Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

SvFF:s drag för att stoppa "asylfusk" inom svensk fotboll

Sverige

SOLNA. Klubbar i lägre serier har spetsat sina lag med utländska spelare genom att utnyttja det svenska asylsystemet.
Ett fusk som SvFF vill sätta stopp för genom en ny regel som nu klubbats igenom.
- Det här har varit ganska vanligt, säger förbundets Axel Fägerhall till Fotbollskanalen.

6:56
Nästa

Avbryt
Försök igen

Foto: Bildbyrån

Se en diskussion om representantskapsmötet i spelaren ovan.

Under fredagen ägde Svenska Fotbollförbundets representantskapsmöte, en årlig träff på vilken regeländringar i svensk fotboll röstas igenom, rum. Då klubbades det igenom en ny regel som är tänkt att sätta stopp för ett fusk som SvFF upptäckt.

Enligt handlingar från förbundet har klubbar missbrukat systemet som rör utländska spelare som sökt asyl i Sverige. Tidigare räckte det med ha sökt asyl för att få speltillstånd som amatör. Det har alltså utnyttjats på ett felaktigt sätt, enligt SvFF.

"SvFF:s övergångsgrupp ser att många föreningar missbrukar asylansökningar för att få spelklarhet för spelare som egentligen inte har grund för asyl, men som då kan spela i 1–2 år i väntan på att asylansökan hanteras av Migrationsverket", förklarar förbundet. 

Annons

Trots att det alltså är uppenbart att det saknats skäl för asyl har ansökningar skickats in för att kunna värva in en spelare.

"Eftersom Migrationsverkets handläggningstider är mycket långa möjliggör detta för spelare att kunna spela hela säsonger för en förening på falska grunder", skriver SvFF.

Den nya regeln går ut på att en spelare blir spelklar först 90 dagar efter det att en ansökan om asyl registrerats hos Migrationsverket.

Axel Fägerhall, gruppchef för SvFF:s tävlingsgrupp, förklarar att man främst sett ett problem på division fyra-, fem- och sex-nivå.

- Det har varit ganska vanligt förekommande där, säger Fägerhall och förklarar:

- Vi har exempelvis upplevt att föreningar i kommunikation med oss kunnat uppge massa anledningar till varför spelarna är här och att det sen uppgetts helt andra skäl i asylansökan.

Annons

Räcker det med 90 dagar för att stoppa problemet?
- Vi vill ju att personer som är asylsökande ska spela fotboll. Vi vill inte stoppa alla som söker asyl från fotboll. Så det försöker vi balansera här.

- Vi har sett att det bland annat varit tätt inpå seriestart som klubbar velat få hit spelare och med den här regeln tror vi inte att det blir så attraktivt att kasta in en asylansökan i onödan.

Fägerhall fortsätter:

- De som genuint ansöker om asyl, med verkliga skäl, brukar ju söka asyl först. Sedan kanske de tar kontakt med en fotbollsförening, och då har det kanske gått en bra bit av de 90 dagarna. Vi har ju sett fall (då systemet missbrukats, reds. anm) där spelare haft kontakt med en klubb först och sedan sökt asyl. Så vi tror att det här balanserar det på en lämplig nivå.

På representantskapsmötet röstades också en justering i en paragraf om elitspelare som inte är EU-medborgare igenom. I det nya regelverket slås det fast att klubbar som anställer spelare i den kategorin ansvarar för att se till att spelaren har ett giltigt arbetstillstånd utfärdat av Migrationsverket innan den tillåts spela.

Annons

I handlingar från SvFF framgår att justeringen görs för att "möjliggöra bestraffning för föreningar som använder spelare som saknar giltigt arbetstillstånd". Förbundet konstaterar att det i sig redan är ett lagbrott men att det inte har "kunnat beivras av SvFF".

- Vi har kanske haft något enstaka fall, av den här typen, per säsong de senaste åren. Vi har känt att det varit en begränsning som inte är helt optimalt. Vi vill täppa igen ett hål i regelverket, säger Fägerhall.

Publicerad 2024-11-29 kl 13:26
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS