235 miljoner. Den 1 januari 2015 tog Lagardère över driften av arenan och det hoppades Svenska Fotbollförbundet skulle kunna få fart på verksamheten.
Men nu bryts avtalet mellan Lagardère och Arenabolaget, ett avtal som presenterades som minst tioårigt.
"Vi hade hoppats på ett längre samarbete men är mycket nöjda med Lagardères sätt att utveckla Friends Arena och den kunskap de burit med sig. Tyvärr nådde vi inte samsyn om ett kommande avtal", skriver SvFF:s ordförande Karl-Erik Nilsson i ett sms till Fotbollskanalen.
Vad innebär det här för er och vad ser ni för utmaningar kring det?
"Vi har kompetent och skicklig personal som driver arenan vidare och tillsvidare är Arenabolaget ansvarigt. Vi känner oss trygga med denna lösning tillsvidare".
Vill ni att ni hittar en ny part som kan ta över driften?
"Tillsvidare har vi en bra lösning men långsiktigt är ambitionen att hitta en ny operatör men vi stressar inte utan arbetar tryggt vidare med vår duktiga personal", skriver Nilsson.
Även Arenabolaget vill hitta en ny operatör.
- Det är inte uteslutet. Det ingår ju i våra övervägningar framöver, en ny part. I slutändan är ABS inget bolag som ska driva arenor. Det behövs extrem kompetens för det. Vi ska se var vi hittar den bästa kompetensen till den ambition som vi har. Vi får se, det är ingen som har sura miner nu och vi har inte stängt våra dörrar för varandra. Vi har fortsatt en fantastisk kommunikation med Lagardère och vi har andra beröringspunkter med varandra, säger Arenabolagets Klaus Hansen Vikström till Fotbollskanalen.
Den del som SvFF äger av Arenabolaget har man tillsammans med Folksam, som 2013 sköt till 100 miljoner kronor för att hjälpa förbundet. I dagsläget har SvFF 20 miljoner kronor kvar av de pengarna och det troliga är att de 20 miljonerna går åt för att täcka en del av Friends Arenas förlust 2017.
När det sker har SvFF satt in 400 miljoner kronor i arenan varav 300 miljoner kronor är övervinsten från försäljningen av Råsunda och 100 miljoner kronor är från Folksam.
2016 behövde Svenska Fotbollförbundet bara stå för 20 miljoner kronor av Friends Arenas förlust, vilket motsvarade 8,5 procent av förlusten på 235 miljoner. Ändå äger SvFF 22,2 procent direkt och 11,1 procent via ett samarbete med Folksam. Skälet är att Fabege, ett fastighetsbolag som har Erik Paulsson som huvudägare, har tagit notan åt förbundet.
Under Svenska Fotbollförbundets årsmöte nyligen förklarade Sune Hellströmer, arenaansvarig från förbundets sida, att storägaren Fabege utlovat att man ska täcka SvFF:s förluster även framöver så att den löpande verksamheten inom förbundet inte påverkas.
- Det finns ingen begränsning i tid men som alltid är Fabege ett börsbolag som jobbar med utveckling, men vi är överens om förlusterna inte ska drabba förbundets löpande verksamhet, sa Sune Hellströmer när han redogjorde för läget.
Fabeges vd Christian Hermelin sa dock nyligen följande till Fotbollskanalen:
- Vi är beredda att hjälpa Svenska Fotbollförbundet och det har vi redan gjort, men vi har inte ställt ut något löfte om att täcka alla förluster.
- Även om vi ser att vi kommer att göra förluster de närmaste åren så är det på en väsentligt mindre nivå än tidigare och sedan gå plus efter det. Men det är viktigt att säga att vi inte ställt ut något löfte om att täcka alla förluster.
Folksam skrev för en tid sedan ner värdet av sina 11,1 procent i Arenabolaget från 100 miljoner kronor till noll kronor, men enligt SvFF påverkar det inte förbundets syn på sitt innehav.